Najdi forum

Pozdravljeni,

sem študentka, stara 22 let, in sumim, da sem v začetni fazi oziroma na poti v izgorelost. Pri sebi sem zaznala zelo očitne znake perfekcionizma, ki me je začel ovirati. Pogosto delam cel dan in celo noč za študij ter sem pripravljena žrtvovati spanec, da bi dokončala stvari, ki sem si jih zadala. Obremenjujem se z vsako malenkostjo, imam precej nizko samospoštovanje in sem najverjetneje pretirano orientirana v druge; vsakemu želim pomagati in se žrtvujem na račun drugih. Pogosto me skrbi za zdravje staršev, fanta in sestre z družino, ki se je pred kratkim preselila v drugo državo, in za nekatere imam občutek, da so v življenjski nevarnosti.

Zdi se mi da sem bila perfekcionist že v osnovni in srednji šoli, vendar me do pred kratkim ni pretirano oviral.

V zadnjem času imam zelo moreče sanje, v začetku orientirane na konkretne osebe, zdaj pa bolj abstraktne, kjer sem vedno pod velikim časovnih pritiskom in ne morem dokončati stvari. Zato skoraj vedno slabo spim in se zjutraj zbujam zelo utrujena in nenaspana. Prav tako imam pogosto glavobole in nekajkrat sem že brez razloga doživela močno vrtoglavico, ki je trajala nekaj minut. Zaznavam, da sem pri delu zdaj manj učinkovita, se hitreje utrudim in nimam več toliko energije za delo. Kljub temu pa vseeno čutim dolžnost vse opraviti in si ne dopuščam možnosti, da bi kaj izpustila ali poenostavila.

Vem da bi moj problem rešil dolgotrajen počitek, npr. en teden, ampak že cel mesec imam na faksu veliko obveznosti, bliža pa se izpitno obdobje in si ne morem privoščiti daljšega počitka. Zato me zanima, če obstaja kakšen način, kako bi lahko v krajšem času zopet prišla na prejšnji nivo delovanja, ali pa vsaj preprečila nadaljni potek izgorevanja.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav
B

New Report

Close