Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Izogibanja mesa

Izogibanja mesa

Pozdravljeni,
imam desetletnika, ki že odkar je na gosti hrani odklanja meso. Da ne bom preveč dolga, pri nas se je mešana prehrana, vendar otrok vztrajno odklanja meso. Vztrajno a nedosledno, saj se ne obremenjujemo s prehranskimi stili, npr. vegetarijanstvom ali veganstvom. Nedosledno pišem zato, ker nekaj mesnih izdelkov vendarle je, a zelo ozek izbor in v izredno malih količinah gledano na mesec. Seveda sem se o tem pogovorila s izbranim zdravnikom, bila sem tudi pri alergologu, pa nima nobenih alergij. Izbrani zdravnik sicer izvaja redno kontrolo, ker je otrok ravno na spodnji meji po teži in rasti. Drugače je jajca, vendar samo rumenjak in še to mehko kuhan. Ribe samo določene vrste in še to ne več kot 1 do 2-krat na mesec, ker se mu drugače upre. Poje tu pa tam dunajski zrezek, ampak to zgleda tako, da poje max. tri koščke. Čevapčiče tudi, a zopet eno za kosilo in z obilo kruha. Suhomesnate izdelke poje nekater, imel je dolgo rad pršut, sedaj se mu je tudi ta uprl. sadje in zelenjavo je vse in obilno. Stročnice tudi vse, razen fižola. Najbrž mi ni potrebno poudariti, da sem obupana in potrebujem nasvet.
Hvala.

Če vaš sin ne je mesa mu kljub temu lahko zagotovite povsem polnovreno hrano.
Tudi zelenjava ima beljakovine, posebaj bogati z beljakovinami pa so oreški in semena.
Dobro je, da se zavedate, da so naprimer jajca tudi v testeninah ali ko pripravljate jedi kot so plačinke, cmoki, testo….verjetno takšne jedi vaš sin je, kar pomeni, da poje tudi celo jajce, ki ga vkjučite v jed.
Kaj pa mlečni izdelki? Je jogurt, sir in podobno? Vsa ta živila vsebujejo beljakovine.
Res je da otroci zaradi rasti potrebujejo več beljakovin, a če je ostala živila (beluše, brokoli, lečo, čičeriko, grah….) in da mu ponudite za prigrizek še semena in oreščke, potem vaš fant dobi zadosti beljakovin.
Če je otrok zdrav potem res ni potrebno da vas skrbi, se pa nekateri razvijajo počasneje in dlje, drugi pa hitreje.
Potrudite se le, da mu še naprej ponujate čim bolj raznoliko prehrano, včasih je to tudi obdobje, ko otroci neko živilo zavračajo pa ga potem čez čas normalo začnejo uživati.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close