Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Otroci s posebnimi potrebami in dolgotrajno bolni otroci izobraževanje za odrasle – posebne potrebe

izobraževanje za odrasle – posebne potrebe

Lepo prosim, če morda kdo ve odgovor:
Otrok končuje šolo s prilagojenim programom (pri čemer je prizanih samo 7 razredov redne OŠ) in bi rad končal 8.in 9.razred po programu za odrasle. Vendar se je pojavil problem: po novem zakonu je potrebno opravljati nacionalne teste preverjanja znanja in organizator takšnega izobraževanja naj bi bil dolžan omogočiti tem otrokom, ki prihajajo iz šole s prilagojenim programom (ki so vsi avtomatsko otroci s posebnimi potrebami) pisanje nacionalnih testov v posebni sobi in daljši čas. Tega mi niti zahtevali ne bi, a pravijo, da so to dolžni. Problem je v tem, da ne vedo, če jim bo to kdo plačal, zato takšnega otroka v njihov sistem izobraževanja raje ne sprejmejo. Imajo namreč zagotovljeno financiranje za vse mogoče – za vse ostale odrasle, za Rome, za otroke s posebnimi potrebami pa ne.
Mi na te probleme nismo bili pripravljeni, ker so prej dejali, da se pri njih vse da… Mi pa ne moremo čakat, da bodo oni morda čez 3 leta dobili ta sredstva in otroka sprejeli. Otrok je priden, dobro se uči in je škoda, da ne bi izobraževanja takoj nadaljeval. Ali morda kdo ve, na koga naj se obrnem, kdo finacira to izobraževanje otrok s posebnimi porebami po sistemu za odrasle? Hvala lepa za kakršenkoli odgovor.

Kolikor sem seznanjena s tem, nudijo to izobraževanje (brezplačno osnovno šolo za odrasle) Ljudske univerze. Vprašajte na najbljižji. Oni bodo tudi imeli kaj več informacij.

Po končani šoli s prilagojenim programom, se lahko otrok vpiše v poklicno šolo s skrajšanim programom, ki traja od 2 do 2,5 let (kmetijska, strojna, lesna šola). S tem ima priznano osnovno šolo, pa še poklic ima. Če želi, lahko nadaljuje šolanje na triletni poklicni šoli in kasneje mogoče (če je uspešen) še srednji šoli, itd.

Na žalost vse to vem. Problem je v tem, da so na “naši” Ljudski univerzi ves čas govorili, da ni problema, da tudi takšnim otrokom nudijo izobraževanje. Poznam celo otroke, ki so osnovno šolo tam uspešno končali, potem pa nadaljevali šolanje na srednji šoli…Letos so se pa odločili drugače (zakaj bi zapravljali čas za nekaj, če jim ni nujno…).
Za mojega otroka bi bil ta način izobraževanja najprimernejši – tudi po posvetu s svetovalno službo.
Medtem sem dobila že kar nekaj odgovorov. Posebnega financiranja za te otroke niti ni, ves denar gre namreč iz istega naslova. Ljudske univerze v drugih krajih, v katere sem klicala, bi ga brez problema sprejele in se sploh ne sprašujejo, kdo bi to plačal. Problem je v tem, da je Ljudska univerza v našem kraju od doma oddaljena 50m (vendar ga ne sprejme), Ljudska univerza, ki ga sprejme, pa je oddasljena pribl. 60km. LP

Marija,

zakaj “vaša” Ljudska univerza ne sprejme vašega otroka, ne vem. Mogoče boste ustrezen odgovor dobili če pokličete na Ministrstvo za šolstvo.

Prav tako bi bilo smiselno razmišljati o predlogu, ki vam ga ja napisala Špelca.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (14-03-06 07:39)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close