Najdi forum

V zadnjem letu se mi zgodi ko zaspim, nenadna prebuditev…občutek je resnično težko opisati,zato niti ne vem če sem na pravi temi.Skratka imam občutek kot da me dibesedno zmanjkuje,izguba stika z realnostjo,zato se pojavi misel da umiram.Sedaj se mi je to ponovilo parkrat,obdobja brez so dolga tudi pol leta.Naj povem da je srčni utrip pri tem normalen,prav tako pritisk in dihanje,ki je morda prešibko,zato sem sumil da je morda kaj z dihanjem.Bojim se le da ni kaj fizično narobe,srce,ožilje….kje začeti reševati problem?

Hvala lp

Spalna apnea? Je možno, da vam zmanjka zraka za trenutek, ker se vam jezik posede nazaj oz. se zmanjša tonus mišic v žrelu/grlu in se potem zbudite? To bo kak strokovnjak bolje vedel, sicer imam pa znanko s spalno apneo, ampak ona se načeloma tega kratkega prebujanja ni zavedala. Če ste tudi čez dan pogosto zaspani bi lahko bilo to, vsekakor pa sama nisem zdravnica, zato jemljite moje mnenje z rezervo.

Pozdravljeni!

Ti občutki, ki jih opisujete bi lahko bili simptomi panike ali anksioznosti, kar je običajno povezano z občutkom smrti ali izgubo stika z realnostjo. Lahko, da gre tudi za nočne more? Napadi panike ali nočne more so lahko zelo neprijetni, vendar so običajno bolj povezani s psihičnim kot s fizičnim zdravjem.

Nedvomno je pomembno, da izključite možne fizične vzroke in se o morebitnih testih posvetujete z zdravnikom. Avtorica zadnjega posta “Samo ideja” je omenila tudi možnost za spalno apneo, ki je motnja spanja, za katero je značilno nenadno prenehanje dihanja med spanjem, kar lahko traja nekaj sekund do več minut. Zaradi tega lahko občutite nenadno prebujanje, pogosto spremljano z občutkom dušenja, težkim zadihanostjo ali srčnimi palpitacijami. Morda se najdete kaj v tem, vendar bi morali o tem več povprašati zdravnika.

V primeru, da gre za psihične vzroke bi bilo smiselno obiskovati psihoterapijo in na ta način razreševati notranje psihične vsebine, ki lahko povzročijo tudi takšne simptome, ki jih opisujete.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close