izkoriščanje tujih delavcev
Na kozlanje mi gre, kako nekatera Slovenska podjetja izkoriščajo in živalsko ravnajo z delavci iz manj razvitih držav. Delajo kot živina, cele dneve, dobijo pa zelo, zelo malo plačo. Sedaj sem tudi pogledala prispevek na 24.ur o Vegradu, ampak žal niso edini, saj je zadnje čase to suženjstvo vedno bolj slišno. Predvsem so v dreku delavci, ki delajo preko firm, ki se ukvarja z izposojo devcev po firmah.
Kakšno je kaj vaše mnenje glede tega, ker je stanje o izkoriščanju teh delavcev grozljivo. Zadnjič sem slišala iz prve roke, da z nadurami marsikateri tuji delavec ne dobi niti 600e. Jaz ne vem, kako je to mogoče?! Kaj dela inšpekcija ali se za te ljudi nihče ne postavi?
So pa prisiljeni delati, saj je v njihovih državah še slabše. Nekateri so v Sloveniji po cele mesece, cele mesece ne vidijo družine, cele dneve delajo in mizerijo pošiljajo družini, da lahko družina živi.
Kako lahko postanejo nekateri ljudje tako nemoralni, neetični prasci? Slovenci smo cvetke, saj v nobeni drugi državi ni takšnih razlik med domačini in tujci. Ogabno.
Ne vem, kje si bila do sedaj, a če pogledaš naokoli (po svetu), boš videla, da je takega izkoriščanja poceni uvožene delovne sile precej.
Lahko začneš kar s sosednimi državami, recimo Italijo.
In potem lepo naprej prek Francije v Veliko Britanijo in potem….
To ni OK, se pa dogaja – in ne samo v Sloveniji!
Res je grozen občutek, če moraš biti drugorazreden državljan. Ampak poglej z vedre plati. Ti ljudje ki delajo pri nas, morajo požreti ponos, kljub temu, pa imajo streho nad glavo, hrano in dobro plačilo. To potem nosijo domov (večioma v bivšo jugo), kjer ima večina hiške. Žrtev je le “odpoved familiji” za nek določen čas v letu.
mene precej bolj gane izkoriščanje otrok, ki v nemalo državah po svetu, delajo (kaj delajo, garajo!!!!) za 1 simboličen dolar na mesec. Obup:(
Jih vidim skoraj vsak dan, podhranjeni, slabo oblečeni, zgledajo nezdravo in utrujeno. Stanujejo kot najemniki v sobicah kamor jih stlačijo kot sardine. Na delo jih včasih prevažajo “lastniki” v kombijih ali se jih cel bataljon stisne v kakšno kripo. Opazila sem, da imajo nekateri tukaj tudi družino, pač izstopajo po oblačenju in govoru – ne prepoznam jezika. Nekateri delajo po cele dneve v groznih razmerah, na črno brez zavarovanja, nevarna dela opravljajo in podobno. Krut svet ampak najbrž je to za njih edina rešitev iz bede in brezposlenosti doma. Se pa ne strinjam, da Slovenija po tem fenomenu izstopa, spomnim se neke knjige nemškega novinarja, ki je opravljal podcenjene nevarne poklice pod pretvezo, da je tujec, zanimivo branje. To je svet krutega kapitalizma, takega smo hoteli in ga imamo.
Je sramotno, sploh, ker vsi pogledamo stran.
Za to, kako ravnajo z njimi so sicer v večini odgovorni kar njihovi
“gazde”…to so v glavnem njihovi lastni ljudje, ki mastno služijo,
zato še manj razumem, da “svoji s svojimi” tako delajo.
Slovenci smo pa krivi zato, ker seveda npr. gradbeno podjetje ne zanima
kaj dosti drugega, kot to, kako dobiti delavce čim ceneje. Pogodbo
sklenejo z “gazdo”, ostalo jih nič ne briga. Pa če so lačni, bolni,
preutrujeni…groza.
Sem govorila s parimi “sezonci”… za njih je dobiti službo pri
Slovencu “amerika”…ker potem bi dobili plačo, zavarovanje in normalen
delaven čas. Gazde so pa strah in trepet. Ker za vsakega, ki “muksne”,
jih doma čaka 100, ki bi radi delali.
Še kdo pravi, da nam gre slabo?
Zato ker “naši” ljudje raje prejemajo socialne podpore, kot pa da bi delali za takšno mizerijo, ZATO!! In človek jim niti ne more zamerit, po pravici povedano.
Vendar….poglejmo še drugo plat medalje. Marsikateri od delavcev čez čas potegne sem gor v SLO tudi svojo družino. Njihovi otroci hodijo v naše šole, dobivajo naše otroške dodatke, državne štipendije, vrtce imajo zastonj čeprav njihove žene praviloma ne hodijo v službo (so tudi izjeme, seveda). Torej tako slabo in grozno zanje očitno le ni.
Pa tudi slučajno ne podpiram tega izkoriščevalskega lobija, ki jih plačuje tako mizerno, pa kljub temu,…
Valenska…čist enostavno:
govorila sem z sezoncem, VK električar, dela po 15 do 18 ur na dan
brez vikendov in praznikov (čez teden jih gazda daje v najem podjetjem,
čez vikend pa privat, oziroma če jim rata, da si samo najdejo delo)
pazi – ZA 3 EVRE NA URO.
Brez prispevkov, brez zavarovanja, brez malce, brez prevoza…itd.
Domači za ta denar in za te pogoje ne bodo delali. In delodajalci
jih tudi raje ne jemljejo, ker bi morali plačevati prispevke za njih.
Je pa že lepše najeti na pol sužnje in zniževati stroške na njihov račun.
Tukaj šepajo zakoni, kolikor jih pa ne, pač inšpektorji pobirajo mastne
podkupnine in gremo dalje.
zato, ker so slovenčki preleni za tako delo.
jaz osebno poznam gradbenika, ki nujno rabi delavce, ampak vsak slovenček,
ki pride delat ne zdrži niti 2 dni. očitno nam ne gre še tako slabo, da
lahko človek delo zavrne. pa ni slabo plačano.
tud do 1000eur na mesec, ampak je treb DELAT. To je problem.
p.s. pa z besedo slovenčki, ne mislim nobenega žalit!
Pazi, 600 Evrov in kusur je BRUTO plača za 174 ur na mesec. Tako jim piše v pogodbi.
Fino, ne?
Ti delavci so nekater še pravi mulci, letnik 1990, pa tja do izžetih moških srednjih let, ki zgledajo še starejš…in ja, nimajo vsi hišk doma na jugu…čeprav priznam, 400 Evrov na mesec je v BiH kr OK, ampak delavec si mora v Slo plačati ležišče, in tudi kej pojest, ane. Če ne ješ, pa ne moreš delat…
Valenska, kdaj si nazadnje videla tako opevanega “čistokrvnega” Slovenca v jarku za cesto al pa smeti pobirat? Ne, kje pa, to jim je pod častjo, se ve.
Mimika oprosti, pojma nimaš.
Ti, o katerih tule govorimo, nimajo šans, da koga pripeljejo sem.
Delajo na delavno vizo, ki jim jo zrihta delodajalec in jo sproti
podaljšuje (kot sredstvo za doseganje “poslušnosti).
Spijo in bivajo v nemogočih razmerah, znan je primer, ko so delavci
imeli posteljo “na izmene”…se pravi, isto posteljo so si trije
menjavali vsakih 8 ur…
Kam naj bi po tvoje pripeljal družino?
Emiliana, familije ne moreš kar tako “potegnt” gor…kako, a da bi jih prežarčli, tako kot v Star Treks?…najprej moraš DOKAZAT, da jih lahko preživiš, mater ste blesave, ne morem drugega rečt…veliko jih podpiše izjavo, da nimajo namena, in da ne bodo pripeljali svojih družin.
Državljanstvo se pa pr nas kr tko tala ane?
Mhm…sedi, pet…NOT.
Aja, bajdevej, a ste že opazle, da NISMO VEČ V SOCIALIZMU?
Že en lep čas…in se mi zdi, da se nam že kolca po njem…me pa res zanima, kako nas bodo gledali, ko bomo šli na sever in zahod s trebuhom za kruhom…
V letih 1950 – 1980 je prišlo največ ljudi z juga, ampak takrat je blo občutno drugače, in ja, takrat jih je veliko dobilo mnogo ugodnosti, ja itak, sej je blo vse od vseh al kako?