Izkušeni, prosim za nasvet (priklop na vodovod in kanalizacijo)
Pozdravljeni,
prvkar sem dobila projektne pogoje od Komunale, v katerih je narisano, kam se moram priključiti na vodovodno in kam na kanalizacijsko omrežje.
Problem je v tem, ker je to mesto od moje parcele po zračni razdalji odmaknjeno okrog 130 m, za skopati bi bilo pa dejansko še več. Kanalizacija je v vasi čisto na novo.
Dajte mi, prosim, povedat, če imate s tem kakšne izkušnje… Ali je kaka varianta, da bi se tu dalo kaj zmenit, ker nisem tako nora, da jim bom jaz omrežje financirala in izgrajevala.
Kakšen nasvet? Kakšna pomoč? Kako ste vi ravnali?
Hvala vsem in lep dan še naprej,
S.
Ja, pri nas je že tako, da vse sami financiramo (voda, elektrika, razsvetljava, čistilna naprava, kabelska, telefon, plin…), na koncu pa bomo morali vse prepisati na občino. In če se bo kasneje našel kakšen nov lastnik v bližini, se bo pa samo zraven priklopil. Meni se zdi to svinjarija. Občina pa ne bo nič zraven sofinancirala.
In najcenejši predračun je bil cca. 5 miljonov (v začetku letošnjega leta). V kratkem dobimo gradbeno dovoljenje za komunalno ureditev in v roku meseca dni pričnejo z deli.
V naših časih, ko smo plačali komunalnega prispevka 500.000 sit, je veljalo, da si sam potegneš priključke do hiše. Če je to 100 m, je pač 100 m.
Danes naj bi v naši občini veljal komunalni prispevek okrog 50 eur na m2 parcele, to pomeni komunalni prispevek v miljonih, pa naj bi ti občina (na pošrek rečeno) zagotovila vse priključke na parceli. Pišem v pogojnikih, ker nisem preverjala, saj novi pogoji name ne vplivajo.
Še vedno si na boljšem kot jaz. Mi bomo priključili malo čistilno napravo, čez nekaj let se bomo morali priključiti pa še na kanalizacijo. Seveda nihče ne pove čez koliko let. Btw. mala čistilna stane 1mio, stroški elektrike na mesec zanjo pa 2000 – 3000 sit. Mislim, da se ti bolj splača potegniti tistih 100 m kanalizacijskega priključka. Boš pa zagotovo imela 2 možnosti – da opraviš izkop sam-a ali pa da ti ga opravi komunalno podjetje. Verjemi, da boš delala v lastni režiji – zaradi cene.
Pri nas smo si do sedaj sami “potegnili” vodovod. Mi smo plačali izkop in zasutje, komunalci so “častili” cevi, vodovod pa je sedaj, jasno, v upravljanju komunalnega podjetja. Za vsa dela, nekaj smo morali plačati še komunali za priklop priključka (števca) smo za dobrih 50 m porabili prib.l. 500.000 sit.
Trenutno se lahko na komunalnem podjetju pozanimaš samo, kako bo z bodočo izgradnjo komunalnega omrežja. Preden boste to omrežje zgrajevali, se boš pa že malce sprijaznila s tem.
Mi smo komunalno opremljali parcelo lani. Tudi pri nas so bili vodi oddaljeni okrog 120 m. S komunalo smo sklenili dogovor (žal samo usten), da bomo naredili večji jašek, v katerega bodo priključili še tri vikend hiše, ki so imele takrat star vodovod, vsaka posebej vlečen. Tako da smo mi financirali delo, komunala pa material. Potem pa smo morali do hiše (50 m) sami financirati vse, kljub temu smo dobili izstavljen račun tam okrog 80.000 sit za del priključka ki gre samo do naše hiše, za strojno kopanje smo plačali okrog 300.000 sit. Elektro pa je druga zgodba. Plačati smo morali svojo telegraf štango (100.000 sit), vse kable in vse delo (200.000 sit), ter potem še papirno soglasje za priključitev (80.000 sit). Kanalizacijo smo tudi kopali v dolžini 120 m, si sploh še nisem preračunala koliko smo dali za vse cevi, 7 jaškov…. sigurno tam okrog 500.000 sit za material ter 200.000 sit za kopanje. Na srečo pa nimamo komunalnega prispevka, tako da kar smo plačali smo za to tudi dejansko nekaj imeli.
Predlagala bi vam, da vse dogovore spravite na papir, da boste kasneje, ko se bodo drugi priklapljali na vaše vode, lahko tudi zahtevali povračilo stroškov…
Pozdrav. Ava
Počakaj no malo. Eno je izgradnja “mreže”, drugo je priklop.
Stroškom priklopa se ne moreš izogniti. Pri dotičnem podjetju (elektro, komunala) moraš kupiti točno tak števec, omarico, karkoli, kar pač zahtevajo, seveda oni pa mastno zaračunajo za “strokovni” priklop.
Jaz sem bila čisto penasta, ko je priklapljal elektriko – en teden smo se dogovarjali za termin, kdaj si bo delavec blagovolil priti. No, na tisti dan se mu ni ljubilo, pa nam je na koncu “naredil uslugo” in prišel. Seveda je pol ure pred prihodom zahteval prisotnost enega od investitorjev. Delal je 20 minut, od mene zahteval podpis, drugače sem gledala v luft. Račun smo dobili pa za 2 uri strokovnega! dela in kilometrino, pa posredne in neposredne stroške (brez obrazložitve).
Taka je ta demokracija – plačaj ali pa nimaš.
Ker so pred leti polagali vodovod po balkansko, so ga, jasno potegnili pošreg po (že takrat ) zazidljivi parceli. Da o globini (predpisani) raje ne govorim. Pa je prišel nov upravljalec. In mi smo morali vodovod prestaviti. Nihče te nič ne vpraša, samo povejo, kaj ti je storiti. Vse smo financirali sami, nazadnje pa še potpisali, da ni več nič naše.
Z elektriko je podobno. O.K. priključek do nas, to že, ampak smo po njihovih načrtih morali narediti izhod še za sosednjo hišo, položiti prazno cev….Kabel (70m) je bil za 30% dražji, ker mora biti “močnejši”, vse smo morali požreti, če hočemo elektriko. Še tako so gnili, da moramo priskrbeti geodetski posnetek. In ga jasno plačati. In podpisati, da je elektro lastnik omrežja, do elektro omarice.
Najbolj žalostno je, da se moramo pustit, da z nami pometajo, ker točno vedo, da jih zelooo rabimo. Če bi se pa kaj bunili pa spomnili na kakšne zakone…., pa bi se vse zavleklo, dokler ne bi šel kakšen štromar v penzijo.
Sem pri komunalcu nekaj začela o tem, zakaj moramo glavni vod do naše omarice tudi sami plačat, saj nismo mi tako trapasto razpeljali vodovod čez vas in po sredini parcel……..Pa je že začel groziti, da smo lahko tudi brez vode po njegovem…
O, pa se je le še ena oglasila.
No, jaz sem bila na občini in na komunali in so mi razložili, da bodo do moje parcele potegnili že oni sami, samo ne ve se kdaj in kako, bom pa za to plačala komunalni prispevek.
Caka je pa drugje. Ti tipi nimajo še nič sprojektirano, jaz moram pa imeti narejen načrt, v katerem se vidi, kako se bom priklopila na obstoječi jašek. Ja, valda. Drugače komunala ne bo dala soglasja. Tak projekt me stane (tako mi je rekel arhitekt) še enkrat toliko, kot me bo stal projekt za hišo, potem bodo pa v končni fazi za izvedbo vzeli moj projekt in bo občina kao prišparala s tem.
Ampak se ne dam. Če jim bom jaz sfinancirala projekt, mi morajo znižati komunalni prispevek. Ne bom za projekt dala 4000 EUR in potem še 11000 EUR za komunalni prispevek. So ja nori. Jaz pa nisem na glavo padla.
Pokvarjeni do amena…
LpS