Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza izpadanje lase

izpadanje lase

Spoštovani!
Stara sem 38 let in se že vse od poroda (pred osmimi leti) srečujem z izpadanjem las. Pri 20 letih mi je endokrinolog zaradi težav s prekomerno poraščenostjo predpisal tablete aldactone, ki sem jih jedla nekaj let. Učinek je bil opazen v toliko, da se poraščenost ni širila. Dve leti po porodu sem bila pri endokrinologu zaradi izpadanja las. Ugotovljene so bile povišane vrednosti hidrotestosterona, predpisali so mi aldactone, ki pa, kolikor sem lahko presodila po skoraj dveh letih jemanja, ni imel praktično nobenega učinka. Krvni izvidi so pokazali povišane vrednosti skoraj vseh “moških” hormonov in predpisali so mi aglurab in še neke druge tablete, ki jih ponavadi prepdisujejo pri policističnih jajčnikih.
Odločila sem se, da tablet ne bom jedla, lasje pa še kar naprej izpadajo, tako da jih je vsako leto manj in imam že precejšnje težave s prikrivanjem razredčenosti (na temenu).
Zanima me, ali sem kandidatka za terapijo z bioidentičnimi hormoni.

Hvala,

Maja

Pozdravljeni gospa Maja!
Policistični ovariji PCO so metabolna bolezen, katere posledica je zvišana koncentracija testosterona. Terstosteron se kemično, s pomočjo encimov v telesu spreminja v dva najpogostejša produkta: estrogen ali dihidrotestosteron. Ženske imamo več encima aromataze, ki spreminja testosteron v estrogene. Moški imajo več encima 5alfa reduktaze, ki testosteron spreminja v dihidrotestosteron. Dihidrotestosteron je oblika hormona, ki skrbi za poraščenost in plešavost.

Presežek testosterona se v vašem primeru metabolizira naprej, v za ženske neprijetno obliko hormona dihidrotestosteron. Zakaj konkretno je pri vas prišlo do sindroma policističnih ovarijev ne vem, veliko vlogo pa ima zagotovo dednost. Glede na terapijo mislim, da gre pri vas tudi za še en simptom PCO: Insulinska intoleranca.

V jetrih se proizvaja protein, ki skrbi, da se odvečni hormoni v krvi vežejo nanj in tako niso aktivno delujoči. Protein se imenuje SHBP (sex hormon binding protein- protein, ki veže spolne hormone). SHBP se lahko do trikrat poviša, kadar so hormoni v krvi povišani nad normalne vrednosti. SHBP nam pride v vašem primeru zelo prav. Če stimuliramo njegovo produkcijo v jetrih z jemanjem kateregakoli hormona, ta veže testosteron. SHBP s pridom uporabljamo pri aknah (ki jih zdravimo s kontracepcijskimi tabletami) in prav tako pri poraščenosti.
Kontracepcijske tablete lahko zamenjate z BH, terapija mora biti peroralna (tablete). Ker vas ne poznam dovolj dobro, pa vam konkretne terapije na pamet ne bi želela priporočati.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close