Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje izcedek iz bradavice

izcedek iz bradavice

Spoštovana Karmen,

dojim hčerko, staro skoraj 7 t. Rodila se je 8 dni pred rokom po normalni poti – z mojimi popadki. Dojili sva se že v porodni sobi in z manjšimi težavami (vdrte bradavice in težave s pristavljanjem) nadaljevali na oddelku. Ob rojstvi je tehtala 3020g , ob odpustu 2800g, po 2. tednu doma
3200g, 3.teden 3370g, 4. teden 3725g, od takrat se nismo več tehtali.

Doma sva imeli še občasne težave s pristav. in bol. bradavicami in sva si (tudi že v porodnišnici) pomagali z silik. nastavkom. Vendar sva se nastavku poskušali čim prej odpovedati. In z vzrajnostjo se tudi bradavice ne vdirajo več.

Pred 3 dnevi pa je ena bradavica spet postala zelo boleča (skeli in je otrdela) in opazila sem tudi zelenkast izcedek (gnoj?) iz drobne vdrte ranice.
Ker je bilo dojenje zelo boleče eno noč nisem dojila na tej strani. Zjutraj pa sem imela dojko popolnoma trdo in na njej rdečo liso. V knjigi Dojenje in materinstvo iz srca sem našla navodila za domače zdravljenje mastitisa. Tako sem si dojko masirala in nanjo polagala vroče obkladke. In potrpela sem bolečine in dojila dalje. Že zvečer je bilo bolje.

Prosim za nasvet kako naj pospešim zdravljenje hudo boleče bradavičke, ker me skrbi, da bi izgubila mleko, ker podoje kar se da skrajšam (hčerka bi sesala tudi 30 minut), ker se mi zdi, da bi se sicer stanje še poslabšalo. In tako nadoknadi na drugi strani in dojka je vse večja…
Kaj pravite na kremo Bepanthen – jo uporabljam pa se mi zdi da ne zaleže.
Kje se da kupiti Lanolin?
Ali lahko veter ali prepih škoduje dojkam (zardi opisanih težav)?

Prosim za vaš nasvet.
Najlepša hvala!

Draga Nina,
vašo sedemtedensko hčerko dojite, začetne težave z vdrtimi bradavicami ste uspešno prešli. Vaša deklica lepo in nadpovprečno pridobiva pri teži (v 4 tednih več kot 900g, računano od najnižje poporodne teže).

Pred 3 dnevi ste opazili, da je ena bradavica postala zelo boleča (skeli in je otrdela) in opazili zelenkast izcedek iz drobne vdrte ranice. Ker niste dojili na tej strani, je dojka postala trda, otekla, z rdečo liso (to je vnetje dojk zaradi predolgega premora med podoji). Super, da ste z domačimi načini zdravljenja uspeli preiti bolečo težavo.

Zanima me, ali imate bradavice tudi sicer vnete in razbolene že ves čas, od rojstva deklice dalje? Ali še uporabljate nastavek? Ali deklica dobiva kakšne dodatke (čaj, mleko) po steklenički in ali ima dudo? Ali dojite v različnh položajih? Ali uporabljate prsne blazinice?

Ojej, spet cel kup vprašanj. S kratkim opisom stanja takole na računalniku res težko ugotovim, zakaj gre, zato vam žal morma postaviti dodatna vprašanja, da bova lahko lažje skupaj posikali pot do ozdravitve in prijetnejšega dojenja.

Nina, naj vas ne skrbi da boste izgubili mleko. Dokler je vzpostavčjena laktacija, pa četudi je le te izredno malo, mleka ne boste izgubili na hitro. Pomislite na matere, ki dojijo že malčke in to le še 1x ali 2x dnevno, pa je mleko še vedno prisotno.

Naj poudarim, da bradavice najpogosteje niso ranjene zaradi dolžine trajanja podojev ampak zaradi načina, kako je dojenček pristavljen in kako sesa. Bradavice so najpogosteje ranjene zaradi nepravilnega načina sesanja.

Ker nisem zdravnica ali farmacevtka vam zdravilnih krem za bradavice ne morem in ne smem priporočati. Številne mamice zelo pohvalijo delovanje čistega, biološko pridelanega lanolina, ki ga lahko kupite v bolje založenih lekarnah (Mulitmum, Lansinoh). Čistega lanolina tudi ni potrebno odstranjevati pred podoji, tako se koža manj draži.

Prilagam besedilo z letaka LLL Slovenije, prevod: I.G.:

RAZBOLENE BRADAVICE

Dojenje je umetnost, ki se je mora ženska priučiti. Če vas bradavice bolijo do te mere, ko to ni več samo rahla občutljivost, kakršno med otrokovim pristavljanjem občutimo v prvih dneh po porodu, potem utegnejo biti potrebne spremembe, ki vam bodo omogočile, da bosta z otrokom dojenje doživljala kot prijetno in v njem uživala.

Ko se ženska nauči pravilnega pristavljanja, se bolečina poleže ali povsem poneha. Ko popravimo tehniko pristavljanja in prisesavanja, razbolenim in razpokanim bradavicam pogosto odleže in lahko se začnejo celiti.

PRISTAVLJANJE IN PRISESAVANJE
Najbolj običajen položaj, v katerem pestujemo dojenčka med dojenjem, je t.i. zibelka.
• Dojenčka zasukajte na bok, tako da je s celim telesom obrnjen proti vam.
• Dojenčkovo glavo položite v komolčni pregib, trup podpirajte s podlahtjo, z dlanjo pa ga primite za ritko ali stegna.
• Dojenčkovo uho, rame in bok naj bodo v ravni črti.

• Če boste pod dojenčka podložile blazino, ga boste lahko držale v višini prsi, ne da bi naprezale ročne, ramenske, vratne ali hrbtne mišice.
• Dojko si podprite tako, da jo z nasprotno roko objamete med palec in ostale prste.
• Z bradavico dregnite dojenčkovo spodnjo ustnico.

• Počakajte, da dojenček na stežaj odpre usta. Če želite, še same odprite usta in recite: »Odpri!«
• Roko, s katero otroka podpirate, pritegnite k sebi; rajši, kot da bi dojko približevale dojenčku, njega približajte dojki.
• Dojenček mora z usti zajeti velik del areole (temnejšega kolobarja okrog bradavice).

• Dojenček lahko z nosom sloni na dojki, medtem ko se mora z bradico vanjo zarivati.
• Če si z drugo roko podpirate dojko, potem pazite, da s palcem ne pritiskate navzdol, saj lahko na ta način bradavico potegnete vse preveč ven.

VZROKI ZA RAZBOLENE BRADAVICE

Prenapete dojke v prvih dneh po porodu so lahko trde, napete in občutljive za dotik. Težavi se lahko izognete, če dajete dojenčku vse od rojstva naprej možnost, da se pogosto doji. Otroka dojite najmanj na dve uri, le ponoči si morda privoščite po en štiriurni premor. Nikar ne omejujte trajanja posamičnega podoja – to je navada, ki temelji na zmoti, da se na ta način ognemo razbolenim bradavicam. Če se dojke preveč napnejo, se utegne zgoditi, da bo lahko dojenček zagrabil samo bradavico, ne pa tudi dela areole. Pred dojenjem lahko poskusite z nežno masažo dojk pod prho ali pa si jih obložite s toplimi, vlažnimi obkladki. Preveč napeto areolo lahko poskusite zmehčati tako, da si nekaj mleka bodisi z roko ali pa s črpalko iztisnete. Dojenček se bo iz prenapete dojke dojil s težavo in posledica bo – še večja napetost. Če pa pred tem iztisnemo toliko mleka, da napetost popusti, se dojenček zlahka prisesa in nasploh olajša napetost.

Sesalno zmedo utegne povzročati raba nadomestnih bradavic, kakršni so cuclji, dude in nastavki za dojenje, kajti dojenček v teh primerih na drugačen način premika tako čeljusti kakor tudi jezik in usta. Zato lahko prihaja do bodisi razbolenih bradavic (ker otrok drugače sesa) ali pa začne dojenček dojko celo zavračati, kar vodi v zamašene mlečne vode. Osebju v porodnišnici in vsem domačim povejte, da ne želite posegati po nadomestnih bradavicah. Če se hranjenje po steklenički kaže kot nujnost, potem počakajte toliko, da dojenje lepo steče: privoščite si tri do šest tednov izključnega, udobnega dojenja.

Nepravilno prisesavanje je problem, ko dojenček ne objame z usti dovolj velikega dela areole ali pa ne drži pravilno jezička. Otroček mora znati dojko zajeti tako, da bradavica sega globoko v ustno votlino. Najprej preverite, v kakšnem položaju dojenčka pristavljate (glej slike). Preden mu ponudite dojko, počakajte, da na stežaj odpre usta, in preverite, ali ima jeziček iztegnjen naprej. Spodnja ustnica ne sme biti zavihana navznoter. Če kaže, da se dojenček slabo prisesava, velja poklicati na pomoč svetovalko za dojenje La Leche League.

Ploščate ali vdrte bradavice lahko pomenijo problem, če dojenčki onemogočajo, da bi bradavico zajel v usta in se pravilno prisesal. Že v času nosečnosti lahko za modrčkom nosite prsne školjke, ki narahlo raztegujejo bradavico in področje areole. Včasih svetujemo nežno iztiskanje ali posebne vaje, ki bradavico izvlečejo. Če ploščate ali vdrte bradavice opazite šele po porodu, lahko omenjene postopke izvajate med posamičnimi podoji. Otrok, ki je pravilno prisesan, lahko učinkovito izvleče tako ploščato kot vdrto bradavico.

Snemanje otroka s prsi, ne da bi prej prekinili sesanje, je lahko boleče in lahko poškoduje nežno tkivo. Če je dojenček pravilno prisesan in dobro vleče, bo hranjenje končal sam, tako da bo, medtem ko bo tonil v spanec, bradavico izpljunil. Če dojenčku dopuščamo, da sam odloča o koncu podoja, na ta način zagotovimo, da je deležen ustreznega razmerja med prednjim in zadnjim mlekom. Če sklenete, da boste otroka snele s prsi, še preden je končal, najprej prekinite sesanje. To lahko storite bodisi tako, da pritisnete na dojko v neposredni bližini otrokovih ust, da potisnete navzdol otrokovo čeljust ali pa tako, da v kotiček otrokovih ust vtaknete prst.

Osebne higienske navade lahko pripeljejo do razbolenih bradavic. Ogibajte se pretesnih modrčkov, ki stiskajo bradavice. Ogibajte se tudi sintetičnih modrčkov ter blazinic za dojenje iz umetnih materialov, ki zadržujejo vlago in ne prepuščajo zraka. Milo in alkohol izsušujeta bradavice. Mazila za bradavice, ki vsebujejo antibiotike, steroide, astringente ali anestetike, lahko poleg tega, da škodijo otroku, povzročajo tudi občutljivost tkiva. Če pa bradavice, namazane s te vrste pripravki, pred dojenjem brišete, lahko tkivo s tem še bolj poškodujete. Bodite pazljivi, ko v bližini bradavic nanašate kolonjske vodice, deodorante, utrjevalce za lase ali puder v prahu. Za higieno prsi in bradavic zadošča redno umivanje s čisto vodo.

Suha koža. Bradavice utegnejo popokati zaradi raztezanja kože ali zato, ker je v otrokovih ustih pač ves čas vlažno.

Drugi vzroki, med katerimi so nepravilno sesanje, ustne gobice, ekcem ali nepravilna raba mlečne črpalke, utegnejo terjati pomoč osebe, izučene za dajanje nasvetov v takšnih primerih. Če do razbolelosti pride kljub temu, da se dojenček lepo doji in da sami nimate drugih težav, pokličite svetovalko za dojenje La Leche League.

OSKRBA RAZBOLENIH BRADAVIC

Medtem ko ugotavljate, kaj bi lahko bil razlog za razbolene, razpokane ali krvaveče bradavice, in si prizadevate, da bi ga odpravile, je zelo pomembno, da dojenja ne prekinjate. Če je otrok pravilno prisesan in ima bradavico globoko v ustih, je bradavica zaščitena pred nadaljnjimi poškodbami. Nepretrgano dojenje zmanjšuje verjetnost, da bi se mlečni vodi zamašili, in seveda zagotavlja, da otrok dobiva dovolj mleka.

Medtem ko odpravljate vzrok težav, lahko preizkusite vsaj kakšnega od naslednjih ukrepov, ki pomagajo, da postane dojenje prijetno:
• Izmenično spreminjajte pristavljalne položaje – t.i. »zibelko«, »navzkrižno zibelko«, »žogo« in pa dojite v ležečem položaju, če sicer ponavadi dojite sede. Na ta način boste dosegle, da bodo dojenčkova usta zajemala dojko pod različnimi koti.
• Dojiti začnite na manj razboleni strani, ko pa začutite, da se je sprožil izcejalni refleks, dojenčka nežno prestavite na drugo stran; seveda bodite še posebej pozorne na pravilno pristavljanje in prisesavanje. Nekatere matere si, dokler se ne sproži izcejanje, pomagajo s sprostitvenimi dihalnimi vajami.
• Po končanem dojenju si na bradavice iztisnite par kapljic mleka ali kolostruma, narahlo razmažite in pustite, da se na zraku osušijo. V mnogih omikah se materino mleko s svojimi antibakterijskimi lastnostmi uporablja za zdravljenje kožnih vnetij. Vendar pa ta metoda ni primerna, kadar je razbolelost posledica glivičnega obolenja.
• Danes se ne priporoča več ne sušenja bradavic s sušilcem za lase ne pod lučjo, saj omenjeni metodi, kot se je pokazalo, povzročata nadaljnje poškodbe tkiva.
• Ustrezna vlažnost tkiva pospešuje celjenje in preprečuje nastanek krast. Bradavico nežno popivnajte; potem vzemite za grahovo zrno modificiranega lanolinskega mazila, ga med čistimi prsti razmažite in nanesite na bradavici in areoli. Lanolina ne vtirajte, ampak ga nanašajte tapljaje. Tako boste ublažile bolečino in ohranile naravno vlažnost kože.
• Uporabljajte čisti, biološko pridelani lanolin za doječe matere. Druga mazila na osnovi modificiranega lanolina utegnejo vsebovati visoke vrednosti pesticidov in ostanke detergentov, za katere zdaj vemo, da lahko povzročajo t.i. alergijo na lanolin.
• Če vaše bradavice zaradi pritiska oblačil ali modrčka trpijo dodatno nelagodje, si jih po dojenju namažite z lanolinskim mazilom, tako da si olajšate bolečino, jih zaščitite in omogočite celjenje, nato pa uporabite še prsne školjke z velikimi odprtinami.

Ko gre za razbolene ali razpokane bradavice, se bolečina v večini primerov poleže, ko se naučimo pravilnega pristavljanja in otroku pomagamo, da se pravilno prisesa. Redkokdaj je potrebno dojenje povsem prekiniti. Spričo številnih prednosti, ki jih dojenje prinaša tako materi kot otroku, je dojenje vredno nadaljevati.

Prilagam še povezave, ki vas utegnejo zanimati:
boleče bradavice:
nastavki:
mastitis:
gljivično vnetje bradavic:

Zanima vas tudi, ali bi bil lahko prepih vzrok navedenih težav?
Ne. Mlečne celice, ki proizvajajo mleko so zaščitene globoko v prsih z maščobnim tkivom. Vaše bradavice so ranjene zaradi enega ali več vzrokov, naštetih zgoraj, nikakor pa ne zaradi izpostavljenosti prepihu.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovana Karmen, hvala lepa za hiter in obsežen odgovor – sem pomirjena. In prebrala si bom še ostalo kar ste mi priporočili.

Tule pa so še odgovori na vaša vprašanja.

Zanima me, ali imate bradavice tudi sicer vnete in razbolene že ves čas, od rojstva deklice dalje?
Pogosto so me bolele prve 3 tedne in sem se zatekala k nastavkom, da je manj bolelo. Vendar sem opazila da se veliko mleka polije mimo in tudi želea sem da bi se dojili brez. O obisku pa je patronažna sestra opazila, da ima naša mala morda malo kratko priraščen jeziček in da morda ne sesa v redu (da jeziček ne objame bradavičke). Vendar sem med dojenjem večkrat odmaknila njeno sp. ustnico in jeziček videla. Tporej menim, da nejeno nepravilno sesanje ne more biti razlog za boleče bradavice. J e morda še kakšen drugi razlog za njeno nepravilno seanje?

Ali še uporabljate nastavek?
Nastavka že več kot 4 tedne ne uporabljava več.

Ali deklica dobiva kakšne dodatke (čaj, mleko) po steklenički in ali ima dudo?
Čaj po flaški sva ji dala samo enkrat, ko sva testirala ali popije pri meni dovolj ali je še lačna. Mleka ne dodajamo.
Tudi dude nima, in upamo, da bo tako tudi ostalo, čeprav si rada sesa rokice-jo poskušava od tega odvrniti, če jo le vidiva.

Ali dojite v različnh položajih?
Njaraje se dojiva leže. Tudi sede. adrugit položajev še nisva poskusili.

Ali uporabljate prsne blazinice?
Uporabljam blazinice za dojenje – in sicer Tosamine, ki so cele iz bombaža. Je pa res, da sem pred dnevi nekaj dni nosila Aventove, ki pa se mi niso zdele iz naravnega materiala in takrat se je tudi začela moja težava z bolečo bradavico. Po 2 dneh sem spet začela uporablljati Tosamine.
Po vsakem podoju pustim dojko nekaj časa na zraku, da se posuši.

Srečna doječa mamica, se vam še enkrat lepo zahvaljujem.

p.s.: Kako pokličem na pomoč LLLI svetovalko-včasih je lažje če ti nekdo določene stvari tudi pokaže-se ne da vse opisat z besedami. Imate morda kakšna srečanja (v okolici Vrhnike).

Spoštovana Karmen,

kot kaže uživate zasluženi dopust 🙂

Zavzeto sem prebrala vaše nasvete,
pa se še vedno nisem uspela rešiti svoje težave z bolečo bradavico.

Poskušala bom čim podrobneje opisati svojo težavo.
Poraja se mi vprašanje, zakaj mi ne gre od rok pristavljanje na levi strani. Na desni se dojiva krasno, in v primeru, da med dojenjem bradavico izgubi, jo kar sama, brez da bi me bolelo, potegne nazaj v usteca.

Na levi pa ne gre in ne gre, in ranica je vse večja (razpoka z gnojnim izcedkom). Bradavica je tako trda (ena sama bulica je), da jo težko pomagam vstaviti hčerkici v usteca. In dojenje je ves čas boleče, ne samo na začetku-zato res sumin, da je krivo moje nepravilno pristavljane.

Kdo bi mi lahko POKAZAL in POGLEDAL ali delam prav.

Prosim za pomoč – strah me je vsakokrat dojenja na levi strani, zaradi hudih bolečin.

Draga Nina,
hvala za vašo potrpežljivost, ko ste čakali na moj odgovor. Še enkrat se opravičujem za zamudo in srčno upam, da so težave z izcedkom v tem času že minile. Hvala tudi za dodatna pojasnila. Včasih mi je kar malo težko povprašati kaj več (po telefonu gre to hitreje, za napisati pa gre veliko časa, ki ga mamice z majhnim dojenčkom nimate na pretek) a le tako lahko ugotavljava vzroke težav in poiskati možne rešitve. Vidim, da že delate vse prav in da se močno trudite, da dojenje ne bi bilo več boleče.

Da, prekratek jeziček je lahko zelo pomemben vzrok za nepravilno sesanje.
Kadar je kožica pod jezičkom prekratka, lahko nepravilen položaj jezička pri dojenju povzroča težave, ki ste jih opisali. Pomaga pristavljanje, kjer je otrok v kar najbolj pokončnem položaju. Mati sedi, otroka posadi v svoje naročje kot v sedlo, okobal in ga z obema rokama drži pokonci. V takem položaju na jeziček pritiska teža dojke, kar olajša dojenje. Tak položaj je precej naporen, zato ko vas začnejo boleti roke otroka nežno prestavite v svoj normalen položaj za dojenje in nato čez čas poskusite ponovno. V takem položaju pogosto zaradi močnega sesanja prekratka kožica pod jezičkom poči, lahko tudi zakrvavi ampak ni nič hudega. Po tem težav z dojenjem ponavadi ni več, ker je otrokov jeziček bolj gibljiv (preverjeno – pri moji srednji hčerki).

Svetovalke za dojenje lahko pokličete na naslednje telefone:
Jana 01/5105100
Mateja 01/5124574
Tanja 05/6273484
Irena 04/5108001
Špelca 02/2512411
Karmen 01/8312727 (v popoldanskem času)

Žal srečanj na Vrhniki nimamo, v oktobru pa zopet pričenjamo z rednimi mesečnimi srečanji v Ljubljani. Ko bomo imele sestavljene urnike srečanj, bom obvestilo objavila na naših spletnih straneh na in na tem forumu. Na srečanjih lahko preverimo in popravimo pravilnost pristavljanja.

Veliko mater opaža, da si dojenčki tudi sami izberejo bolj priljubljeno stran prsi ali celo, da je ena stran bolj pridna pri proizvodnji mleka ali da je bradavica vneta samo na eni strani, zato to ni prav nič narobe. Poskušajte ugotoviti, ali deklico na tej strani lahko moti kakšna stimulacija iz okolice (žarka svetloba od okna), zvoki radia, … Poskusite jo podojiti tako, da jo položite najprej na priljubljeno stran, nato pa jo samo premaknete nekaj cm levo ali desno na stran, kjer se “krega”, tako da leži počez čez vaše naročje (položaj “zibelke”).

Če je bradavica sedaj še vedno ranjena, bulice trda, gnojni izcedek – obvezno obiščite zdravnika!

Prilagam linke na slike položajev:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close