Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Izcedek iz dojk

Izcedek iz dojk

Pozdravljeni,

Stara sem 29 let. Imam dva otroka. Pišem vam zaradi težav z dojkami. Leta 2022 sem bila operirana na desni dojki, zaradi krvavega izcedka. UZ pred operacijo nepravilnosti ni pokazal. Po citološki punkciji so postavili sum na papilom.

Izvid kirurške biopsije:

Makroskopski opis:

Vzorec označen kot ekscidiran vod desne dojke, je ekscidirano, sivo rumenkasto tkivo elastične konsistence, ki meri 28 x 22 x 10mm. Na reznih ploskvah je tkivo sivo belo, elastično, mestoma cistično razširjeno. Ta sprememba, ki je cistično razširjena meri 5mm in je 2mm oddaljena od bližnjega roba. V celoti, prečni rez za hp, 3x.

Mikroskopski opis z diagnozo:

Desna dojka, ekscizija:

Cistično razširjeno izvodilo opeto z regularnim epitelijem.

V obrobju benigna displazija dojke:

– Neproliferativna oblika: mikrociste, apokrine ciste.

-Proliferativna oblika: adenoza, kolumnarnocelične spremembe.

Metode: HE, p63+.

Po nekaj mesecih se je izcedek pojavil tudi na drugi dojki, iz enega voda je iztekal bel, gost, lepljiv izcedek, iz drugega rumeno-zelen, gost, lepljiv izcedek. Ginekologinja in zdravnica v centru za bolezni dojk sta zatipali manjšo bulico.  Ponovno so naredili UZ na katerem ni bilo vidnih sprememb.

Ponovno so odvzeli bris izcedka.

Izvid:

Mikroskopski opis:

V obeh vzercih je gosta beljakovinska usedlina, drobne kapljice maščobe. Penasti makrofagi. Nekaj žleznih celic z blago povečanimi jedri in z blago anizunukleozo.

Diagnoza:

V vzorcu so maloštevilne celice žleznega epitela z blago citološko atipijo (C2-3).

Kontrolo punkcije izcedka imam predvideno čez 1 leto.

V tem času po koncu preiskav, se je izcedek ponovno pojavil iz enega voda že operirane dojke.

Bi bilo smiselno morda opraviti preiskavo Brestscan?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor

Lep pozdrav, Neža

 

Lepo pozdravljeni gospa Neža,

na vaše vprašanje do danes nisem bila v možnosti odgovoriti, zato vam šele sedaj odgovarjam nanj. Če ste vi v tem času na vaše vprašanje že dobila odgovor,  bo mogoče prišel prav kaki drugi gospe s podobnimi težavami.

Metoda BreastScan ni odvisna od slikovnih informacij, kot sta ultrazvok ali mamografija, ampak lahko s pomočjo izmerjene temperature spremljamo kako tkivo dojk trenutno deluje. Ravno zaradi tega se odlično dopolnjuje z ostalimi tehnikami in vam jo toplo priporočam.

 

New Report

Close