Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Izločanje blata dojenčka

Izločanje blata dojenčka

Karmen pozdravljena!

Sem presrečna mamica skoraj tri mesece stare dojenčice, ki je pravi sonček. Naša pikica je polno dojena že od vsega začetka in s tem nimava nobenih težav. Zadnjih nekaj dni pa sploh ne izloča blata, natančneje od sobote. Urinira normalno, normalno tudi je in sploh v njenem vedenju ne opažam nobenih posebnosti. Prespi mi tudi že skoraj celo noč.
V knjigi Čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka sem prebrala, da s tem ni nič narobe, ter, da lahko dojenčki, ki so odvajali blato po vsakem hranjenju čez noč pričnejo odvajati samo enkrat na teden, ker da naj bi tako do popolnosti prebavili materino mleko. Zanima me kako je s tem?

Eden od razlogov, zakaj sem zaradi tega zaskrbljena pa je tudi ta, da sem trenutno sredi poporodne shujševalne diete in so mi nekatere starejše ženske dejale, da je mogoče moje mleko “prešvoh”, ter da otroček zato ne kaka. Naj še omenim, da imam mleka dovolj, pri enem podoju ji ponudim le eno dojko, pa še te ne izprazni popolnoma. Skratka ne opažam, da bi zaradi diete količina mleka upadla. Dieta ni zelo stroga, res pojem precej manj, zavestno pa prav zaradi male skrbim, da so živila, ki jih zaužijem zdrava ter ustrezajo vsem predpisom zdrave prehrane.

Prosim za odgovor in LP

Zaskrbljena

Draga Frida,
da res je, veliko otrok nekje med šestim tednom in tretjim mesecem spremeni ritem in način izločanja blata. Dokler je z deklico vse v redu, je skrb verjetno res odveč.

Kakšna je vaša dieta? če hujšate hitreje kot 1/2 kg/tedensko, vam svetujem, da vseeno malce upočasnite tempo. Mleko je vedno ravno pravpšnje in ne mroe biti “prešvoh”. Če nimamo trenutnega vnosa živil, ga telo apč jemlje iz zalog, ki jih je naredilo v nosečnosti.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Karmen, najlepša hvala za odgovor, ki me je precej pomiril. No, mogoče bom res morala upočasniti tempo, saj je malce hitrejši od 1/2 kg tedensko.

Imam pa še eno vprašanje. Imam kar nekaj kolegic, ki so nekje okrog tretjega meseca starosti otroka “izgubile mleko”. Zanima me kako je s tem, ali je to res možno. Sama imam namreč občutek, da je sedaj ravno čas, ko dojenje postane že popolnoma utečeno in v njem obe uživava. Bolečine so prenehale, tudi izcejanje je manjše… To me zanima predvsem zato, ker se bojim, da bi se kaj takega zgodilo tudi meni.

Draga Frida,
veliko mamic meni, da jim mleka zmanjka okoli drugega, tretjega meseca. Zakaj? Kaj se takrat zgodi? Ker takrat, ko je ponudba in povpraševanje dobro vzpostavljeno, dojke postanejo MEHKE in ni več izcejanja mleka. Nekje v tem času imajo dojenčki tudi poskok v rasti, ko se dojijo pogosteje. Nepravilno znanje ter pritiski okolice (prav vaše prijateljice, ki menijo, da jim je mleka zmanjkalo, ali z izjavami kot so “dobra si, da imaš še mleko) prispevajo k temu, da mamice menijo (zmotno), da mleko zmanjka.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Frida, tudi moja pikica kaka enkrat na tri dni, takrat pa tako, da moramo oprati vse cotike in jo skopati … Upam, da se bo to kmalu popravilo, prav nič ni prijetno, ko se to zgodi kje zunaj.
LP!

Matilda, ti praviš na tri dni – moja je kakala točno po devetih dneh!!! Količina blata je sicer bila obilna – tako kot še nikoli, vendar spet ne tako zelo ful. No ja, še dobro, da so knjige in tale forum, da človeka malce pomirijo. Sej se mi zdi, da bi vedla, če bi blo kej narobe, mislim po njenem obnašanju. Ampak naša punči je vmes čist zadovoljna in se tolk smeje po cele dneve, da to kar res ni.

LP tebi in tvoji manj pokakani punčici

New Report

Close