Izpah pogačice
Spoštovani!
Pred 3 meseci sem si izpahnila pogačico na levi nogi. To je bil moj prvi izpah. Pred približno 2 mesecema sem naredila MR kolena, ki je pokazala, da imam v kolenu srednje velik izliv in lažje poškodbe. Zdaj je oteklina zelo majhna, bolečina v kolenu pa je popolnoma izginila. Pred dvema tednoma sem začela hoditi na fizioterapijo. Fizioterapijo obiskujem 3x na teden, vaje pa izvajam vsak dan 3x po 20 minut. Med vadbo se mi začne noga tresti. Ko sem vprašala fizioterapevtko, mi je rekla, da je to zato, ker ne vadim dovolj. Zanima me, kako pogosto moram izvajati vaje in čez koliko časa lahko pričakujem napredek. Koliko časa je ponavadi potrebno hoditi na fizioterapijo, da se okrepijo mišice in stabilizira pogačica? Drugače je noga v dobrem stanju. Hodim brez težav, tako po klancu in stopnicah kot tudi po ravnem terenu. Malo me zaboli le takrat ko počepnem. Gibljivost noge je 130 stopinj. Zanima me tudi, kateri šport priporočate za krepitev mišic. Lahko že začnem kolesariti, ali bi bilo bolje še malo počakati?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav
Spoštovani,
a je vaš CD od MRI pogledal kirurg, ki se ukvarja s poškodbami kolena?
Glede fizioterapije težko svetujem glede na opisano. Vaje se lahko izvajajo tudi 1 do 2 x dnevno, a je za dosega rezultata na nivoju mišične zmogljivosti, vaje potrebno izvajati med 6 in 12 tednov. Pomembno je, da so vaje usmerjene v krepitev sprednje stegenske mišice in nadzor nad aktivacijo posameznih delov sprednje stegenske mišice. Lahko kolesarite, bodite pozorni na višino sedeža.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik