Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Izpadni korak – po rekonstrukciji ACL

Izpadni korak – po rekonstrukciji ACL

Prosim za nasvet:
Trenutno sem 4 mesece po rekonstrukciji sprednje križne vezi. Tečem (trenutno cca 6 km), vozim orbitrek (min.30 min), delam vaje za moč stegenskih mišic (smuk preža, držim izpadni korak in ponavljam vpogib z zadnjo nogo) – skratka vse vaje pri katerih imam občutek, da so “varne”. Uspe mi športat 3-4x/teden…
Ne predstavljam si ali bolje: ne upam si delati izpadnega koraka tako, da bi z nogo (predvsem operirano) stopila naprej v korak in naredila izpadni korak z polno obremenitvijo (korak močno naprej, telo dol in potem korak nazaj).
Nisem čisto prepričana, če ni glavna zavora v glavi, hkrati pa mi operirana noga ne daje občutka stabilnosti tako kot druga-zdrava noga.

Prosim za mnenje pri izpadnem koraku in za kak nasvet (če je pri roki) glede drugih vaj.

Hvala v naprej in lep dan želim!

Če prav razumem, bi tvoj izpadni korak vključeval odriv z noge. V tem primeru sedaj še ni čas za to, saj so sile na sklep prevelike. Križne vezi pa potrebujejo cca 6 mesecev, da se popolnoma zacelijo. Poleg tega mora biti program postrehabilitacije sistematično in progresivno izpeljan, da se lahko potem preide na težje vaje kot so spremembe smeri, poskoki… Takšen izpadni korak z odrivom pa predstavlja obremenitev na sklep podoben poskoku, seveda ne tako intenzven.

Če v nogi ni kontrole priporočam poleg vaj za moč in razteznih vaj tudi vaje propriorecepcije!

lp

[url=http://www.bodyteam.si/osebno-trenerstvo/]Osebno trenerstvo[/url] Bodyteam | Jure Klemenčič

4 mesece po rekonstrukciji pa že toliko telovadiš? Vsaka ti čast da si toliko samozavestna, js namreč nisem bil. Sploh nisem hotel tečt – delal sem bolj ali manj vaje, ki sem jih dobil na fizioterapiji v toplicah, seveda s povečano obremenitvijo. So nam pa izpadne korake in podobne vaje odsvetovali tudi v daljni prihodnosti. Ampak tu ne gre zame.
Izpadni korak je tudi pri meni povzročal blokado. Je pa mene bolj motila operirana noga zadaj, kot spredaj.
Kar se same mehanike in fiziologije tiče je bolj problematičen gib v katerem bi golen silila naprej glede na stegno. Torej problem je vaja tipa fleksije hamstringa. Tako da lahko delaš vse vaje ki delajo ekstenzijo v nogi.
Je pa stvar z nestabilnostjo dvoplastna:
1. operirana noga ne bo nikoli več takšna kot zdrava – čim bolj delaj na propriocepciji in krepitvi mišic
2. poslušaj svoje telo – če si nesigurna se bo poškodba veliko prej zgodila
Načeloma pa je rekonstruirana vez sama po sebi močnejša kot naravna. Problem so fiksirna mesta v kosti. Najbolj občutljivo obdobje je ravno okrog 3 mesecev po operaciji, ker se takrat vez ravno začne vraščat v kost. Takrat se skozi vez začno preraščat žile iz kostne ovojnice v kito. Vsaka travma bo to celjenje podaljšala.
Je pa izpadni korak kot vaja nadomestljiva tudi z drugimi vajami. Tako da osebno bi ti priporočal da se izogibaš vseh vaj, pri katerih ti ni udobno.
Npr. iste mišice ki delajo pri izpadnem koraku delajo tudi pri weighted split squats na smith machine, začni z obema nogama na podlagi. Poglej na google. Pač statična različica izpadnega koraka.

Upam da sem pomagal 😀

New Report

Close