Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Izpadanje las

Izpadanje las

Pozdravljeni,

obiskala sem dermatologinjo zaradi povečanega izpadanja las (lasje so se razredčili na 1/3). Ker sem prej imela izredbo močne in goste lase, sedaj pa so tanki in grozno izpadajo ter ne vidim, da bi mi rasli novi. Stara sem 32 let in 2x rodila (2017, 2019). Lasje so mi izpadali že po porodih, vendar sedaj v cca. 1,5 leta pa se je stanje zelo poslabšalo.

Po hitrem postopku se me je rešila, saj je pogledala lasišče na dveh točkah spredaj in zadaj z “mikroskopom” oz. neko napravico in določila, da imam androgeno alopecijo.

Predlagala je naj pričnem s kontracepcijo Diane 35 in Regaine raztopino.

Ponovni pregled je rekla, da ni potreben saj ne gre za bolezen, vendar samo “lepotno napako”.

Ali je diagnosticiranje res tako enostavno in ni potrebno preveriti nič drugega, kar bi bil lahko vzrok za izpadanje?

Kajti je res, da imam za sabo izredno težko obdobje… (prebolela covid pred tem, spontani splav, stres zaradi posla…)

Tudi ne spremlja se stanja, da se nebi slabšalo? Glede na to, da se odločam tudi zaradi drugih razlogov za kontracepcijo me zanima ali bi bile še kakšne primerne v mojem primeru poleg Diane, saj sem slišala veliko kritik na njihov račun

Pred porodi sem jemala Yasminelle, ki mi niso povzročale težav.

 

Najlepša hvala.

Lp

POzdrav!

Preiskave kot je odvzem šopa las in analiza pod mikroskopom so možne- trihogram, so bolj objektivni pokazatelj postavitve diagnoze, se pa redko uporabljajo ker zahtevajo veliko izkušenj in ker je njihov rezultat največkrat le potrditev ocene s pregledom.

Če strnem: če gre za razliko gostote in kvalitete las na čelnem in sprednjem delu v primerjavi z zatiljem je omenjena diagnoza jasna, kar menim, da tudi je pri vas glede na opis.

Je še možnost posveta in pregleda pri endokrinologu, sicer pa pride v poštev terapija z antiandrogenimi hormoni kar so npr tablete Diane, pa tudi Yasminelle, ki so nekoliko manj učinkovite.

L

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Najlepša hvala za odgovor.

Ali se lahko gostota las še nekoliko povrne, če začnem s tabletkami ali sem obsojena na to, da bom brez las?

V kolikem času naj bi bila vidna razlika? Ali se stanje z uvedbo tablet stabilizira ali še vedno napreduje?

Ali je še kakšna alternativa Diane in da je boljša od Yasminelle?

Hvala in lp.

 

Pozdrav!

Če gre za dogajanje , kjer so hormoni – moški v ozadju, potem ni popolne plešavosti , lasje so tanjši in redkejši.

O imenih zdravil pač ne pišem, obstaja kar nekaj kontracepcijskih tablet, ki učinkujejo za ta namen, da pa se pokaže učinek pa je nekaj mesecev.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close