izpadanje las in ostalo
Pozdravljeni!
Imam težave z izpadanjem las. Izpadati so mi začele lani novembra, izpade pa jih kar precej, tako da jih poslušam od cele družine, ker ležijo po celi hiši…Kar je čisto res, že med ščetkanjem mi ostane na glavniku cel šop…pa tudi po službi in povsod drugje ostane na stolu precej las.
To je kar problem, ker imam že po naravi izredno tanke lase, tako da po polletnem izpadanju izgledam kot oskubljena…
imam pa tudi polno novih, kratkih las, ki so zrasli tam kjer so stari izpadli.
Pred leti sem imela bazedovko, tudi takrat so mi lasje močno izpadali, a se je to nehalo z jemanjem zdravil. Tudi bazedovko so takrat pozdravili, in ko sem šla pred nekaj meseci na ponoven pregled ščitnice, zaradi izpadanja las, so bili vsi (ščitnični) hormoni v redu. Osebna zdravnica pa pravi, da je kljub temu možno, da s ščitnico ni vse v redu, vendar pa da izvid takrat tega ne pokaže (ker naj bi šlo za intervale bolezni). Po njenem mnenju k temu pritrjuje tudi dejstvo, da imam povišan pritisk (120-150), zaradi česar mi je tudi ponovno predpisala 1/2 Propanolola na dan (to sem jemala tudi med zdravljenjem bazdovke). Dodam naj še, da imam približno pol leta tudi dve povečani bezgavki na levi strani vratu (velikosti cca pol cm, začutim pa ju na mrazu ali pri telesnem naporu), in pa polno malih (par mm) bezgavk v dimljah in sp. delu trebuha, ki tudi občasno bolijo (v bistvu ne bolijo, ampak jih včasih začutim, če nanje pritiskajo oblačila, ker so občutljive na pritisk)…
takrat sva z zdravnico pregledali kri in vse je kazalo na mono ali kaj podobnega…ampak verjetno bi sedaj (6 mesecev) morale bezgavke izgninit, zato zdravnica sklepa, da so lahko tudi posledica ščitnice. Drugih težav, ki bi nakazovale na ščitnico pa nimam (hujšanje, tresavica,…)
Zdravnica meni, da je vzrok vseh mojih težav ščitnica. Svoje stanje sem opisala tudi na drugih področnih forumih, pa nikjer izvedela nič novega – razen počakati pol leta in potem nove raziskave. Kaj menite vi?
Najlepša hvala za odgovor
Spoštovani!
Izpadanje las lahko nastane zaradi različnih vzrokov (sezonsko izpadanje, vnetno žatišče v telesu, bolezni kože lasišča, pomanjkanje mineralov, hormonske motnje …). Vsekakor se lahko pojavi povečano izpadanje las tudi pri bazedovki, posebej v aktivni fazi bolezni. Povečane bezgavke niso značilne za bazedovko. Glede na normalne hormonske izvide pred nekaj meseci in glede na to, da nimate drugih simptomov hipertiroze (menir, hujšanje, potenje, pospešen srčni utrip …), verjetno bazedovka trenutno ni aktivna. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in morebitno iskanje vnetnih žarišč v telesu (zobje, žrelo, obnosne votline…).
Lep pozdrav!