Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija izpadanje las

izpadanje las

Spoštovani,

Imam problem, ki me muči že nekaj časa. nekje leta 1998 sem opazil rahlo redčenje lasišča ob straneh nad čelom. Moram reči, da je zadeva od takrat rahlo napredovala. Je to začetek prave plešavosti? star sem 25 let. Moj oče je star 50 let in ima čisto normalno, zdravo poraščeno lasišče. Nekje sem prebral, da je taka prava plešavost vedno dedno pogojena. No Oče od mojega očeta pa je bil pri 50 precej brez las. Je mogoče, da se to prenaša iz starega očeta na vnuka in ne iz očeta na sina? Prosim vas za odgovor, ker me to resnično muči.
Slišal sem tudi o preparatu Propecii (finasterid), ki bi naj pomagal v takšnih primerih, mi lahko kaj več vi poveste o tem?

Najlepša hvala za vaše strokovno mnenje in lep pozdrav

Spoštovani Deyan!

Po opisu sodeč ne bi mogel izključiti začetka takoimenovane androgenetične plešavosti, ki z leti postopno napreduje. Vendar pa tega ne morem trditi le na podlagi opisa. Omenjena vrsta plešavosti naj bi bila dedna, vendar vzorec dedovanja ni povsem pojasnjen in načeloma je možno dedovanje tudi po bolj oddaljenih sorodnikih. Finasterid oz. s komercialnim imenom Propecia je preparat, ki vpliva na presnovo moških spolnih hormonov in s tem naj bi pospeševal rast las. Zdravilo učinkuje le, dokler ga pacient jemlje. Poročajo o sorazmerno ugodnih rezultatih zdravljenja, čeprav ni čudežno zdravilo. Če vas težava moti, vam priporočam, da se zglasite v samoplačniški dermatološki ambulanti (lahko tudi v Dermadentu – http://www.dermadent.si) in se z dermatologom pogovorite, ali bi lahko šlo za začetke plešavosti in kateri bi bili najbolj priporočljivi ukrepi za upočasnitev procesa.

New Report

Close