Najdi forum

izpah pogačice

Sem športnik, intenzivno treniram odbojko že 7 let. Star sem 17 let. Na treningu se mi je koleno izpahnilo. Takoj po izpahu sem se naročil na ultrazvočni pregled desnega kolena. V njem je zaključeno: izliv v desnem kolenskem sklepu. Razloga zanj s to preiskavo ne pojasnim. Priporočam pregled pri travmatologu. Pregled sem opravil tudi pri njem, ki je mnenja, da lahko treniram normalno naprej, na osnovi dveh rentgenskih slik poškodba ni pustila posledic na hrustancu. Pisal sem tudi ortopedu na forum, ki mi priporoča vodeno fizikalno terapijo, pri kateri je pomembno, da se ojača mišico kvadriceps, še posebej njen medialni del, torej predel ob notranji strani kolena. To naj bi prispevalo k boljši stabilnosti pogačice in k zmanjšanju verjetnosti za ponovitev poškodbe. Problem vidim trenuno tudi v tem, ker me pri ponovnih treningih (14 dni sem miroval) precej bolijo vezi pod kolenom, kar me zelo ovira pri odrivu na mrežo. Ali naj kljub temu nadaljujem s treningi in se bo to ščasoma umirilo ali pa je lahko prisotna poškodba katere od vezi, kar bi natančno pokazala druga preiskava t.i. magnetna resonanca.

Doma posedujemo univerzalno fiziterapevtsko napravo HAMMER WAVEZONE. Prosim, če mi lahko pomagate in svetujete, ali bi lahko na tej napravi sam jačal to mišico. Ali bi lahko bile te “domače” vaje zame bolj škodljive kot pa koristne? Prednost domačih vaj je ta, da bi jih lahko ponavljal pogosteje in v daljšem časovnem obdobju. V kolikor mi boste to odsvetovali, bom pridobil napotnico za fizioterapijo od ležečaga zdravnika.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, ENEJ

Pozdravljen Enej!

Najprej bi vam priporočala da opravite klinični pregled pri specialistu ortopedu ali pri fizioterapevtu spec. za Cyriax ali Maitland koncept. Na osnovi testriranja vam bo lahko ugotovil ali je prišlo v kolenu do kakršnih koli poškodb vezi, sklepne ovojnice ali mišic.

Sprednja stegenska mišica zagotavlja 60% stabilnosti kolena in je izjemno pomembna. Za trening te mišice obstajajo zelo učinkovite vaje, ki vam bodo vzele le nekaj minut na dan. Njihov učinek pa je neprimerno večji kot učinek, če se priklopite na aparat. Aparati se uporabljajo v primeru, če sami niste sposobni ali ne morete izvajati vaj, saj ne gre samo za golo povečevanje mišične moči, ampak gre tudi za trening učinkovitosti povezave med možgani in mišico.

Lep dan vam želim še naprej!

Barbara

New Report

Close