Izpadanje mlečnih zob
Pozdravljeni!
Sin je star štiri leta in pol. Včeraj sem pri umivanju zob opazila, da se mu majeta dve spodnji enici. Meni se zdi to zelo zgodaj. Prvi mlečni zobek je dobil pri petih mesecih. Ali mi lahko poveste, če je to normalno? Ali naj zaradi tega obiščemo zobozdravnika?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Svoje vprašanje bom navezala kar na tole temo, ker imamo podobno situacijo.
Sin je star 4 leta in 4 meseca in danes ob večerenem ščetkanje zob me je skoraj kap, ker sem opazila, da sem mu spodnja leva enka močno, res močno maje. Še zjutraj nisem opazila nič, niti ni nikoli sam nič omenil kakršnokoli spremembo pri zobu ali majanje. Pod zobom je videti tudi malo temnega, sklepam, da je to malo krvavitve, ker se zob že tako močno maje.
Če še nekako razumem, da lahko mlečni zobje izpadejo tako zgodaj, me res močno bega, če je možno, da se tako hitro, praktično od jutra do večera tako namaje? Otrok se danes ali pretekle dni nikakor ni udaril v zob. Preboleva virozo in je veliko mirne igre notri.
Prvi zob je dobil pri cca. 6 mesecih.
Prijazno vas prosim za pomoč in usmeritve.
Spoštovani,
Vsekakor če ne gre za udarec ali poškodbo v področju zob je to normalen proces menjave zob iz mlečnih v stalne, to razdobje je kar variabilno, nekateri so zgodnji, glede na to da ima spodaj temno senco kot nek hematom, najbrž stalnik izrašča. Brez panike, majavost je normalna.
Če vas skrbi se pojdite pokazati zobozdravniku.
Srečno!