Najdi forum

Pozdravljeni,

1. 1. 2023 je pri plesu prišlo do izpaha pogačice na desni nogi. Zgodilo se je prvič. Morda je kaj povezano tudi s tem, da me je par ur prej speklo v stegenski mišici. RTG ni pokazal nobenega zloma. Dobila sem tutor longeto za dva tedna, ki so jo odstranili 13. 1. 2023. Po odstranitvi ni zdravnik pregledal ničesar drugega kot to koliko lahko nogo iztegnem in pokrčim. Iztegnila sem skoraj celo, pokrčila pa do 45°. Nadaljnji napotki so bili, da naj samo uporabljam bergle in krčim ter iztegujem nogo in naj bi v dveh tednih šlo v stanje normale, v nasprotnem primeru moram nazaj. Nisem dobila nobene napotnice za fizioterapijo ali MR. Stara sem 24 in bom kolena še dolgo potrebovala. Ne bi bilo smiselno opraviti obojega?
Še nekaj: v ponedeljek sem dlje časa sedela (nisem vedela, da to ni najbolj pametno). Med sedenjem ni bilo nekih večjih bolečin. Ampak sedaj me pa že od ponedeljka boli za kolenom tik pod oz. čisto na vrhu meča kot pri krču, le da se ta bolečina nadaljuje sedaj že tretji dan. Kako jo lahko odpravim?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

priporočam, kar ste omenila že sama, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco, nato pa pregled s posnetki ter izvidom in da obiščete fizioterapevta. Pri nas se lahko obrnete na sodelavko, prof. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected]. Pomembno je, da koleno čim prej popolnoma iztegnete in da ponovno okrepite stegenske mišice, predvsem štiriglavo stegensko mišico. Priporočam, da vam fizioterapevt pokaže ustrezne vaje. Krčenje kolena priporočam do preteka 6 tednov od poškodbe le do meje bolečine. Če v 6 tednih kolena ne boste uspela sama razgibati, priporočam pomoč fizioterapevta pri tem (asistirano aktivno razgibavanje in mobilizacija sklepa).

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Nogo že lahko iztegnem, krčim tudi dokaj v redu. Sicer se pri krčenju čuti na desni strani kolena kot nek preskok nekega tkiva, vezi (ne znam najbolje opisati).

Me pa zanima še to do kolikšne mere lahko (če lahko) obremenjujem nogo? Lahko hodim brez bergl, če mi to ne povzroča bolečin?

Najlepša hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

prosim.

Nogo lahko obremenjujete do meje bolečine. Če ne čutite bolečin, lahko hodite tudi brez bergel.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close