Najdi forum

Zdravo!!

zdi se mi, da se zadnja tri leta spopadam z izgorelostjo. Bila sem že pri neštetih zdravniških pregledih, z mojo krvno sliko in spanjem je vse v redu, čakam še na kardiologa.

Začelo se je z konstantno utrujenostjo ne glede na količino spanja, težavami s koncentracijo, vrtoglavico in glavoboli. To je bilo tri leta nazaj tik pred začetkom obiskovanja maturitetnega tečaja in po poklicni maturi in obremenjenostmi z drugimi stresorji. Sedaj sem prišla do tega da mi srce konstantno razbija in se vsak dan sprašujem, če me bo infakt.

V glavnem, vedno slabše je od kar sem padla prvi letnik fakultete, čez dober teden imam še izpite da lahko vstopim v drugi letnik. Vem, da se tako hitro ne bo nič popravilo ampak se res nisem sposobna učiti in ne vem kaj naj. Zanima me, če so kakšne tehnike sproščanja/ spoprijemanja s stresom s katerimi si lahko pomagam? In kako naprej reševati to težavo ko zaključim izpite.

Hvala za odgovor

Zdravo,

znaki, ki jih opisuješ, so videti kot telesni del intenzivnih čustvenih reakcij, najpogosteje strahu ali tesnobe. Tesnoba je posebna oblika strahu ‘ali bom zmogla vse prihajajoče življenjske izzive’. Na hitro lahko reakcije najbolje omiliš s psihotropnimi zdravili (pomirjevala, antidepresivi). Posvetuj se z osebnim zdravnikom, ki ti jih lahko predpiše. To lahko narediš takoj in se boš lažje lotila izpitov naslednji teden. Takoj lahko greš tudi urgentno psihiatrično (Poliklinika dopoldan) in ti lahko predpišejo zdravila. Lahko si pomagaš seveda tudi s tehnikami za pomiritev: npr. progresivna mišična relaksacija ali poiščeš kako meditacijo za pomirjanje.

Najbolj pomembno se mi zdi, da se po izpitih lotiš in raziščeš katera tvoja psihološka logika proži tako močne reakcije, da ti kvari kvaliteto življenja in jo spremeniš. To naredimo običajno v psihoterapevtskem procesu. Običajno ugotovimo določene vzorce še iz otroštva, ali perfekcionizem, ali nezaupanje v svoje sposobnosti, v lastno osebno vrednost, ali določeno preobčutljivost, zaradi katerih oseba močneje reagira na določene situacije. To potem oseba počasi spremeni, doda kar je manjkalo, odvrže, kar je bilo odveč in živi bolj zadovoljno in uspešno.

Toliko na tem mestu,
lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close