Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva izostala menstruacija

izostala menstruacija

Pozdravljeni!
Menstruacija mi izostaja že 4 mesece. Med tem pa se mi je začel pojavljati rjav izcedek (kot beli tok, samo da je rjave barve). Sedaj se to ponavlja že dva do tri tedne, vendar ne vsak dan. Noseča nisem, saj sem opravila test nosečnosti, poleg tega pa so mi v labaratoriju vzeli vodo in niso nič ugotovili. Zanima me kaj to pomeni?? Ali je to kakšna bolezen? Zakaj je prišlo do izostanka menstruacije (visoka 170, tehtam 43-44 kg)? Kaj vi mislite!! Prosim za vaše mnenje, predno me napotite k ginekologu!
Hvala!
***andreja***

Draga Andreja,

Žal pogrešam podatek, ce ste zadnje case še dodatno izgubili kaj od svoje že tako premajhne telesne teže. Ce je tako, ni cudno, da je izostala M, saj imate pri višini 170cm vsaj 7 – 8 kg premalo, kolikor potrebujete, za ITM 17,5 ki je spodnja meja za vitko dekle! Vaš trenutni ITM je namrec 15. Pri tej telesni masi imate absolutno premalo podkožnega mašcevja, ki pomembno sodeluje pri pretvorbi ženskih spolnih hormonov in omogoca menstruacijski ciklus. S svojim ravnanjem v zvezi s težo sicer lahko prelisicite samo sebe pred ogledalom, ne pa narave, ki je v stotisocih letih poskrbela za to, da nosecnost omogoci le ženski, ki lahko po porodu za svojega “potomca” tudi poskrbi. Torej ste “žrtev” genov, ki so v preteklosti poskrbeli za preživetje naše vrste!
Torej imate na razpolago dve možnosti:
1. se zredite za nekaj kg in s tem omogocite, da se ponovno vzpostavi M ciklus in vse, kar to s seboj prinaša za skeletni sistem, predvsem zadrževanje kalcija in rudnin v kosteh.
2. ostanete pri tej teži, brez M in seveda postanete kandidatka za razvoj osteoporoze ter si v bodoce naredite nepopravljivo škodo na skeletnem sistemu, hrbtenici, velikih sklepih in dolgih kosteh. Slednje sicer lahko preprecite tudi z nadomestno hormonsko terapijo, vendar bi vam toplo priporocil bolj naraven nacin življenja.

Pozor! Morda ste žrtev “anoreksije”, ki je v skrajnem primeru celo življenjsko nevarna bolezen in potrebuje timsko obravnavo. obrnite se na svojega splošnega zdravnika!

Najprej se vam lepo zahvaljujem za vaš odgovor. Nato pa popravljam napako iz prejšnjega vprašanja. In sicer imam 53-54 kg in ne 43-44 kg!!! To bi bilo pa res premalo! In to svojo težo imam že tudi nekaj časa več ali manj konstantno. Zato vas še enkrat lepo prosim, če mi odgovorite na prej zastavljena vprašanja, za kar se vam že v naprej najlepše zahvaljujem

V tem primeru bi na vprašanje res znale odgovoriti le preiskave, žal v glavnem ginekološko usmerjene. RAzličnih razlogov za odsotnost M je namreč preveč in s premajhno pojavnostjo, da bi imelo smisel o tem ugibati.

New Report

Close