Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Izkašljevanje sluzi

Izkašljevanje sluzi

Pozdravljeni,

Stara sem 33 let in imam že skoraj 5 let težave z izkašljevanjem vedno večje količine sluzi, ki je večinoma brezbarvna, občasno pa rumeno – zelena. Kašelj je postal že zelo nadležen, saj moram zakašljati vsakih nekaj minut, pri tem pa navadno sluz sama prileti iz ust. Predvsem v družbi je to zelo moteče, saj stalno potrebujem robček za izkašljevanje. Drugih simptomov nimam, tudi kadim ne. Enake simptome je imel veliko let tudi moj oče.
Osebna zdravnica mi je pred nosečnostjo predpisala različna zdravila za zdravljenje alergij in želodec, vendar nobeno ni pomagalo. Ni pa me poslala na noben dodatni pregled.

Zanima me ali je možno, da bi šlo za začetek KOPB oz. ali lahko posumite na kaj drugega in predlagate kakršnokoli po pomoč, ki bi rešila težave.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana,

KOPB skoraj zanesljivo nimate. Ste premladi za to bolezen. In tudi nikoli niste kadili cigaret.
Kašelj in izkašljevanje tudi nista nujno povezana z boleznimi pljuč.
Celo obratno. Najpogostejši vzrok za kroničen kašelj je kronično vnetje nosu. Sluz, ki se zaradi vnetja nabira v nosu lahko – poleg izhajanja skozi nosnici-zaide tudi nazaj v žrelo. Tam nas draži na kašelj s čimer jo izkašljamo.
Seveda je možno, da imate -morda neko dedno? (oče!) bolezen pljuč.-na primer bronhiektazije.
Vsekakor pojdite na pregled k pulmologu.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spostovani, bronhiektazije so dedne? Kaksna pa je njihova prognoza? So ozdravljive? Katere preiskave so potrebne za ugotovitev vzroka nastanka? S spostovanjem in hvala za odgovor

Spoštovana,

nekatere bolezni ki vodijo do bronhiektazij, kot na primer cistična fibroza, so dedne. Za velik segment bronhiektazij menimo, da so verjetno posledica okužbe v zgodnem otroštvu in niso dedno pogojene. Prav tako niso dedne bronhiektazije, ki se razvijejo ob kronični astmi ali KOPB.
Prognoza bronhiektazij seveda zavisi od njihove pljučne razprostranjenosti ter velikosti. In seveda ustrezne terapije.
Bronhiektazije razkrijemo z računalniško tomografijo pljuč.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spostovani, pred mesecem dni so mi z slikanjem pljuc ugotovili bronho pnevmonijo. Ker po treh tednih se ni bilo ok, me je zdravnica poslala na ponovno slikanje pljuc, in Zdravnik je zapisal da je infiltrat v spodnjem desnem pljucnem reznju regrediral, nakazuje se bronhoktazija v spodnjem desnem reznju. Ali bi me to moralo skrbeti? Zdaj je ze peti teden Odkar so mi ugotovili pljucnico, prej sem 10 dni jedla antibiotike Za okuzbo dihal, Potem pa se 7 dni avelox. Sprasujem zato ker se vedno tesko diham ob najmanjsem naporu (tusiranje, kuhanje, hoja…) in izkasljujem sluz. Pri dihanju se vedno cutim bolecino. Ali je vse skupaj posledica pljucnice in se Bo samo po sebi pozdravilo, Ali mi svetujete se kaksen pregled? V sluzbo hodnik ze dva tedna, sicer nimam napornega dela, mi pa predstavlja napor ze govorenje po telefonu, sprehod iz ene pisarni v drugo. Sem nekadilka, 40 let. Kaj mi svetujete? Hvala Za odgovor v naprej.

Spostovani, pred mesecem dni so mi z slikanjem pljuc ugotovili bronho pnevmonijo. Ker po treh tednih se ni bilo ok, me je zdravnica poslala na ponovno slikanje pljuc, in Zdravnik je zapisal da je infiltrat v spodnjem desnem pljucnem reznju regrediral, nakazuje se bronhoktazija v spodnjem desnem reznju. Ali bi me to moralo skrbeti? Zdaj je ze peti teden Odkar so mi ugotovili pljucnico, prej sem 10 dni jedla antibiotike Za okuzbo dihal, Potem pa se 7 dni avelox. Sprasujem zato ker se vedno tesko diham ob najmanjsem naporu (tusiranje, kuhanje, hoja…) in izkasljujem sluz. Pri dihanju se vedno cutim bolecino. Ali je vse skupaj posledica pljucnice in se Bo samo po sebi pozdravilo, Ali mi svetujete se kaksen pregled? V sluzbo hodim ze dva tedna, sicer nimam napornega dela, mi pa predstavlja napor ze govorenje po telefonu, sprehod iz ene pisarni v drugo. Sem nekadilka, 40 let. Kaj mi svetujete? Hvala Za odgovor v naprej.

Pozdravljeni,

konec decembra sem precej grdo kašljala; najprej suh kašelj, potem pa sem ob jutrih izkašljala velike zeleno-rumene kepe. Nisem šla k zdravniku in okužba je v kakšnih dveh tednih minila, vendar od takrat (torej že 3 mesece) vsakodnevno po malem izkašljujem prozorno, zelo lepljivo in bistro sluz. 2–3x je bila tudi malo rjavkasta ali rdečkasta.
Enako dolgo imam bolečino v zgornjem delu prsnega koša, ki pa je konstantna in se ne stopnjuje ter jo občutim kot bolečino v kosteh (ali mišicah). Ali priporočate pregled pri zdravniku? Je izkašljevanje normalno? Sem namreč v tujini, kjer zahteva obisk zdravnika poseben postopek, tako da bi šla samo če se zdi pomembno.
Sicer sem stara 26 let in sem nekadilka (razen občasno pasivna, v družbi kadilcev).

Hvala za odgovor.

Spoštovana,

seveda morate na pregled. Saj je potrebno pojasniti vaše vztrajajoče težave.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close