izguba zob
Spodaj sem imela s porcelanom prevelečeno štirico in petico ter dodano šetico, naprej pa drugih zob ni. Petica je bila precej poškodovana, zato je bil v dlesen vstavljen nekakšen zatič. Ob njem se je že dalj časa pojavljalo nekakšno vnetje, zato sem se zaradi neprestanih težav odločila, da na zobzdravnikov predlog le tega odstranimo. Z njim je avtomatično odšla tudi dodana šestica. Zobozdravnik predlaga, da se na mesto šestice vstavi inplantant ter čez petico naredi mostiček. Seveda to pomeni tudi na novo narejena štirico. Ker so stroški precej visoki (privat), me zanima, če v mojem primeru pride upoštev še kakšna druga rešitev. Predvsem bi rada da že prevlečena štirica ostane, ker ji nič ne manjka. Lahko bi živela tudi brez teh dveh zob, a se bojim,kaj bi se v tem primeru zgodilo z zgornjimi zobmi (tudi prevlečeni)oz., da bi zaradi pomanjkanja zob prišlo do premikov v čeljusti. Lepa hvala za vaš odgovor in morebiten nasvet.
Pozdravljeni,
povezava zoba z implantatom ima na dolgi rok kar slabo prognozo, zato se to dela le na izrecno in podpisano željo pacienta. S tem vam sporočam, da vašega zoba 4 raje ne vključujte v most z implantatom.
Rešitvi sta dve: 1.cenejša
na mesto petice 1 implantat (lahko s povečano) krono; za funkcioniranje brez tveganj za razvoj temporomandibularnih motenj (težav v sklepu in mišicah) ne potrebujete več kot zobno vrsto do vključno 5, s tem da so 3, 4 in 5 vključene v okluzijo (zagriz).
: 2. dražja
dva implantata na mestu 5 in 6 oskrbljena s povezanima ali ločenima kronama.
Lep pozdrav in vso srečo,
ANdreja
Najlepša hvala za vaš nasvet. Le še nakaj bi vprašala. Glede na to, da mi manjkata petica in šestica sem mogoče upravičena tudi do kakšnega socialnega postopka pri “navadnem” zobozdravniku ali pa to lahko rešim le po privatni poti? Najbolj mi je všeč vaš predlog o implantantu namesto petice s povečano krono. Pa še ali je možno,glede na to, da so bile ravno na tem mestu težave,da bi se pojavile tudi ob implantantu?Ne vem namreč, kako bom lahko svojemu privatnemu zobozdravniku “solila” pamet. Naj grem kam drugam? Še enkrat hvala.
Kolikor vem (ne delam namreč z zavarovalnico) vam zavarovalnica ne krije nobenih stroškov povezanih z implantati – vse je samoplačniško.
Zobozdravnik mora presoditi ali je stanje na mestu 5 primerno za sprejem implantata. Tu se gre predvsem ali je dovolj kosti, saj se vsa vnetja pozdravijo najkasneje po nekaj tednih, ko zoba ni več v kosti.
Težave ob implantatih lahko nastopijo pri vsakem in povsod, vendar je to neodvisno od tega, da ste imela prej na tem mestu zob s periapikalnim (koreninskega vršička) vnetjem in morebiti zlomom zoba. Vi lahko vašemu zobozdravniku vedno poveste da ste se pozanimala še kje drugje in kakšne so vaše želje…
LPA