Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Izgorelost,notranji nemir in hobi

Izgorelost,notranji nemir in hobi

Spoštovani.

Zaradi izgorelosti in izčrpanosti sem na bolniški že dobrih pet mesecev. Stanje se uzboljšuje,vendar gre to zelo počasi. Se trudim,delam na sebi,hodim na psihoterapijo,izvajam dihalne vaje,počivam kolikor je mogoče.

Zanima pa me,kaj naj bi to pomenilo,ta notranji nemir ali notranja telesna tresavica (kot bi se mi na noter telo treslo) ter nekakšno vibriranje srca,in ko stisnem skupaj zobe,se mi cela čeljust trese. Je to od izčrpanosti telesa? Bo to s rehabilitacijo minilo?

Ostali me preganjajo,naj začnem s hobijem,naj delam kar me veseli. Da,to se vse super sliši,vendar jaz se zelo hitro utrudim,naredim najnujnejše,in ostalo počivam. Saj grem v naravo,vendar da bi pa začela še s kako dejavnostjo,pa težko,saj sem zelo zmatrana in očitno telo želi počivati. Kaj pravite vi na to,kdaj začnemo s hobijem?

Zelo vam bom hvaležna za vaš iskren odgovor.

Želim vam vse dobro🍀

 

Spoštovani,

občutek, ki ga opisujete, je pogost simptom pri izgorelosti. Da bi z gotovostjo vedeli, kaj povzroča ta simptom bi bilo najprej potrebno z medicinskimi preiskavami izločiti močnost telesnega izvora težave.

V naslednjem koraku pa bi v psihoterapevtskem procesu opravili analizo čustvovanja in ugotovili ali je lahko vaš občutek telesni del določenih čustvenih reakcij. Če bi se to potrdilo, potem bi ugotovili tudi katera psihološka logika poganja ta čustva in kako zadeve rešiti ali pa mogoče le sprejeti. Opisan občutek bi lahko bil telesni del čustvene reakcije iz družine strahov, npr. tesnoba, panika, skrb, …

Lahko bi pa bilo to posledica tudi kakega drugega psihološkega pojava. Pojavi, ki spadajo med somatoformne motnje delujejo tako, da lahko odločene telesne signale, npr. utrujenost, pretvarjajo v drugačne telesne senzacije, recimo mlahave noge, bolečine v udih, občutek drgetanja … Tudi to bi bilo seveda potrebno preveriti, najbolje s psihiatrom in psihoterapevtom.

Lahko pa tudi, da je to le še posledica izgorelosti in bo kot pravite izzvenelo. V tem primeru, bi morali opaziti, da se stanje, z vzponi in padci, v splošnem izboljšuje.

Nisem vam dal dokončnega odgovora, bolj nova vprašanja …

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close