Najdi forum

izkoriščanje tujih delavcev

Saj se ne rabiš razburjat, to so ODRASLI LJUDJE, kateri sprejmejo svoje odločitve, da pač gredo ali ne gredo delat na tuje.

Delovna dovoljenja se podlajčuje kot pravite, čez nekaj časa pa se dobi stalno, kar omoga večje možnosti zaposlitve.

O tem se je že na več koncih govorilo.

Kateri čez čas potegne svojo familijo? Malo bluziš ne?[/quote]

Nič ne bluzim, ampak samo opazujem in vidim marsikaj. Je pa res, da te zadeve ne pridejo čez noč. In JA, to, kar sem napisala, se dogaja. Jim ne zamerim, ker gredo vsi na boljše. In naj kar hodijo sem, dokler naša država to podpira.
Mi ne verjameš? Pa nič! Že jokam.

V naši firmi dobijo 700€,poleg tega imajo zrihtane sobe za 100€/mesec, plus kosilo, delajo pa po osem ur, brez sobot in nedelj. Imajo pa pogodbo za eno leto. Ko so bile na višku sezone potrebe po delavcih, delo je proizvodnja, se še študentov ni dobilo, vsak je bil dva dni, tisti iz borze pa sploh pogledat ne pridejo. Mislim pa da nisi nič slabše plačani kot slovenski začetniki.

da se to dogaja samo pri nas?
tudi pri sosedih jih tako izkoriščajo.

Seveda pa to ni prav.

Ja. Tudi jaz sem odrasla, pa ti Emiliana (po mojem) tudi, pa nama
še ni bilo treba se ponižati na raven sužnja za golo preživetje.
Močno upam, da kaj takega nikoli ne pride…
Kako lahko je zviška (na toplem in polnega trebuha) govoriti takole.

Stalno vizo res dobijo nekateri…redki, ki so višje kvalificirani
in imajo že po naravi dela večje možnosti, da zdržijo toliko časa
brez poškodb in izčrpanosti.
Zaslužijo pa nikakor ne dovolj, da bi kogarkoli pripeljali sem.
Ker zase plača samo tisti pograd, za družino mora pa najeti stanovanje.
Ali pa ti misliš, da mu ga kar ponudijo zastonj, potem, ko je rrecimo
pet let garal pri nas?
Ajej.

Kateri čez čas potegne svojo familijo? Malo bluziš ne?[/quote]

Nič ne bluzim, ampak samo opazujem in vidim marsikaj. Je pa res, da te zadeve ne pridejo čez noč. In JA, to, kar sem napisala, se dogaja. Jim ne zamerim, ker gredo vsi na boljše. In naj kar hodijo sem, dokler naša država to podpira.
Mi ne verjameš? Pa nič! Že jokam.[/quote]

Ma, daj no, kaj pa govoriš. Nekdo iz BIH še na obisk ne more brez celotne ceremonije okoli vize. Samo delovna viza še 20 let ne bo dovolj, da bo lahko pripeljal kdo svojo družino.

Poleg tega morajo biti njegovi otroci v prvi vrsti državljani Slovenije, da lahko dobijo otroške dodatke, prav tako ne more žena brez delovne vize na zavod, socilana podpora pa je spet za državljane Slovenije.

Če hoče kdo biti državljan Slovenije pa se mora odpovedati svojemu prvotnemu državljanjstvu. Na koncu, če potegnemo črto, če tvoja teorija kao drži za 1 družino,. to pomeni, da so itak že slovenski državljani, ki delajo, plačujejo davke in s tem imajo logično pravico do enakih zadev kot ostali državljani.

Pa ne delaš ti v JU?

Izkoriščajo jih tudi kar se najemnin tiče. Iz prve roke vem, kako so nekateri nabasani v sobi, v majhni sobici jih si 5, eno kopalnico in stranišče jih uporablja 10 ali več, najemnine pa imajo po 300 evrov in več. Koliko krat jim ne dela niti ogrevanje.

Poznam tiste ljudi, ki delajo 12 ur na dan vsak dan. Velikokrat še več. Morajo si plačevati hrano in stanovanje. Večina jih malo je, da prišpara za domov. Zato so utrujeni, lačni, suhi, izmučeni…. Potem pa grejo čez dva ali tri mesece za nekaj dni domov, potem pa spet delo.

Ena je napisala da pri enem gradbeniku ne zdržijo dva dni. Ja kakšno delo pa je? Vsega pa človeku tudi ni treba sprejeti. Morda delajo težka fizična dela, šef jih izkorišča, morda je delo tako težko, da si popolnoma izčrpan. Tudi sama tega ne bi sprejela. In poznam ljudi, ki iščejo službe. Ampak samo zato ker je nekdo tako “dober” da bi jih vzel v garaško delo, še niso dolžni sprjet. Pa ti delaj tako, da se od izčrpanosti komaj domov pripelješ, potem pa tak nisi za drugega kot spat. Če tako delaš dalje časa zboliš.

600€? Kaj pa jaz, ko delam za 380€ neto? In takšnih nas je še ogromno, pa nismo tuji delavci.

Ja pa saj slovenske delavce delodajalci tudi izkoriščajo. Delati 8 ur oz. cel mesec za minimalca, v katerega je všeta delovna doba in bog ne daj, da se pri delu še pogovarjajo.
Glede delavcev iz tujine pa lahko iz izkušenj povem, da ni povsod tako hudo. KV elektrikarji dobijo tudi čez 1000 EUR/mesec, s tem, da jim delodajalec plača stanovanje in malico. Glede zunanjega videza pa lahko rečem le, da so videti večino starejši kot so v resnici razen mlajši okrog 20-30 let kateri še ne kažejo pretiranih znakov postaranosti.

Ne, povsod ni tako, da ne bo pomote.

V nekaterih panogah pač ni slovencev za delo in je popolnoma ok, da pač uvozijo tujce. Ampak izkoriščanje na račun njihove stiske, da kozlaš….

600€? Kaj pa jaz, ko delam za 380€ neto? In takšnih nas je še ogromno, pa nismo tuji delavci.[/quote]

Ja, in delaš 7 dni v tednu, včasih tudi po 12 ur na dan in ne vidiš družine cel mesec? Živiš v majhni sobici, s kupom ostalih sodelavcev, ki jo preveč plačuješ? Če slučajno izgubiš delo ali zboliš in ne moreš delati, lahko greš domov in ni nikomur več mar za tebe? Z boleznijo izgubiš dohodek, službo, zdravniško oskrbo, pomoč…?

NI res, da brez državljanstva ne dobiš socialnih transferjev. To enostavno NI RES. Verjemi, imam kar nekaj opravka s temi ljudmi, ki po pravici povedano, to tudi morajo dobiti, drugače ne vem, kako bi preživeli. Pa še kako dobijo, je pa res, da to ponavadi niso delavci iz BIH, ampak še doli južneje iz Kosova in podobno.

Khm, roko na srce, men tudi kosovarji niso ama nič všeč…cel čas te gledajo tk nekak podmuklo…ne vem, raj tri bosance za šalterjem gledam, ko pa enga s Kosova.

Drgač pa velja pravilo, da se Šiptarji 1000x bolje znajdejo kot povprečen Bošnjak.

Pa ne pozabite, drage dame, da je največji delodajalec teh revežev naša preljuba država. Kdo pa mislite, da gradi naše avtoceste?

Kodeks obnašanja?
Si bodo vodilni morali sami prebrati ta kodeks obnašanja, se iz njega kaj naučit in to izvajat tudi v praksi, šele nato lahko koga prevzgajajo.

600€? Kaj pa jaz, ko delam za 380€ neto? In takšnih nas je še ogromno, pa nismo tuji delavci.[/quote]

Ja, in delaš 7 dni v tednu, včasih tudi po 12 ur na dan in ne vidiš družine cel mesec? Živiš v majhni sobici, s kupom ostalih sodelavcev, ki jo preveč plačuješ? Če slučajno izgubiš delo ali zboliš in ne moreš delati, lahko greš domov in ni nikomur več mar za tebe? Z boleznijo izgubiš dohodek, službo, zdravniško oskrbo, pomoč…?[/quote]

Ja, včasih delam tudi po 7 dni v tednu in celo 16 ur na dan, pa še nikoli nisem dobila 600€, največ 450€. Otrok nimam, ker si jih ne morem privoščiti (če pa bi ga imela, verjetno še danes ne bi bila zaposlena), sama ljubezen pač ni dovolj. Živim sama in ja za moj žep, preveč plačujem stanovanje – 210€, zdravstvenega zavarovanja ne plačujem, s čim pa?? (Ne se mi obešat na net, sem pri sestri).
Cenejšega stanovanja ne dobim, prevoza pa nimam, pešačim. In če slučajno zbolim, ne bo nikomur mar – ja lahko grem domov in tam kar ostanem (besede šefa). In sedaj sem že dva tedna doma, ker ni dela – nikomur ni mar. Pogodba mi poteče čez dva meseca, podaljšali mi je verjetno ne bodo – ker ni dela. In tako bom izgubila dohodek, službo … In komu je mar?
In takšnih kot sem jaz je še malo morje.

Sicer pa pretiravaš. Poznam veliko tujih delavcev, ki živijo precej bolje kot jaz. Živijo v najetih hišah, in to velikih hišah, kjer imajo dovolj prostora, večina res trdo dela (jaz prav tako), pa dobijo nad 800€, vsi kadijo, v prostem času letajo za ženskami, nakupujejo, se zabavajo, pijejo, visijo po gostilnah, vsi so dobre volje … Nop, ne vidim, da bi komu kaj manjkalo.

Ja, in delaš 7 dni v tednu, včasih tudi po 12 ur na dan in ne vidiš družine cel mesec? Živiš v majhni sobici, s kupom ostalih sodelavcev, ki jo preveč plačuješ? Če slučajno izgubiš delo ali zboliš in ne moreš delati, lahko greš domov in ni nikomur več mar za tebe? Z boleznijo izgubiš dohodek, službo, zdravniško oskrbo, pomoč…?[/quote]

Ja, včasih delam tudi po 7 dni v tednu in celo 16 ur na dan, pa še nikoli nisem dobila 600€, največ 450€. Otrok nimam, ker si jih ne morem privoščiti (če pa bi ga imela, verjetno še danes ne bi bila zaposlena), sama ljubezen pač ni dovolj. Živim sama in ja za moj žep, preveč plačujem stanovanje – 210€, zdravstvenega zavarovanja ne plačujem, s čim pa?? (Ne se mi obešat na net, sem pri sestri).
Cenejšega stanovanja ne dobim, prevoza pa nimam, pešačim. In če slučajno zbolim, ne bo nikomur mar – ja lahko grem domov in tam kar ostanem (besede šefa). In sedaj sem že dva tedna doma, ker ni dela – nikomur ni mar. Pogodba mi poteče čez dva meseca, podaljšali mi je verjetno ne bodo – ker ni dela. In tako bom izgubila dohodek, službo … In komu je mar?
In takšnih kot sem jaz je še malo morje.

Sicer pa pretiravaš. Poznam veliko tujih delavcev, ki živijo precej bolje kot jaz. Živijo v najetih hišah, in to velikih hišah, kjer imajo dovolj prostora, večina res trdo dela (jaz prav tako), pa dobijo nad 800€, vsi kadijo, v prostem času letajo za ženskami, nakupujejo, se zabavajo, pijejo, visijo po gostilnah, vsi so dobre volje … Nop, ne vidim, da bi komu kaj manjkalo.[/quote]

lu, si iz ljubljane? Kaj delaš?

Te velike hiše vzame v najem njihov šef. V veliki večini so to kar šefove hiše, ki so jih tako ali drugače skompenzirali. Za te velike hiše delavci plačujejo mastno najemnino, ki je veliko večja kot bi šli na svoj najem.
Primer: v našem bloku živi 8 delavcev na 40m2. Vsakemu izmed njih šef trga od plače za najem 80€ + stroške za nazaj. Za ta isto stanovanje pa šef plačuje najemnino lastniku 250€, kar je pri nas povsem običajna najemnina za tovrsto stanovanje.

Ni vedre plati. Zanje je to ponižanje, za slovenske delavce pa nelojalna konkurenca, ki znižuje celo delovne sile.

New Report

Close