Izpah gležnja in zlomljena fibula
Lepo pozdravljeni.
Pred dvema tednoma sem si poškodoval levi gleženj.
Ob sprejemu v bolnišnico je bil deformiran brez NC izpadov. Z RTG je bilo ugotovljeno, da gre za zlom fibule Weber C z izpahom ATC. Zlom so mi reponirali ter namestili longeto.
Čez dva dni (21. 11. 2013) sem bil operiran; napravljena je bila transsindesmotična fiksacija z dvema vijakoma in nameščena longeta.
Naslednji dan sem bil odpuščen v domačo oskrbo (dvignjena noga, previjanje…). Kontrolo imam 18 dni po operativnem posegu.
Noga me pri ležanju ne boli, niti mi več pretirano ne zateka ali boli pri hoji z berglami. Danes so mi tudi že odstranili šive iz rane od operativnega posega in rana je že popolnoma zaceljena.
Kljub temu, da je od poškodbe minilo šele 2 tedna sem že opazil atrofijo mišic. Zanima me ali lahko izvajam terapijo z elektrostimulatorjem (konkretno z Medisana Tens TDP) stegenske mišice, ne da bi kakorkoli škodoval poškodovanemu gležnju ali zlomljeni kosti?
Obenem Vas sprašujem še za mnenje glede uporabe blazine za magnetno terapijo (Promag):
– Ali uporaba tovrstnih izdelkov dejanska pomaga pri hitrejši regeneraciji ali gre zgolj za lajšanje bolečine oz. morda celo placebo efekt?
– Ali lahko uporaba takšne magnetne blazine kakorkoli škoduje zdravljenju in celjenju poškodb?
– Ali se lahko takšno blazino uporabljam, kljub temu, da imam v gležnju dva vijaka?
Moj cilj je čim hitrejša predvsem pa uspešna rehabilitacija. Ne želim pa doseči ”kontra” učinka, zato me zanima tudi ali je morda celo prezgodaj za uporabo, zgoraj omenjenih pripomočkov?
LP in hvala za Vaš odgovor.
Pozdravljeni,
Glede predlaganih terapij se pred uporabo posvetujete s svojim operaterjem.
Mišična stimulacija se v predelu operiranega segmenta priporoča po odvzemu šivov, v predelu stegenske mišice v vašem primeru načeloma ni omejitev. A stimulator, ki ga omenjajte po nazivu sodeč ponuja le TENS – kar je protibolečinska terapija.
Glede magnetoterapije se obvezno pred uporabo posvetujete z operaterjem. Magnetoterapija naj bi pospešila regeneracijo tkiv. Znanstvena in strokovna literatura ne navaja negativnih učinkov magnetoterapije, a mnenja o tem ali res pospešuje celjenje so zaenkrat še deljena.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik