Izostanek menstruacije
Spoštovani,
stara sem 28 let. Približno 9 let sem jemala KT, aprila pa sem jih prenehala jemati, ker sva se s fantom odločila za otroka. V času jemanja tabletk nikoli nisem imela težav z menstruacijo, niti glede cikla niti glede bolečin. Sedaj pa cikel niha od 26 do 31 dni.
Prejšnji mesec mi je menstruacija izostala. V času, ko bi jo morala dobiti, so se pojavile bolečine v spodnjem delu trebuha, bolj na levi strani v predelu jajčnika. Okrog 35. dne cikla sem šla h ginekologinji, ki je rekla, da sem v drugem delu cikla, da je vse normalno ter mi predpisala dabroston. Po 4. dneh jemanja sem dobila menstruacijo. Ta mesec sem jemala dabroston od 20. do 26. dne cikla. Zadnjo tableto sem vzela 2.11.. Po enem tednu (34. dan cikla) menstruacije še vedno nimam, ponovno pa so se pojavile bolečine v spodnjem delu trebuha. Test nosečnosti je bil negativen. V soboto (8.11.) sem sicer opazila zelo majhno količino rjavkastega izcedka, to pa je bilo tudi vse. Opažam pa tudi večjo količino sluzi nekje na sredini in proti koncu cikla, ki je prej ni bilo.
Kaj bi lahko bil vzrok teh izostankov in bolečin? Ali je možno, da prihaja do tega zaradi psihičnega stresa, ker ne zanosim – čeprav poskušam čim manj misliti na to in si govorim, da pač bo ko bo.
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
1. ciklus v pogojih uporabe KT je umeten in je logično reden in brez vseh težav kar zadeva menstrualnih in ovulatornih sprememb. Naravni ciklus pa je pravi ciklus z vsemi nihanji v hormonih in se vsaj okrog ovulacije in tik pred M, ob M in takoj po njej dogajajo spremembe, ki so lahko tudi neprijetne. Skratka, vse kar opisujete je povsem nekaj normalnega.
Pozdravljeni,
stara sem 25 let, in kontracepcijske tabletke jemljem približno 5 let. 3 mesece nazaj sem prenehala s tabletkami femoden, sedaj jem jasminelle. prejšnji teden bi mogla imeti menstruacijo, vendar je ni bilo, in v petek sem vzela prvo tabletko, sedaj pa imam par dni v spodnjem desnem delu dokaj močne bolečine… in nevem kaj bi bil vzrok temu, naredila sem pa vsaj 5 testov, in vsi so pokazali minus, tko da noseča najbrž nisem, me pa vseeno zanima, kaj bi bilo z mano narobe, da ni menstruacije so pa bolečine…
lp, hvala za odgovor
da ni M, ni nič nenavadnega, saj po daljši uporabi KT sluznica maternice lahko dovolj atrofira, da krvavitev preprosto ni. Drugo so bolečine, za katere ne vem, zakaj so. Lahko le ugibam. Včasih KT ne uspejo povsem zavreti ovulacije in se ta zgodi, vendar ne tako kot bi se morala. Pride sicer do luteinizacije folikla, ki pa ne poči in ostane luteinska cista. Ta lahko nekajkrat poveča jajčnik in se le ta včasih zasuka okrog osi, to pa povzroča bolečine. Dokler bolečine niso res hude, obisk pri ginekologu ni nujen, bi pa le pregled oziroma UZ rodil morda lahko odgovoril na vaše vprašanje. Ob uporabi KT namreč vnetnih procesov v predelu notranih rodil ne pričakujemo oziroma so skoraj nemogoča.
na ciklus lahko učinkovito vplivamo le s hormoni. Če ciklus zamuja, lahko poskusite s progestageni, vendar bi jih bilo treba jemati najmanj 10 dni, morda celo 12 dni, da doseženo zagotovo potrebne spremembe za popolno luščenje maternične sluznice in ustrezno nov ciklus. V to, da niste noseči ste lahko prepričani le, če zadnjih 5 tednov niste imeli spolnih odnosov ali, če ste naredili test in je ta negativen. Občutek lahko namreč tudi vara.
ginekolog za ugotovitev nosečnosti ni potreben oziroma lahko pred 6 tednom nosečnost ugotovi le s testom in je z UZ ni mogoče izključiti. Če je bil na katerikoli način opravljen test nosečnosti in je ta negativen, potem niste noseči, če pa se z UZ ni ničesar videlo, pa to ni dokaz,m da niste noseči! To nima z zmoto ginekologa nič opraviti. Za diagnozo nosečnosti je treba uporabiti pravo diagnostično sredstvo.
Pozdravljeni,
Stara sem 25 let. Kontracepcijske tablete (logest) sem jemala 7,5 let do oktobra 2010. Prva menstruacije po tabletkah je bila na 28 dni, nato pa je bil ciklus dolg 31-34 dni, menstruacije dolge 3-5dni. Sedaj pa je izostala (zadnja menstruacija 21.4.11). V juliju sem bila pri nadomestni ginekologinji (moj je na dopustu), ki je opravila ultrazvok,pri čemer je ugotovila manjšo pregrado na maternici in sum na policistične jajčnike (med pregledom je tudi omenila, da so jajčniki zaspali).Predpisala mi je tudi Tablete Primolut nor (1 škatlico), katerih pa nisem jemala, ker sem hotela da bi menstruacija prišla po naravni poti. Ker pa menstruacije še vedno ni, ne vem ali naj te tablete vzamem ali ne (ko se o tem vprašala ginek. je rekla, da je ta odločitev moja, kar pojmujem da jemanje Primolut nor ni nujno). Zdi pa sem mi, da sem v obdobju izostanka menstruacije imela tudi dvakrat ovulacijo (glede na sluz,špikanje v jajčnikih, testa nisem delala). Sedaj me tudi boli in špika v predelu jajčnikov na tak način kot pred menstruacijo.
Naj povem še, da z možem delava na otroku, tako da ne vem kako postopati v naprej. Bi bilo mogoče smiselno še enkrat obiskati ginekologa ali vzamem Primolut nor in počakam na menstruacijo? Je lahko kaj narobe če dlje časa nimaš menstruacije in je tudi ne sprožiš umetno?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor,
Lp
Spoštovani,
v obdobju “izostanka M” niste mogli imeti ovulacije, še manj dveh, ker bi ob izostanku zanositve v 14 dneh, največ 16, nastopila M. Rumeno telesce, ki nastane ob ovulaciji namreč brez podpore nosečnostnega hormona v največ 16 dneh propade in temu sledi menstruacija. Tako stvari stojijo. kaj storiti zdaj, seveda ne morem vedeti zagotovo. Morda najprej naredite test nosečnosti in če niste noseči, začnite uporabljati Primolut Nor, kot vam je predlagala ginekologinja.
Spoštovani,
Stara sem 28 let in zaradi želje po zanositvi sem novembra lani prenehala jemati kontracepcijske tabletke. Po zadnji odtegnitveni krvavitvi so bile moje menstruacije redne (na 33, 34 dni). Na zadnjem pregledu (junij letos) mi je ginekologinja po opravljenem ultrazvoku povedala, da imam policistične jajčnike. Sedaj menstruacije nimam že 71 dni. Vem, da obisk ginekologa ni potreben, če menstruacija ne zamuja več kot tri mesece, vendar me zanima, ali moram zaradi policističnih jajčnikov v primeru daljšega izostanka menstruacije ginekologa obiskati prej.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Nataša
Spoštovani,
vaša ginekologinja vam je diagnozo PCO verjetno prilepila le na podlagi UZ videza jajčnikov, kar sicer ni dovolj, vendar imate po opisu sodeč tudi daljše cikluse in zadnji je celo dolg že 71 dni in nič ne kaže, da ga bo kmalu konec. To utegne podpirati domnevo vaše ginekologinje. Če želite zanositi čim prej, se torej oglasite pri svoji ginekologinji s tozadevninm vprašanjem in če bo stala za svojo diagnozo, vam bo morda predpisala terapijo s spodbujevalci ovulacije (klomifen, letrozol).
Spoštovani,
z možem se že dve leti trudiva z zanositvijo. Pri preiskavah je bila diagnosticirana moževa neplodnost (predvsem nepravilne oblike glav spermijev), zato so naju dali v postopek ICSI, katerega naj bi pričela v mesecu septembru. Po posvetu z ginekologinjo na GK Lj in osebnim ginekologom, so mi predpisali jemanje klomifena za dobo 6m. Problem je v tem, da sem s klomifenom prenehala v prejšnjem ciklusu, sedaj pa mi izostaja M. Nosečnost ni bila potrjena. Zanima me, ali je ta izostanek lahko posledica prenehanja jemanja klomifena (pred jemanjem so bile M redne na 28 dni). V kolikor do M ne bi prišlo, me zanima ali se lahko le ta kakorkoli umetno sproži, glede na to, da sem v mesecu septembru predvidena za postopek ICSI in da zaradi izostanka ne bi bilo potrebno dalj časa čakati na postopek?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
pred postopkom vas bodo itak še 1x pregledali, po potrebi sprožili M in nato začeli postopek. Zakaj ta hip ni M, ne vem, možno pa je, da je klomifen povzročil hiperstimulacijo in da eden od foliklov ni ovuliral tako, kot bi bilo treba ter je nastala luteinska cista. Vsega v reprodukciji pa tudi sicer ni mogoče vedno predvideti z gotovostjo in če bo treba postopek odložiti za nekaj tednov, to ni nič izjemnega.
Pozdravljeni
Zdravnik mi je z laboratoriskimi testi ugotovil, da imam premalo hormona estrogena in progresterona. Zaradi tega imam tudi težave z menstruacijo, ki je zelo zelo šibka. traja eden ali dva dni po kaplicah. Je pa redna. Predpisal mi je kontracepciske tablete Diane. Z njimi nisem zadovolna.
Zanima me, če obstajajo kakšne druge vrste tablet razen kontracepciskih, ki vsebujejo ta dva hormona ki mi primankujeta?
lepo pozdravljeni
Spoštovani,
če se v samo diagnozo ne vtikam in zgolj odgovorim na vaše vprašanje, in če ne potrebujete kontracepcije, temveč res le dodatek hormonov, potem obstaja tudi nadomestna hormonska terapija, npr. Cyclo Proginova.
Pozdravljeni,
spet se obračam na Vas in sicer z teče osmi mesec kar ni menstruacije, po obiskih ginekologinje, opravljenih testih za nosečnost pri njej in doma ni nosečnosti. V mesecu aprilu primolet nur 5 dni po 2 tableti na dan,nato vmesna krvavitev 4 dni .Pred dvema tednoma po opravljenem testu za nosečnost pri ginekologinji, ki je bil negativen mi predpiše spet primolet nur tokrat 10 dni po 2 na dan. tretji dan dobim močne migrene ki, jih kljub dvema lekadoloma ne ustavim…migrene traja po dve uri in se pojavi najmanj trikrat na dan tudi ponoči.. kljub temu vzamem primolet nur še četrti dan saj sprva nisem bila prepričana da so vzrok za migrene. Ko peti dan ne zdržim več preneham in s tem tudi migrene. pojavi se vmesna krvavitev, kot prvič čisto rahla s strdki krvi, ki so običajne temnordeče barve. Do ginekologinje ne morem ker je na doputu… zato sprašujem Vas ali so te migrene bile znak česa resnega, in ali obstajajo še druge tablete za sprožitev menstruacije?? Vem da so Vaši odgovori pogojeni le od informacil ki jih dobite od sporočila, vendar bi mi vsak nasvet ali le spodbuda prišla prav ker teh osem mesecev razmišljam le še o tem kaj za vraga se dogaja z mano in mojo menstruacijo:::)))
HVALA
Spoštovani,
žal nisem dovolj pameten. Če se je migrena vedno pojavila ob uporabi Primoluta, potem je bil to zelo verjetno res sprožilec migrenskih glavobolov. Lahko poskusite še s katerim drugim progesteronom, npr. Dabrostonom, Cerazettom ali z Orgametrilom.
Mene pa zanima nekaj!
Te krče ,ki jih imam v desnem kotu oz.zgornji del trebuhu do tam,kjer naj bi bil slepič do reber in nazaj v križ je možno,da je to lahko Išijas? Imam Išjas ampak ta se pojavi en krat na pol leta v nogah in rokah ter v križu,zato sem pomislila na Išijas.Je možno,da so to krči v trebuhu od Išijasa?
Vem,da aje vprašanje čudno , ampak vse je mogoče.
PROSIM ZA ODGOVOR!
HVALA!
LP
ne bi vedel in bi o čem podobnem lahko sklepal le po obsežnem kliničnem pregledu.