izguba menstruacije !!
Pozdravljena Nika,
kot si ugotovila že sama je stres izredno močan dejavnik, ki lahko vpliva tudi na izgubo menstruacije. Ravno tako lahko vpliva tudi sprememba prehrane – prekomerno hujšanje ali prehitro pridobljena teža, če je to za telo tudi stres.
Svetujem ti, da se naročiš na pregled pri svoji ginekologinji, če jo že imaš. Drugače pa je dobro, da greš na pregled tudi, če še nisi imela spolnih odnosov. Ona bo preverila ali lahko izključi fizični vzrok, se pravi, da je s telesom potem vse v redu in gre najbrž res za stres, ki ga doživlja telo. Vendar pa v vsakem priemru pojdi na pregled. Če bo vse v redu, se potem pogovori malo še z osebno zdravnico okoli prehrane, seveda tudi z ginekologom, če praviš, da si pridobila več kg v zadnjem času, da ti povejo kako naprej.
Kar se pa stresa na splošno tiče, se mu pa nihče ne more zares izogniti. Le naučimo se lahko kako se najbolje odzivati nanj. Skušaj v knjižnici poiskati kakšno knjigo o obvladovanju stresa. Odvisno je tudi kaj te spravlja v stres – pomanjkanje časa, problemi s prijatelji, v družini, nezaupanje vase in v svoje sposobnosti,… Možnosti je veliko. Če meniš, da bi potrebovala pogovor skušaj najti v svoji okolici koga – npr. svetovlano delavko na šoli, psihologa v zdravstvenem domu, pomoč v okviru kakšnega društva, prijatelje,… – kjer se boš lahko naučila kako se spopadati s stvarmi, ki te spravljajo v stres. To je dolgoročno najboljši način, da narediš nekaj zase – naučiti se kako stres obvladovati.
lp
Tatjana
pozdravljeni,
stara sem 15 let in sem v 5 mesecih izgubila 19 kg. visoka sem 162 cm, trenutno imam 51 kg. prvič sem dobila menstruacijo v sredini 9 razreda, tako da sem začela z hujšanjem nekje 4 mesece po tem ko sem jo prvič dobila. menstruacija iz meseca v mesec ni bila preveč točna nekje do 2 tedna razlike, izgubila sem jo po 2 mesecih hujšanja.
ne prehranjujem se normalno ampak jem manj, ker se mi vsak pregrešek pozna…
o menstruaciji pa še vedno ni duha ne sluha pa čeprav sem z hujšanjem pričela pred 8 meseci.
prosim če mi lahko svetujete, če se moram obrniti na zdravnika ali samo spremeniti način prehranjevanja 🙂
lp
Pozdravljena “Marmar”
izgubila si res zelo veliko kg, v izredno kratkem času. Kot veš je to vplivalo na telo in izgubo menstruacije. Telo je doživelo šok. Nihče ti ne more predvideti kdaj se bo menstruacija vrnila. To bo odločilo telo samo. Potrebovala boš ogromno potrpežljivosti in pa najpomembnejše redno prehrano. Ko bo telo ocenilo, da je šok minil in bo zopet verjelo, da ne bo ponovno prišlo do stradanja, bo počasi prišla tudi menstruacija.
menim, da bi bilo dboro, da greš k zdravniku – vsaj na pregled krvi. Takšno odrekanje hrani in tako hitro hujšanje lahko prinese še več težav kot je izguba memstruacije. Svetujem ti, da greš k osebnemu zdravniku, pa tudi pregled pri ginekologu ne bi bil odveč.
Vprašanje je, če boš lahko sedaj imela običajne obroke. Tudi vključitev v svetovanje ne bi bila slaba.
lp
Tatjana
hvala za vaš odgovor. 🙂
mislim, da bo res najbolje kar k zdravniku, kot pravi tude mama.. 🙂
vendar se vseeno malo bojim glede tega, če bom lahko imela normalno otroke ://
glede svetovanja.. če ste s tem mislili, da je mogoče psihično z mano kaj narobe zaradi hujšanja. vam lahko prisežem da ni, saj bi zelo rada še vedno jedla sladkarije in svoje najljubšo hrano- testenine z morsko hrano… ampak pri odrekanju se vedno poskušam zamotiti,saj nočem, da je bil ves trud zaman… pomagala mi je tudi ‘zaljubljenost’ saj mi misli niso vedno uhajale samo na hrano kot drugače.. seveda pa mi tudi stres zaradi šole odvzena apetit.. 🙂
Pozdravljeni!
Stara sem 14 let in pol, menstruacijo sem dobila pri 11, 5 leta. Do septembra lani je bila menstruacija normalna (vsak mesec), potem pa sem jo dobila komaj po 4 – 5 mesecih – februarja. Verjetno je krivo hujšanje. Čez poletje sem izgubila 5 kg, sedaj sem velika 162 cm in težka 55 kg. Vendar opažam, da še kar hujšam, in sicer tehtam zdaj 54 kg. Res je, da ne pojem veliko OH. Naj pa povem, da imam grozen strah, da bi se zredila, zato jem res manj, vseeno pa pojem tudi kaj sladkega. Drugače imam tudi diabetes (tip 1). Na pregledu sem bila januarja in moja bolezen je zelo urejena. Zdravnici sem povedala za svoje težave, pa je rekla, da to ni nič posebnega. Torej februarja sem po dolgem času spet dobila menstruacijo, za marec pa še ne. Dala sem tudi kri, vendar je tam vse normalno.
Hvala Vam za odgovor!
Živjo,
kot si ugotovila že sama poješ najbrž res premalo OH, mogoče še česa drugega, če ti teža še zmeraj pada. Sicer imaš trenutno super težo, vendar, če ne boš začela jesti rednih obrokov z vsemi hranilnimi sestavinami, boš hujšala naprej, poleg tega se pa laho poruši tudi diabetes. Ni se za igrat s tem. Če imaš strah pred te, da bis e zredila bi bilo fino, da si poiščeš terapevtsko pomoč ali svetovanje pri psihologu, ki ti bo pomagal urediti misli, čustva okoli hrane. Samo ods ebe ne bo bolje. Izguba menstruacije oz. nerednost pa je verjetno posledica šoka, ki ga je telo doživelo ob izgubi kg. Če boš imela redne obroke in teža ne bo več apdala se ti bo tudi menstruacija uredila.
lp
Tatjana
Pozdravljeni,
Stara sem 18 let in menstruacije nisem imela že od decembra. Visoka sem 164 cm in težka 47 kg, kar vem da je malo premalo, vendar se drugače telesno počutim veliko bolje kot pred izgubo telesne teže (pol leta nazaj sem imela 64kg): nisem utrujena, lažje se spoprijemam s stresom, bolj uživam v gibanju… ginekooginja mi je predpisala hormone za sprožitev menstruacije, ampak me zanima, če obstaja šekakšna bolj naravna pot (ne da bi se zredila)?
hvala za odgovor
Pozdravljena “Anonimni uporabnik”,
žal ni nobene druge poti, da se ti menstruacija povrne kot ta, da pridobiš kilograme, ki jih telo potrebuje. Izguba menstruacije je sporočilo telesa, da ne dobiva dovolj hranilnih snovi. In pri tvoji telesni teži seveda ni to nič neobičajnega, ker je resnično prenizka. Tudi predpisani hormonski tableti, kot sis ama rekla so zgolj umetni dodatek. Lahko da bodo sicer sprožili kakšno manjšo krvavitev, vendar bo leta umetna. In takoj, ko boš prenehala jesti te tabletke, menstruacije spet ne bo.
Svetujem ti, da razmisliš o tem, da bi si poiskala pomoč, kjer bi lahko raziskala kaj so razlogi, da se ne želiš zrediti. To bo še najboljša možnost, dokler ne pridobiš kakšnega novega pogleda na situacijo v kateri si.
Z najlepšimi pozdravi,
Tatjana Romih
Pozdravljena m.s.,
svetujem ti, da si prebereš v navodilih od zdravil, če je kaj navedeno pri stranskih učinkih. Ponavadi tam piše kaj zdravila povzročajo kaj pa ne. Sama nisem zdravnik tako, da ne vem, če je lahko to vzrok. Sicer dvomim, vendar bo zdravnik bolje vedel. Če ti je izostala menstruacija so poleg zdravil lahko še druge možnosti – hitra izguba telesne teže, ginekološki vzroki, mogoče nosečnost, pa še kaj drugega. Če nič od tega ne velja zate, je vedno najboljša možnost tudi ginekološki pregled in posvet pri zdravniku. Oni ti lahko s pregledom najbolje odgovorijo kaj bi bil razlog.
lp
Tatjana
Pozdravljeni!
Menstruacije nimam že pol leta in to me resnično skrbi. v tem času sem namerno shujšala približno 5kg, stara sem 15 let, visoka 167cm in imam 48kg. z mami sva odšle k splošni zdravnici, ki je priporočila obisk ginekologa. tako sem se prijavila k ginekologinji, ki bi mi lahko svetovala, a sem naročena šele septembra. menstruacijo sem dobila 2 leti nazaj in nikoli nisem imela povsem redne. podobno se mi je zgodilo že lani, ko nisem imela menstruacije od konca zime do poletja. sem aktivna športnica in treniram trikrat na teden med šolskim letom, sedaj poleti pa nimam treningov in sem mislila, da se mi bo menstruacija povrnila. v zadnjem letu sem imela tudi nekaj čustvenih težav oziroma je bilo obdobje precej stresno zaradi ločitve staršev. sedaj ne vem več kaj je narobe, zakaj nimam menstruacije, ali zaradi hujšanja, stresa, športa ali česa drugega..
hvala za vsakršnokoli pomoč.
Draga “k.f.”
zadnje obdobje je bilo očitno res težko zate. V bistvu vse kar si opisala vpliva na izgubo menstruacije, najbolj pa tvoja nizka teža. To je normalen odziv telesa ne “nenormalno” situacijo v kateri si se znašla. Glede na to, da si športnica in se redno ukvarjaš z vadbo, je prehrana za telo še toliko bolj pomembna – redni obroki, redna prehrana. Menstruacija se ti bo povrnila nazaj, ko boš to uredila. Najbrž pregled pri ginekologu ne bo pokazal nič posebnega, vendar vseeno pojdi na pregled.
Bolj pomembno je, da poskrbiš zase na čustveni ravni, potem se ti bo uredila tudi prehrana. Ločitev starša je za vsakega težka, najbrž je bila tudi zate. Si se o tem s kom uspela pogovoriti? Ne bi bilo odveč, da bi ti nekdo stal ob strani, vendar s tem ne mislim nujno tvojih staršev. Seveda je super, če se lahko o tem pogovoriš z njima, vendar je včasih težko. Starši včasih na žalost ne vidijo otroka, ker so v svoji bolečini. To je dejstvo, ne izgovor zanje.
Kako se ti zdi, da bi s kom podelila kar se dogaja v tvoji duši in v tvojih mislih?
Vse dobro,
Tatjana
ja, to so mi predlagali tudi starši in verjetno bom v septembru obiskala psihologa oziroma osebo, s katero se bom lahko pogovorila. drugače jem zelo zdravo in raznoliko, vendar verjetno nekoliko premalo, ker ne želim izgubiti pridobljene postave, zelo me je strah da se bom nazaj zredila. nevem pa če je to le zaradi hujšanja, ker lani nisem hujšala in prav tako dolgo nisem imela menstruacije.. je pa res da letos traja že več časa
Pozdravljena,
če menstruacije še nikoli nisi imela, to še ne pomeni, da je ne boš dobila. Nekatera dekleta jo dobijo hitreje, že pri 11 letih, druga pa tudi pri 18 letih. Telesa ne moreš prisiliti v nekaj v kar ni pripravljeno samo. Če menstruacije še vedno ne boš imela pri 16 letih, potem pojdi na pregled h ginekologu. Vendar je strah odveč. Dobila jo boš, ko bo tvoje telo dozorelo hormonsko. Običajno je pri večini deklet to med 13 in 15 letom starosti.
Seveda pa se lahko v vsakem primeru posvetuješ z ginekologinjo v svojem kraju, če bi rada slišala še njen odgovor in ti bo to pomagalo, da boš bolj mirna.
LP
Tatjana
Lep pozdrav,
zanima me če ima katera podobne iskušnje kot jih imam jaz. In sicer že od nekdaj sem imela zelo neredne menstruacije. Zadnje leto dni pa je sploh nimam, oz. jo dobim samo po jemanju tablet Orgametril. Če teh tablet ne jemljem tudi svoje menstruacije ne dobim. Bila sem že na pregledu UZ in tudi na odvzemu krvi za hormone. Pokazalo se je, da je z mojimi hormoni vse vredu. Naj omenim da imam sicer preveliko telesno težo, vendar mi je menstruacije izginila od takrat ko sem shujšala 12 kg v treh mesecih. Ne vem kaj je bolj pametno, glede na to, da če shujšam nimam menstruacije a shujšati bi morala, če želim imeti otroke.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni Janja,
izguba 12 kg v 3 mesecih je velik šok za telo. Ni nenavadno, da ste izgubili menstruacijo. Pravite, da morate shujšati, če želite imeti otroka. Verjamem, vendar izguba kg na hitro za telo ni dobra. Predlagam vam, da se vključite v program zdravega hujašnja, ki jih imajo po zdravstvenih domovih v Sloveniji. Hujšanje poteka pod nadzorom zdravstvenega osebja, prilagodijo se posameznikom, če je to potrebno.
Vprašanje je, kakšno je vaše prehranjevanje danes. Namreč, telo bo samo začutilo, kdaj je hujšanja konec. Pa še potem je potreben določen čas, da se vzpostavi ravnovesje, preden se vam povrne menstruacija.
Najbolje bi bilo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ali ginekologom okoli tega, če se še niste.
Predvsem pa, da začnete hujšati pod strokovnim vodstvom.
lp
Tatjana
Pozdravljeni.
Moj problem je tudi izguba menstruacije. Pred tremi leti nazaj sem nehala jemati KT. Od takrat naprej sem eno leto imela skoraj normalno menstruacijo, vendar se je počasi začelo vse spreminjati. Najprej mi je menstruacija zaostajala le za kak mesec, nato se je mesec že spremenil v 2 – 3 mesece. Zato sem se odločila obiskati svojo ginekologinjo ter mi dala tabletke Primolut za 3 mesece. Ko sem te tabletke jemala sem seveda imela redno menstruacijo, a ko sem jih pa prenehala jemat pa je zopet nisem več dobila. Počakala sem 3 mesece, da sem vidla če jo bom slučajno dobila brez teh tabletk, a je nisem.
Po te tabletke sem še dvakrat šla iskat, ki sem jih seveda dobila za tri mesece skupaj. Opazila pa sem tudi, da menstruacije ne dobivam več brez pomoči tabletk, ter tudi da sem se začela zelo na hitro rediti, saj na začetku sem imela 70 kg zdaj pa jih imam kar 30 kg več. Prehranjujem pa se že skoz isto, le da sem sladkarije zmanjšala, ampak nič ne pomaga.
Hvala za odgovor. LP