Najdi forum

Spoštovani! Zdravim se zaradi izgorelosti.  Že štiri mesece se zdravim z zdravilom Trittico, saj imam težave z nespečnostjo. Bistvenega izboljšanja ob zdravilu ne opažam, imam pa sedaj kar hude epizode strahu in panike, ker se stanje ne izboljšuje. Zdravnik mi je svetoval spremembo zdravila. Zanima me, ali zdravilo Cipralex, ki mi ga svetujejo, odpravi strah, paniko in izboljša spanje.

Hvala za odgovor

H.

Spoštovani,

sam po izobrazbi nisem zdravnik, zato ne morem in ne smem svetovati glede uporabe zdravil. Lahko pa dodam dve misli, posredno povezani z vašim vprašanjem.

Izkušnje mojih klientov kažejo, da so v marsikaterem primeru potrebne prilagoditve psihotropnih zdravil, da se doseže optimalen učinek. Če je potrebno, zdravnik prilagaja doziranje, menja zdravilo ali predpiše različne kombinacije zdravil. Za spanje zdravniki poleg antidepresiva pogosto predpišejo ločeno zdravilo. Opazim, da je to pogosto anksiolitični (majhen) odmerek antipsihotika.

Drugo pa je informacija, da bodo psihotropna zdravila prekrila znake psihološkega dogajanja, recimo doživljanje tesnobnih ali paničnih reakcije, ne bodo pa spremenila psihološkega dogajanja, ki poganja te čustvene reakcije. To pomeni, da če bi oseba le prikrivala težavo z zdravili, ne bi pa opravila potrebnih zunanjih in notranjih psiholoških sprememb, bi verjetno težave počakale in prišle na plano ob kakšni prihodnji priložnosti. Kot učinkovita se izkaže kombinacija: kot prvo seveda upoštevati nasvet zdravnika, najbolje specialista psihiatra, ki ima največ izkušenj z zdravljenjem s psihotropnimi zdravili, kot drugo pa paralelno opraviti še omenjene spremembe v psihološki strukturi in zunanjih okoliščinah. To se najelegantneje opravi v okviru kvalitetnega psiho-socialnega svetovanja.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close