Izid magnetne resonance hrbta
Pozdravljeni.
Prosila bi za obrazložitev izvida in mnenje kako bi si lahko olajšal bolečine oz.kakšne vaje bi pomagale.Za odgovor se najlepše zahvaljujem.L.p. Nataša
MR L/S hrbtenice
Primerna ukrivljenost L/S hrbtenice.
Blažje spondilotične spremembe.
Zmerna izguba intenzitete signala i. v. diskov L4-L5 L5-S1 zaradi degeneracije. Znižan i. v. prostor L5-S1 – i. v. osteohondroza.
Spondilartroza malih sklepov. V aksialni ravnini je v nivoju L4-L5 vidna širokobazna protruzija i. v. diska in kostne spinalni kanal ni utesnjen, nekoliko je s spodnje strani ožji levi i. v. foramen. V nivoju L5-S1 je izrazita rupturirana centrolevostranska herniacija i. v. diska, ki sega korpus S1 v lateralni recesus ter izrazito utesnjuje spinalni kanal. I. v. foramni so prosti.
Mnenje: Degenerativne spremembe L/S hrbtenice.
Izrazita centrolevostranska, navzdol segajoča herniacija i. v. diska L5-S1.
o prihajajo
Spoštovani!
Gre za veliko diskus hernijo L5-S1 levo, ki vam pritiska na živec. Glede na napisano bi vam svetoval operacijo, moral bi pa videti MR posnetke za dokončno mnenje. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda slike in poda mnenje glede operacije. Lahko pridete tudi k meni. Do takrat pa svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in FTH v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Prosim za razlago izvida MR hrbtenice. Zanima me ali še naj enkrat opravim MR glede na nove simptome. Rad bi se sicer izognil operaciji. Lepo se vam zahvaljujem. Lp, Matjaž
Nekoliko izravnana ledvene lordoza.
Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice. Začetno posteriorno poseden korpus L5. Višina ostalih korpusov vretenc je ohranjena.
Blaga aktivna i.v. osteohondroza L4-L5. Začetna spondiloza ter spondilartroza. Conus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega. Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.
V nivoju L4-L5 protrudiran disk zmerno zožuje desni recesus ter začetno zožuje levi recesus. Spondilofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.
V nivoju L5-S1 protrudiran disk s fisuro anulusa blago odriva duralno vrečo. Minimalno zožena sta oba recesusa. Spondilofiti disk kompleks ob spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.
Ta MR je bil opravljen marca 2024, takrat se je pojavljajo samo mravlinčenje v spodnjem delu noge. V maju se je pojavilo zategovanje hrbtne mišice.
Konec junija se je pojavila bolečina v nogi pod kolenom. Bolečina in mravlinčenje sem zmanjšal z sprehodi. Če so se pojavile bolečine med sprehodom sem jih lajšal z dvigom rok. Zjutraj ob zbujanju je prisotna ostra bolečina in zategnjenost v nogi.
V začetku avgusta so se začele bolečine pojavljati sredi noči. Topa in ostra bolečina pod kolenom in nad gležnjem. Bolečino olajšam z sedenjem, hojo po stanovanju. Pomagam si tudi z protibolečinskimi tabletami.
Zategnjenost mišice sem tudi zmanjšal z vajami za stabilizacijo in hojo, vendar še je vedno prisotno.
Spoštovani!
Glede na izvid MR imate izbočene ploščice L4-L5 in L5-S1, ki blago do zmerno pritiskata na živce. Glede na ta izvid operacija ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Če se je pa simptomatika poslabšala, pa lahko opravite kontrolno MR preiskavo.
Lep pozdrav!