Izpadanje las
Spoštovani dr. Kralj,
Najprej se opravičujem za malce daljši zapis. Upam, da ga boste vseeno prebrali in mi znali kakorkoli svetovati, saj sem res na robu obupa. V lanskem letu so mi nekje junija začeli izpadati lasje v ogromnih količinah. Naj najprej omenim, da nikoli do sedaj nisem imela problema s prekomernim izpadanjem las, niti v prehodnem jesenskem obdobju. Moji lasje so nebarvani, toplotno jih ne obdelujem, niti ne nosim v zategujočih pričeskah. Ker se mi kaj takega še nikoli ni zgodilo, sem sprva pomislila, da gre morda res zgolj za prehodno obdobje in počakala do septembra (2023). Ker se situacija takrat še vedno ni umirila, sem odšla do svoje osebne zdravnice, ki me je poslala na odvzem krvi. Izvid je pokazal feritin: 7.2 μg/L (15 – 150), hemoglobin: 120 g/L (120 – 150) ter železo: 19 μmol/L (8,8 – 29,9). Dobila sem 1 škatlico Tardyferona in ob naslednjem odvzemu krvi se mi je feritin dvignil na 18. Sama sem malo raziskovala in optimalna vrednost feritina (sploh v primeru izpadanja las) naj bi se gibala med 60 in 80. Ob omembi omenjenega mi je zdravnica vseeno rekla, da nove škatlice Tardyferona ne potrebujem, tako da je vrednost feritina ostala pri 18. Kljub eno mesečnemu jemanju železa, se mi izpadanje las še vedno ni ustavilo, zato sem odšla še do dermatologinje, ki je rekla, da bi bilo dobro opraviti hormonske preiskave in ultrazvok jajčnikov, saj imam neredne menstruacije. Vse našteto sem opravila pri svoji ginekologinji. Kri za hormonske preiskave sem oddala drugi dan menstruacije in rezultati so bili BP, in sicer S – FSH: 3.25 IU/L, S – LH: 1.68 IU/L ter S – testosteron cel.: 0. 584 nmol/L. Tudi ultrazvok jajčnikov ni pokazal nobenih posebnosti. Ob vrnitvi k dermatologinji je ta še vedno vztrajala pri policističnih jajčnikih zgolj zaradi nerednih menstruacij. Naj omenim, da poleg omenjenega simptoma, nimam nobenih znakov policističnih jajčnikov – imam 23 let, visoka sem 170 cm in tehtam 55 kg, nikoli nisem imela težav z aknami ali prekomerno poraščenostjo, tudi ultrazvok jajčnikov sem opravila že kar nekajkrat in ginekologinja ni nikoli videla česa posebnega. Na koncu mi je dermatologinja postavila diagnozo difuzno izpadanje lasišča (telogenij efluvij) in predpisala 5 % Minoxidil, ki sem si ga nanašala 4 mesece. Izpadanje se je aprila letos po skoraj 1 letu (nenehnega izpadanja las) ustavilo, a se žal s polno paro vrnilo sredi avgusta. Prva stvar, ki sem jo naredila, je bila, da sem takoj obiskala osebno zdravnico in odšla na odvzem krvi. Izvid je pokazal feritin: 8.2, hemoglobin: 124, hematokrit: 0.359 ter železo: 12.2 (še za skoraj 7 enot nižje kot lansko leto). Spet sem dobila škatlico Tardyferona in po eno mesečnem jemanju ponovno oddala kri. Izvid je pokazal feritin: 22, hemoglobin: 121, hematokrit: 0. 348 in železo: 12.5. Ob pogovoru z dermatologinjo le – ta še vedno vztraja pri PCOS in nanašanju Minoxidila. Minoxidil si trenutno nanašam kakšne 3 tedne, lasje mi še vedno izpadajo (zavedam se, da je treba nekaj časa počakati na dejanski učinek), ampak se sprašujem, kam to vodi. Minoxidil tretira samo simptom, ne pa vzroka. Sprva sem mislila, da bi lahko bilo vsega krivo pomanjkanje feritina (glede na to, da je bil ta nizek lansko leto in letos), ampak, a se ne bi stanje do sedaj vsaj malce izboljšalo (vem, da je vrednost 22 še vedno nizka, ampak vseeno…) in lasje ne bi izpadali skoraj celo leto. Kje bi lahko bil problem? Bojim se počesati, kaj šele umiti lase, ker je postala to že iskreno travmatična izkušnja. Najlepša hvala za vašo pomoč.
Pozdrav!
Osnovno je, da telo dobi dovolj mineralov in vitaminov. To je z jemanjem preparata , ki to vsebuje, npr 2-3 mesece. Meritve le teh niso tako zanesljive, da bi bile dobra orientacija.
Drugo je hormonsko ozadje – pri vaših letih so lahko problem tudi policistični jajčniki, zato svetujem obisk in pregled pri endokrinologu.
Ne nazadnje pa so lahko problem tudi in zelo pogosto obolenja ščitnice, kjer pa so meritve hormonov in tudi ščitničnih proti teles pomemben podatek.
Lp