Izostanek menstruacije
Pozdravljeni!
Decembra sem prenehala z jemanjem tabletk Yarina in potem 6 mesecev nisem dobila mensturacije, zato mi je ginekologinja predpisala tabletke cyclo progynova. Po zaužitju 1 škatlice, sem dobila menstruacijo, zato sem z jemanjem tabletk prenehala, vendar naslednji mesec menstruacije spet ni bilo. Zanima me, ali lahko sedaj ponovno začnem z jemanjem cyclo progynova tabletk? Je potrebno tablete jemati dalj časa? -ginekologinja ni nič omenila, v lekarni pa so mi rekli, da bom dobila menstruacijo že po eni škatlici. Naj omenim še to, da nisem noseča.
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav, Nina
spoštovani,
Cyclo Progynova je le nadomestna hormonska terapija, ki s svojim delovanjem zgolj oponaša hormonsko stanje v telesu, ki bi ga sicer zagotavljali jajčniki, če in ko opravljajo svojo funkcijo. Po prenehanju uporabe CP torej ne gre kar tako pričakovati, da bo vse v redu, razen, če se v tem času po naključju aktivirajo tudi jajčniki oziroma ves hormonski reproduktivni sistem od hipotalamusa, hipofize in jajčnikov do maternične sluznice. CP torej v bistvu ne rešuje drugega kot občutek normalnega ciklusa, ki pa je umeten in z reprodukcijsko hormonsko osjo nima nobene zveze.
pozdravljeni!
menstruacijo bi morala dobiti 20.8.2011 vendar je še do danes nimam. Zadnji spolni odnos sem imela 17.8.2011, vendar je bil odnos zaščiten. Kot pred vsako menstruacijo me je tudi tokrat bolelo v spodnjem delu trebuha, vendar menstruacije nisem dobila. kaj bi lahko bilo narobe? bi bilo najbolje obiskati ginekologa?
hvala za odgovor.
ne vem, ker vas premalo poznam. Izostanek M še ni razlog za obisk ginekologa. Naredite test nosečnosti in če niste noseči, zadeva lahko počaka, da izostanek traja vsaj 3 mesece.
Pozdravljeni,
Od moje zadnje M je minilo 81 dni (do sedaj so bile redne), noseča nisem. Ko sem se hotela naročiti pri ginekologu (po nasvetu internista, kjer se zdravim zaradi hipertenzije in motenj srčnega ritma) mi je sestra ginekologa rekla, da zaradi izostanka ne naročajo na pregled prej kot 6 mesecev po izostanku (torej naj se naročim v novembru).
Ves čas izostanka imam iz nožnice izcedek, ki je nekaj časa videza ovulacijske sluzi, nekaj časa pa kot prozorna tekočina, prisotno pa je tudi špikanje spodaj – če povzamem imam občutek kot da se bo menstruacija vsak čas “ulila”.
Me pa bega nekaj…. zadnje dva-tri dni imam iz dojke izcedek, mlečne barve (ne dojim že 2 leti). Je to razlog, da bi morala h ginekologu že zdaj ali lahko mirno 3 mesece počakam, kot mi je rekla sestra?
hvala za odgovor
Spoštovani,
nenadno izostajanje M za dalj kot 3 mesece ter na novo pojav mlečnega izcedka iz dojke brez molzenja in stiksanja bradavic, bi lahko spodbudilo k razmišljanju o obstoju prolaktinoma, torej drobnega tumorčka na hipofizi, ki izloča prolaktin. Sicer je nekaj dnevni pojav še zelo kratek in ni nujno, da res kaj pomeni. Možno je, da mlečen izcedek zgolj napoveduje, da bo zdaj res kmalu nastopila M. Na zdravila za hipertenzijo in aritmijo se sicer ne spoznam dovolj, vendar bi veljalo vprašati tudi internista, če je lahko kaj v zvezi s tem. Če se v tednu dni ne pojavi M in če bi izcedek iz bradavic v tednu ali dveh ne prenehal, bi predlagal obisk ginekologa prej kot novembra, pregled rodil (verjetno tudi UZ) ter preverjanje profila klasičnih hipofiznih hormonov, FSH, LH in prolaktina.
ne, nobena poškodba ne more preprečiti M. Počakajte torej…
Pozdravljeni,
stara sem 28 let, imam PCOs. Že od januarja jemljem tablete za spodbuditev ovulacije saj načrtujeva s partnerjem družino – najprej s Klomifenom in mi je menstruacija zamujala – dobila Dabroston, zato sedaj jemljem Femaro. Problem je, da odkar jemljem te tablete, se mi je ciklus čisto porušil oz. kar precej podaljšal. Prej sem imela ciklus nekje eno leto na 28 do maksimalno 40 dni, sedaj pa že drugič zaporedoma menstruacija sama od sebe ne pride oz. jo spodbudimo s pomočjo Dabrostona. Problem je sedaj, ker je danes že 7. dan od zadnje tabletke Dabrostona (jemala sem ga 7 dni – po priporočilu ginekologinje). Zadnja menstruacija je bila 18.7.2011. Namreč rada bi se naročila na laparoskopijo, vendar čakam prvi dan ciklusa, vendar menstruacije kar ni in ni. Naj omenim še to, da prejšnjič, ko sem jemala Dabroston, je menstruacija prišla 3. oz. najkasneje 4. dan po zadnji tableti. Je možno, da so mi vse te hormonske tablete več škode kot dobrega naredile? Zadnji nosečnosti test sem naredila tri tedne nazaj, ki je bil negativen…
Spoštovani,
omenjena zdravila ne vplivajo trajno na reprodukcijski sistem. Spremembe v delovanju reprodukcijskega hormonskega sistema so tudi spontane in v nekaterih primerih progresivne, torej se same od sebe slabšajo. Žal ne vem, na kakšno situacijo so vam bile predpisane tabletke Dabroston, kliko in kdaj se je z UZ preverjalo stanje rodil in odzivanje na predpisana zdravila ipd. Če tega ni bilo, je se skupaj zelo na pamet in v tem primeru ni mogoče napovedati ničesar. Navsezadnje za samo laparoskopijo niti ni pomembno kdaj v ciklusu ste. Edino kar izključite je nosečnost tik pred oziroma vsaj nekaj dni pred posegom.
Pozdravljeni,
hvala za tako hiter odgovor.
Dabroston so mi predpisali za sprožitev menstruacije. Jemala sem jih po sedem dni (ko mi je menstruacija vsaj tri dva – tri tedne zamujala) po dve tabletki na dan. Za laparoskopijo sem dobila napotnico (kot mi je bilo razloženo) iskanje vzroka nezanositve in da mi bodo “prepikali jajčnike”, če se ne motim… namreč s partnerjem že več kot leto in pol načrtujeva družino, žal neuspešno. Naročeno mi je, da prvi dan ciklusa pokličem zaradi ultrazvoka in da mi bodo lažje določili datum posega. Naj omenim še, da je partner opravil spermiogram, vendar kolikor sem jaz kot laik ta izvid pogledala, se mi ni zdelo ravno obetajoče in bi vas zato prosila za manjšo razlago:
količina: 5,9, PH: 7,5
barva: bledorumena
utekočinjenje: ne, viskoznost: 1
v smeri gibljivih semenčic: hitro:0,30, počasi:0,20,na mestu gibljivi sem.:0,05, negibljivi sem.: 0,45
vitalnost:neobarvanih – živih:0,66, obarvanih:0,34
Aglutinacija semenčic: 0
koncentracija semenčic:12×10(9 – zgoraj)/L
število semenčic:70,8×10(6 – zgoraj)
morfologija:
– normalnih: 0,07
– nenormalnih:0,93
– nepravilne glave:0,91 k… podolg.
– nepravilni rep: 0,02
Levkociti:0, okrogle celice:0,36
imunološki test: MAR IgG:0
testna kapacitacija:pure sperm: 6/0 dobro gibljive sp, HPF
Dolgoživost po 24.urah: poz.
Spoštovani,
spermiogram res ni najboljši in sicer je cca. 50% premajhna koncentracija in približno 5x (80%) premalo normalnih oblik. Omenjeni spermiogram bi bilo smiselno čez 2 meseca ponoviti, do takrat jemati antioksidante (vitamine C, E, koencim Q) ter v primeru, da ne bo nič bolje, preiti na postopek OBMP.
Ponovno se obračam na vas.
Sem že skoraj 4 mesece brez M (110 dni od zadnje, prej redne). Pred 14 dnevi sem bila pri ginekologinji, ki je opravila UZ (za v karton je sestri narekovala – endometrij tanek, ostalo BP) in me poslala na hormonske teste. Danes me je sestra iz ambulante klicala, da je z mojimi hormoni vse v najlepšem redu in da če želim M, naj pridem, da jo bodo sprožili, sicer pa naj se oglasim čez tri mesece.
Moje vprašanje… Če mi sprožijo M, ali to pomeni, da se potem cikel ponovno vzpostavi (ovulacije, menstruacije) ali je to samo enkratni dogodek, da dobim M in se potem lahko spet čakam ali bo prišla ali ne. S partnarjem si želiva še enega otroka in mi tole čakanje na M že malo “preseda”.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
tako preprosto kot sprašujete žal ni mogoče odgovoriti. Tudi nadaljevanje odgovora razumite bolj kot ne za ugibanje. Za odgovore v smislu vaših predlogov 1. ali 2. vas namreč odločno premalo poznam, saj o vas ne vem skoraj nič razen, da vam izostaja M. Še vaše starosti ne poznam, da o ostalih telesnih in drugih lastnostih in zdravstvenem stanju ne govorim !???
Tanka sluznica ob normalnih gonadotropinih govori za zmerni do hudi sindrom PCO, ki bi lahko bil posledica prevlade androgenov (moških spolnih hormnonov). Urejanje ciklusa je pri takšnem stanju možen s kombinirano nadomestno hormonsko terapijo, torej estrogeni in progestageni, saj zgolj progestagen verjetno ne bo dovolj. Ta pristop bo sicer uredil menstruacijski ciklus, ne bo pa sprožil delovanja celotne reprodukcijske hormonske osi ter povzročil ovulacij. za slednje bo verjetno potrebno uporabiti stimulacijo ovulacije, zlasti, če je zaželena nosečnost. Sicer pa bi ne bilo odveč stanja rodil preveriti tudi z UZ, da se vidi, če ni še kaj, kar bi bilo treba urejati še na drugačen način pred hormonskim zdravljenjem.
Pozdravljeni,
zanimajo me možni vzroki izostanka menstruacije.
naj povem, da sem stara 41 let in da se s partnerjem trudiva zanositi, vendar nama ne uspeva. Zato sva šla v program umetne oploditve.
Imela sva že tri postopke, vsi so bili neuspešni, nakar sva se z ginekologom zmenila, naj pridem spet avgusta. Avgust je že tu, jaz pa še julijske menstruacije nisem imela. Zdaj teče že 38-i dan ciklusa.
Ponavadi imam menstruacijo na 30 dni, najdaljši ciklus brez hormonov je bil 35 dni. Opravila sem dva testa za ugotavljanje nosečnosti, oba sta bila žal negativna. Zato sem zdaj precej na trnih, kaj se dogaja z mano.
Zraven tega mi je večkrat slabo, da o utrujenosti ne govorim. Precej me tudi špika po trebuhu.
Lepa hvala za odgovor
Če niste noseči, bi bil smiseln obisk ginekologa, da vpogleda z UZ rodil. Drugi najpogostejši razlog za izostanek M je luteinska cista. Sicer je še zakasnela ovulacija, vse ostalo je bolj organskega značaja, pa to pri vas verjetno ne pride v poštev.
Pozdravljeni!
Stara sem 17 let in že par tednov imam bolečine v spodnjem delu trebuha (tik nad sramnimi dlakami) in menstruacija mi zamuja že 3 tedne. Spolnih odnosov nimam, do sedaj so bili menstrualni cikli redni, le v oktobru in novembru je bila menstruacija šibka. Ginekologa pa imam šele čez 2 mesca. Ali je za to razlag stres ali kakšna hormonska neravnovesja?
lep pozdrav.
Spoštovani,
na daljavo ni mogoče ocenjevati razlogov za izostanek M. Če niste noseči je na drugem mestu po pogostnosti pri sicer redno menstruirajočih ženskah “luteinska cista”, torej tvorba na jajčniku, ki nastane ob ovulaciji, ni nevarna, pač pa ne odmre kot običajno rumeno telesce po 14 dneh ampak vztraja in lahko zadrži menstruacijo za več dni, tednov in izjemoma celo mesecev. slej ko prej seveda poči in takrat nastopi M. za enkrat torej ni treba na pregled, razen, če bi se pojavila huda bolečina v trebuhu, kar bi lahko nakazovalo torzijo (zasukanje jajčnika), to pa potrebuje urgenten poseg.