izpadanje las
Lep pozdrav!
Po ponovljeni hipertirozi po porodu sem pred 5 leti dobila radiojod in potem evtirox 100 (avtoimuni tiroiditis). Ves čas sem na isti dozi in do sedaj sem pri sebi od takrat zaznala te spremembe:
– nizek pritisk 100/59
– ves čas me zebe
– malce otekle roke – kar se čez dan sprosti
– bolj sem občutljiva (več stvari me prizadene),
– sposobnost koncentracije se mi je poslabšala
– dvakrat na leto vnete dlesni
– občasno bolečine v tebuhu
– rjave lise na obrazu – niso hudo opazne –
– stvari, pri katerih bi včasih zamahnila z roko, me sedaj vržejo s tira
– kratkoročni spomin mi malo šepa – grem nekaj iskat, pa pozabim, po kaj sem šla (nimam še dovolj let za to, da bi bilo to stvar starosti)
– večna lakota
– izpadanje las – že 9 mesecev – kar je tudi povod za moje pisanje
– grozen PMS – nespečnost, občutljivost.
Imam pa ves čas TSH, T3 in T4 v mejah normale, včasih se giblje od 0.7 do 3.
Vzrok izpadanja las naj bi bila ščitnica (pri vseh ščitničnih bolnikih se tako rešijo vse težave!), vendar ne morem najti vzroka – so mi lasje izpadali decembra, ko sem imela 3 in januarja, ko sem imela 0.7
T3 in T4 sta idealna.
Bila sem pri ginekologu, Uz je bil OK. Vzroki izpadanja las niso dermatološki.
Menstruacija je redna, netežavna – na 26-28 dni. Nisem utrujena, normalno se rekreiram in prehranjujem.
Železo in feritin sta ok.
Ker imam tako ginekologa kot osebnega zdravnika s koncesijo, mi nista dala pogledati drugih hormonov. Kaj menite, kako rešiti težave.
.
Hvala!
Želim lep dan.
M.
Pozdravljeni Marija28!
Zelo težko vam odgovorim takole na pamet. Nekaj stvari iz vašega “spiska” bi lahko nakazovalo tudi na prehodne motnje v delovanju spolnih hormonov: PMS, večna lakota, nekoliko povečano otekanje v času pred menstruacijo.
PMS znamo uspešno lajšati s hormoni. Za izpadanje las pa ne obljubim. Tisti, ki bo znal popraviti blažje in večje izpadanje las (npr. plešavost pri moških) bo veliko ljudi odrešil.
Lp.,Sabina Senčar.