Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika izdelava mostičkov

izdelava mostičkov

Pozdravljeni,

pred kratkim sem imela pregled pri novem zobozdravniku, ki me je najprej poslal na slikanje in na podlagi slik predlagal izdelavo mostičkov, ker že skoraj 30 let nimam obeh šestic spodaj. Stara sem 40 let. Do sedaj sem redno obiskovala različne zobozdravnike pa mi še nihče ni predlagal izdelave mostičkov. Zdajšnji zobozdravnik pravi, da naj se čim prej odločim za poseg, ker bodo manjkajoči zobje v prihodnosti povzročili veliko škode v moji ustni votlini. Na eni strani bi mi moral pobusti dva zoba, na drugi pa tri. Poseg naj bi stal več kot 1.000 EUR.
Zdaj zaradi manjkajočih zob nimam večjih težav. Prejšnja zobozdravnica me je opozorila, da naj pazim, kako čistim zobe, ker so vratovi zgornjih šestic vidni in bolj občutljivi. Ne vem, če je to zaradi stanja zob v spodnji čeljusti.

Ne vem, če je poseg res nujen. Prosim vas za vaše mnenje.

Zahvaljujem se za odgovor.

Lep pozdrav,
Mateja

Pozdravljeni,

30 let je dolga doba…Načeloma je tako – manjkajoče zobe nadomeščamo z implantati ali mostički zato, da preprečimo potovanje zob, ki nimajo več stikov v sklenjeni zobni vrsti ali okluzjskega stika v nasprotni čeljustnici. Ta potovanja lahko spremenijo grizno ravnino do te mere, da je ogroženo nadaljno protetično zdravljenje, ki bi bilo potrebno ob nadaljnji izgubi zob; lahko nastanejo težave v čeljustnih sklepih in mišicah, ortodontske anomalije…
Res je, da je pri vas minilo že toliko časa, da so te spremembe že nastale, če spadate v teh ca. 70% ljudi, ki imajo nagnjenost do tega. Sedaj je indikacija za most izključno povrnitev ene grizne enote in ne tudi preventivna, tako, da iz medicinskega razloga verjetno ni več nujno delati mostičke in je to vaša odločitev.
Brez natančnega pregleda vam seveda to govorim na splošno in seveda obstaja možnost, da se v vašem konkretnem primeru motim.
LP Andreja

New Report

Close