Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo izpadanje las

izpadanje las

Lep pozdrav!

Redno vas berem oziroma berem ko so težave. Upam, da imate kakšen nasvet tudi zame, glede na to da imate veliko izkušenj.
Po radiojodu 2010 imam terapijo 100 Eutiroxa in TSH se počasi niža, na kar naj bi počasi zmanjšali dozo eutiroxa. Trenutno je 0.70.
No, sedaj pa k težavi, že pol leta mi izpadajo lasje. Najprej sem mislila, da je pač tisti čas v letu, sedaj se pa malo preveč vleče in še sosedov pes pušča manj dlak kot jaz, da o zamašenih odtokih in vse boljši podobi v ogledalu ne bi.
Preverili smo kri: železo ni, TSH naj bi bil tudi OK.
Nimam nobenih drugih znakov: nohti so OK, nisem v stresu oziroma toliko kot vedno, ne hujšam, nič nisem prebolela, nobenih infekcij, nič.
Dermatologinja pravi, da je telogenes effluvij – povsod ko kaj preberem, piše, da je treba ugotoviti vzroke, ki so nekje v notranjosti in potem to pozdraviti, pa lasje zrastejo.
Naj pogledamo še T3 in T4 in kaj potem?
Še kakšen predlog lepo prosim!
Me veseli, da se imamo metuljčki kam obrniti!
M.

Če TSH pada, bi jaz najprej preverila, če ni odmerek že previsok. Izpadanje las je namreč zelo odvisno od ščitničnih hormonov, lahko se pojavi pri premajhni in previsoki koncentraciji. Pri nižjem odmerku, ne veliko – morda 50 mcg na teden manj, bi se moralo izpadanje las vsaj zmanjšati, če ne ustaviti, v enem mesecu. Drugače bo treba poiskati kakšen drug razlog. Če ni belih lis na nohtih, bi moral biti cink v redu, B vitamine si je dobro malo dodajati, tudi njihovo pomanjkanje ima lahko podoben učinek.
Lep pozdrav,

Alenka

Lep pozdrav!

Hvala za odgovor! Sem se dolgo spravljala, da napišem odgovor, ker me zadeva že kar pošteno teži. Nič ni kaj bolje.
Še enkrat sem dala pregledat hormone in so bili OK.
V tem času sem bila še na UZ ščitnice in vsem ostalem, kjer je možno, da potem izpadajo lasje. Zaenkrat ni nič. Še slikanje zob imam.
In kaj če res ščitnica, vendar so hormoni OK.
Ima kdo kakšen predlog?
Lasje mi tako izpadajo, da je ostala samo še tretjina. Žal.
Hvala!
M.

Znotraj referenčnega območja je nekaj prostora za manevriranje in lahko da zelo majhna sprememba, ki po rezultatih lahko zgleda povsem v redu, prispeva k izpadanju las. Čeprav, če je tako zelo hudo … Ne vem. Kaj pa menjava šampona? Uporaba česa bolj nežnega, neodišavljenega? Nekateri si perejo lase samo s sodo bikarbono.
Lep pozdrav,

Alenka

Najlepša hvala!

Sedaj uporabljam vichy proti izpadanju las, pa pijem čajček od Ašiča in proso v jogurtu, pa koprivna tinktura. Se pravi živela natura. Ampak to šele en teden.
Čakam na še en pregled.
Kaj pa lahko naredim, če gre za eno majhno spremembo, ki se jo ne zazna?

M.

Kot sem že napisala – 50 mcg na teden je tako majhna razlika, da bi morali rezultati ostati v referenčnem območju. Nekateri zaznamo na počutju tudi 25 mcg na teden. Samo rezultati testov niso dovolj za optimalno odmerjanje. Zato gre običajno bolje bolj poučenim pacientom, ki znajo dobro opazovati svoje telo in z zdravnikom sodelujejo. Zdravniki, ki so med pacienti priljubljeni, ker jim znajo pomagati bolje kot drugi, paciente k temu spodbujajo.

Hvala Bogu ni za vse kriva ščitnica. Čeprav nas dejansko resno nihče ne vzame in pri nas naj bi bila za vse kriva ščitnica ali pa drugi krivec za vse nesreče – stres.
Po trojnem pregledu hormonov, na koncu sem iz obupa dala pogledat tudi spolne hormone, ginekologu, preverjanju železa, slikanju zob in treh obiskih pri dermatologu, se je pri tretjem obisku dermatologa, posrečilo predpisati tudi eno olje, ki pa je začelo učinkovati šele, ko sem opustila od zdravnika predpisani losjon in ostale zadeve, tako da je očitno šlo za neko obliko dermatitisa, ki pa na lasišču zdravnikom očitno ni bil viden.
Upam, da bo moja izkušnja komu koristila, kajti pri izpadanju las je vedno govora le o železu, stresnih dogodkih in hormonih, očitno so razni dermatitisi tudi krivi za razne zadeve.
Se zahvaljujem za vse nasvete, na podlagi katerih imam sedaj TSH 1. Hvala.
M.

Hvala za informacijo, veseli, da se stanje izboljsuje 🙂

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Pozdravljeni…

Tudi sama se soočam s izpadanjem las in po vsej verjetnosti kakšno hudo obliko dermatitisnega obolenja ali kaj podobnega ( čakam dermatologa), ker imam celotno lasišče belo, v hrastah, pordelo in zelo srbeče. Približno 9 mesecev jemljem zdravilo Eutyrox in sem na brezglutenski prehrani. Novembra je bil izvid TSH 6,9, februarja pa 4,7.
Lepo prosim za nasvet…
Marjeta

Veliko je takih, ki se najbolje počutijo, če je TSH med 1 in 2.
Lep pozdrav,

Alenka

Če smem pokomentirati lasišče, v zadnjih mesecih sem prebrala vse sorti. Hudo laično mnenje je, da gre za seboroični dermatitis, ker se mi zdi, da so vse značilnosti za zadevo – pomaga mazanje s salicilnim oljem in konkreten šampon za ta dermatitis npr. Ducray – kelual ali pa podobna zadeva.
Seveda je važno tudi urediti hormone, vendar se tudi stanje na glavi ne bo uredilo samo od sebe, ko bodo hormoni stabilni, ampak je treba te zadeve spraviti dol z glave.

Vso srečo.
M.

Ponovno lep pozdrav…

Sama ne trdim, da kar imam kak dermatitis ali kaj. Gre za to, da na pogled deluje nekako podobno in da bom obiskala dermatologa in naj povedo za kaj gre. Sem pa govorila z zelo prijazno gospo iz društva Metuljčica, ki mi je dala par koristnih nasvetov, za kar sem ji zelo hvaležna.Ker dejstvo je, da se v mojem telesu pričel odvijat nek proces, ki ga prej ni bilo.

Lp, Marjeta

Včasih je za izpadanje las kriva tudi “zastrupitev” z živim srebrom (ali drugimi težkimi kovinami), tako da velja tudi to kdaj preveriti, če je ostalo vse ok. 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close