Izostanek menstruacije
Pozdravljeni!
Pred leti (20) sem Vam pisala ,ko sem bila prvič noseča,tokrat pa se oglašam ker mi menstruacija zaostaja ,pa ne zaradi nosečnosti temveč starosti;)
Stara sem skoraj 48let,do sedaj redna menstruacija brez posebnosti.
Ta mesec je pa še ni,14 dni zaostaja,še več kot 14dni me pa boli križ in občutek v trebuhu kot pred vsako M.
Ginekologinja mi je naredila hiter UZ,ki pokaže močno zadebeljeno sluznico ter korpus luteum v maternici.
Predpisala mi je Dabroston,naj ga čez kakšen teden,če se ne sproži sama,vzamem,da ne bo potem preobilne menstruacije.
Zanima me,ker nisem ravno pristaš hormonskih tablet,če si lahko s tem,da je ne vzamem škodujem?
V primeru da vzamem Dabroston,je verjetnost da ga bom naslednji mesec spet rabila,večja?
Upam da razumete kaj želim… je bolje pač vzeti in da se maternica sprosti ali naj čakam.
Najlepša hvala za odgovor in uspešno delo še naprej!
Pomagate zelo!
Teja
Spoštovani,
razumem, kaj želite, ampak iz vašega izvajanja domnevam, da premalo razumete delovanje reprodukcijskega sistema, da bi znali “hormonsko terapijo” pravilno vmestiti v svoje dojemanje “zdravil”. Če boste tokrat sprožili odtegnitveno krvavitev, ki bo identična menstruaciji, to ne pomeni, da boste naslednji mesec bolj verjetno potrebovali enako terapijo. To zgolj pomeni, da boste pravočasno povzročili luščenje sluznice, ki je opravila svojo vlogo in v maternici nima več kaj iskati, če se jo bo pustilo tam predolgo, (recimo več kot 3 mesece) pa se lahko celo spremeni v atipično in izjemoma v rakavo. “Hormonska pomoč” je torej indicirana in s tem smiselna. Kaj bo prinesla prihodnost seveda ne vemo in povsem mogoče je, da bo pred menopavzo potrebno še kdaj preprečiti podobne dogodke. Klimakterij je pač obdobje, v katerem se te reči dogajajo, medicina pa na srečo pozna in ima sredstva, da te procese nadzira.