Najdi forum

Izpadi 18 letnika

Z možem preprosto ne veva kako pomagati najinemu 18 letnemu sinu. Zadnje čase ima vse več živčnih izpadov. Dobi pa jih ponavadi, ko mu z možem prepoveva igranje računalniške igrice,zaradi katere je, ko jo igra popolnoma gluh, nič mu ne smeš povedati, ker ga to zelo moti med igranjem, ko jo igra, bi lahko zraven njega gorelo, pa nebi nehal, dokler je ne konča. Danes mu je mož rekel, da naj zdaj za mesec dni preneha z igranjem te igrice, ker ta mesec je zadnji pred maturo, ter naj se popolnoma posveti matematiki, ker zadnji test je pisal zelo slabo. Sin bo študiral v tujini in tam je študij plačljiv, zato si z možem želiva, da sin obdrži Zoisovo štipendijo, ker to nam bi vsem olajšalo vsaj malo finančno stanje. Sin je zaradi tega, da nebi igral igrice en mesec, čisto pobesnel.Začel je kričati, žile so mu izstopile na vratu, jokal je, zagajal se v moža in ga popraskal po roki. Kričal je, da sva vse midva kriva, da mu ne bova prepovedala igrice. Hotel je oditi iz hiše, to je bilo zvečer ob 21.00 h, ter nama grozil, da se bo ubil. Mož mu je komaj to preprečil. Čez nekaj časa se pomiri in začne opravičevati, je pa potem čisto izmozgani, komaj govori in je nekam odsoten. To se je v zadnjem mesecu kar dvakrat zgodilo. Res sem čisto prestrašena zaradi tega in ne vem kam naj se obrnem po pomoč in kako se naj obnašava z možem do sina. Prosim vas, če mi lahko karkoli svetujete, za vsak vaš nasvet sem vam hvaležna.

Lepo pozdravljeni!

Danes je ogromno zasvojenosti. Verjamem, da se kot starš zelo težko soočate z dano situacijo. Vendar razmislite, kaj lahko spremenite. Kdaj je sin pričel bežati v virtualni svet? Kakšni so odnosi znotraj družine?
Poskušajte se z njim veliko pogovarjati, vprašajte ga po njegovih občutkih? Kaj mu igrice dajejo? Kaj čuti ob tem ko igra? Kakšni so njegovi življenjski cilji? Njegov pogled na življenje?

Vem, da je težko ostati miren v takšnih situacijah, a le z mirnostjo in občutkom, da od njega ne želite nečesa izsiliti, vam bo uspelo.

Svetujem vam, da v kolikor ne bo bolje, poiščete strokovno, psihoterapevtsko pomoč. V kolikor bi bilo potrebno, se lahko obrnete tudi name.

Hvala in vse dobro vam želim,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]

New Report

Close