Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija izpadanje las

izpadanje las

…sem 5,5 mesecev po porodu….polno dojim…že 2,5 meseca mi lasje izpadajo…sama, ne vem, če je to normalno, čeprav mi vsi govorijo, da je to hormonska motnja in bo minila…

…strah me je…če bo šlo tako naprej bom kmalu brez las, ker mi izpadajo v šopih…

…kaj mi svetujete?..mogoče obisk pri dermatologu?

LP

Spoštovana doječa mamica,

brez panike kot bi rekli. Ali ste prvič rodili?

No , poporodno izpadanje las je zelo znan pojav in prizadene precej žensk, ki so rodile. Kaj se zgodi?
Vsaka dlaka gre skozi tri življenjska obdobja (anageno fazo, ki je dolga lahko do 8 let in je faza aktivne rasti dlake, nato sledi prehodna ali katagena faza , ki traja 3-4 tedne, rast dlake se zaustavi, temu končno sledi končna telogena faza, ko dlaka miruje in izpade.
Pri zdravi odrasli osebi je večina dlak oz. las v anageni fazi-od 85-95 %, zato tudi imamo lase, nekaj jih je tudi v telogeni in to so izpadli lasje , ki jih opažamo na glavniku , ko se počešemo. Dnevno lahko izpade tudi do 140 dlak.
V nosečnosti se zaradi navala estrogenih hormonov podaljša anagena faza, poleg tega pride tudi do sinhronizacije rasti dlak, več dlak je torej v isti fazi. Po porodu pa pride do padca estrogenih hormonov in dlake , ki bi morale že prej odpasti , sedaj istočasno izpadejo, torej lahko rečeva , da je prišlo do zakasnitve. Zato je tudi znano dejstvo, da imajo nosečnice lepe lase.
Tip izpadanja las po porodu je torej telogeni.
Ker pa je z lasmi vse nekako upočasnjeno , morate še nekaj mesecev “potrpeti”. Torej čas je na vaši strani.
Prepustite se vašemu dojenčku, zavedati se morate , da je odnos mama-otrok zrcalen, če se vi dobro počutite v svoji koži , se bo tudi malček in obratno.
Torej brez skrbi,
pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close