Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje izpadanje las

izpadanje las

Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem zaradi diagnoze hipotiroza po vnetju (UZ:zleza je difuzno povecana, hipoehogena, lisasta- kaj to sploh pomeni?) zacela jemati Euthyrox 50 in sicer prva 2 tedna pol tablete, nato 2 tedna eno tableto, zdaj zacenjam z 1.5 tablete (75) in cez 2 tedna z dvema tabletama (t.j. 100). Kaksen teden po pricetku jemanja teh tablet pa so mi zaceli prekomerno izpadati lasje, kar pomeni recimo okrog 80-100 las pri pranju glave + ne vem koliko se vsak dan. Stanje se samo se slabsa. Kaj takega se mi do sedaj se nikoli ni dogajalo, pa me zanima, ce je lahko to posledica jemanja omenjenih tablet. Ali je mozno, da gre za zapoznelo reakcijo telesa na pomanjkanje scitnicnega hormona, morda pomanjkanje vitamina B in je to posledica stanja pred zacetkom jemanja tablet?
Ali mi morda te tablete “ne ustrezajo” in naj jih nadomestim s kaksnimi drugimi te vrste?
Ali naj poizkusim z jemanjem B-complexa? Je potrebna kaksna dodatna preiskava ali pregled?
Sicer je moja prehrana sestavljena pretezno iz riza, jogurtov, sira, zelenjave, sadja, raznih zitnih kas in rib.
V naprej najlepsa hvala za vas odgovor in morebiten nasvet.
LP

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo po kroničnem tiroiditisu. Izpadanje las včasih lahko spremlja bolezen, vsekakor pa ni vzrok izpadanju jemanje nadomestnega tiroksina (Euthyrox). Ustrezni dnevni vnos mineralov in vitaminov je koristen. Priporočam počakati še par tednov, ko bo ob jemanju Euthyroxa doseženo evtoritično stanje (normalni ščitnični hormoni). Če bo izpadanje še trajalo, priporočam opraviti dodatne preiskave, predvsem iskanje morebitnih vnetnih žarišč v telesu. Pri veliki večini bolnikov se stanje z izpadanjem las sčasoma normalizira.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close