Izcedek
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem si kupila prho Multi Gyn,ki mi je pomagala zmanjšati izcedek do neke mere.Danes sem bila na pregledu pri ginekologu,ki mi je dal zdravilo Dalacin.Glede na to da imam težave z izcedki(gljivice) par let in sem se vedno zdravila s Canestenom in je pomagal samo v času zdravljenja 😉 naslednji dan pa že po starem,me zanima katero zdravilo še obstaja ,ki ga lahko uporabljam po želji in po potrebi.Razmišljam o Multi Gyn Actigelu,če pa poznate še kakšna zdravila,ki niso na recept bi bila pa zelo vesela.
Kar se tiče moje higiene,je redna,vsak drug dan uporabim Hygieio,med menstruacijo pa redno vsak dan,drugače mi pa večkrat paše samo mlačna voda,tako da res nevem zakaj se ne morem rešiti teh problemov.
Za odgovor se vam zahvaljujem,lp
Spoštovani,
Pri tako trdovratnih težavah, kot so vaše, se je treba – preden sežemo po terapevtskih ukrepih – najprej vprašati, kaj je dejansko vzrok težav. Le pravilna diagnoza nam omogoča izbrati pravilen način zdravljenja! Glivična okužba je res eden daleč najpogostejših vzrokov težav z izcedkom, ni pa edini. Glede na to, da vam je ginekolog predpisal Dalacin, očitno sumi na bakterijski vzrok. Zdravilo uporabljajte po njegovem navodilu. Če je izcedka veliko, lahko nožnico pred uporabo zdravila sperete s curkom vode pod tušem.
Da bo ginekolog lahko ocenil uspeh zdravljenja, je najbolje, da zaenkrat počakate in ne uporabljate drugih pripravkov, pa če vas še tako mika. Verjamem, da imate večletnih težav že čez glavo in bi storili marsikaj, da bi se jih rešili, toda najbolj se vam bo obnesla potrpežljivost. Če namreč hkrati uporabljamo več pripravkov, potem ne moremo vedeti, kateri je koristil, kateri ni pomagal in ali je kateri morda celo škodoval. Možno je tudi, da en pripravek zmanjša učinkovitost drugega.
Če se vam bodo težave ponovile, počakajte tri tedne do en mesec brez terapije (se pravi tudi nič izdelkov brez recepta), razen seveda če bi vas hudo bolelo, srbelo ali peklo, nato obiščite ginekologa. V tem času se bo namreč lahko izrazila polna klinična slika, ki bo vašemu ginekologu omogočila postaviti diagnozo in predpisati ustrezna zdravila, morda pa se bo odločil tudi za preiskave (npr. bris na patogene bakterije ali glive). Če pred preiskavo uporabljate npr. antiseptične pripravke, lahko v tolikšni meri zmanjšate število bakterij ali gliv, da je rezultat preiskave lažno negativen, težave pa bodo ostale … Misliti pa je treba tudi na to, da je vzrok ponavljajočih se okužb nožnice pri ženski lahko njen spolni partner, ki sicer nima težav, je pa stalen izvor okužbe.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
hvala za odgovor 🙂 srbi me nič,boli tudi ne,je pa moteče,čeprau nimam izcedka veliko,sem vedno zdravila okužbo sproti,nisem nikoli počakala da mine oz da se zmanjša.S prho sem stvar kar popravila ampak ne kaj dosti.Dalacin sem pa včeraj zvečer vzela in me je zelo zabolelo ko je krema bila že notri,je to normalno?Sem si jo počasi devala noter z aplikatorjem in sem imela občutek da mi bo vse zmučkalo notr.
Spoštovani,
če vas nič ne boli in nič ne srbi, obstaja tudi možnost, da ne gre za okužbo, ampak za čisto normalen izcedek, ki ga ima vsaka ženska v rodni dobi. Vaš ginekolog bo ugotovil, ali gre za okužbo, ki jo je treba zdraviti, ali ne. Če gre za normalen izcedek, pravzaprav ni nobene posebej učinkovite možnosti, da ga zmanjšate oz. odpravite. Če vas moti, si lahko poskusite pomagati z izdelki, kot je izpiranje oz. vaginalna prha. Tovrstni ukrepi zgolj pomagajo odstraniti izcedek, ne zmanjšajo pa nastajanja, zato bo učinek trajal le, dokler jih boste uporabljali.
Kaj se vam je hudega zgodilo po aplikaciji kreme, ne vem in si ne znam predstavljati. Če težave niso minile, naj vas pregleda vaš ginekolog.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni spet 🙂
Z zadnjim stavkom ste mi dali misliti,namreč moj fant ima oz. sumima da ima bakterijo “tinea cruris” ali pa eritrazmo…zelo sta si podobne.Zanima me če je to kakšna možnost za moje vnetje,namreč jaz nimam po koži ničesar,fant bo pa tako šel v kratkem k zdravniku,da opredelijo kaj dejansko ima, ne da se sama “igrava” zdravnika.
Moje vprašanje je,če to igra kakšno vlogo da ima on tudi bakterijo?In zanima me še kako se te bakterije sploh zgodijo,kot jo ima fant,ali ena ali druga.
Hvala za odgovor
Lp
Spoštovani,
glede na vaši predlagani diagnozi sklepam, da ima vaš fant v dimljah pordelo, luščečo, morda tudi srbečo kožo.
Tinea je glivična okužba kože z dermatofiti, povsem drugačnimi glivami, kot so kvasovke, ki povzročajo težave v nožnici. Najpogostejši povzročitelji dermatofitskih okužb pri ljudeh se skoraj vedno najprej naselijo med prsti na nogah oz. na stopalih, kjer so spremembe lahko minimalne – kot luščenje, rdečina ali “skuhana” koža med prsti. Veliko ljudi ima to okužbo, pa sploh ne ve zanjo ali pa niti ne pomisli, da bi lahko bilo luščenje na stopalih bolezen. Najpogostejši vir okužbe so kopališča, savne, bazeni, garderobe v športnih objektih, pa tudi domača kopalnica – tam, kjer hodijo ljudje bosi. Nezdravljena okužba se s stopal čez čas razširi tudi na nohte, običajno najprej na palcih nog, ki so zadebeljeni, rumenkasti in odstopajo. S stopal si glivično okužbo z rokami ali predmeti, npr. brisačami, lahko raznesemo po telesu, kjer se pojavijo luščeča, pordela področja, ki običajno ne bolijo in ne srbijo.
Drugačne vrste dermatofitskih okužb se lahko nalezemo tudi od živali, zlasti mačk, najpogostejša je mikrosporija. V teh primerih se okužba običajno začne na odkritih delih kože in ne na stopalih. Žarišča so okrogla ali ovalna, pordela, luščeča, s poudarjenim robom, kožne spremembe hitreje napredujejo. Te okužbe so zelo nalezljive in jih je treba čim prej začeti zdraviti.
Dermatofiti povzročajo le okužbo na poroženeli koži, na sluznicah pa ne, in tudi če vaš fant dejansko ima tineo, ta ni kriva za vaš izcedek iz nožnice. Jo je pa potrebno zdraviti, zato naj se posvetuje z zdravnikom.
Eritrazma, po kateri tudi sprašujete, je okužba z bakterijo, ki se rada naseli v kožnih gubah (pazduha, dimlje, pod dojkami pri ženski) in je res lahko podobnega videza kot tinea, je pa redkejša. Tudi ta bakterija ne povzroča težav na sluznicah in nima zveze z vašim izcedkom.
Glive kvasovke, ki pogosto povzročajo vnetje in izcedek iz nožnice, imajo rade vlažno, toplo okolje, po možnosti z veliko sladkorja, ki ga obožujejo. Poleg vnetja sluznic (nožnica, ustna votlina) lahko povzročijo tudi vnetje na koži, zlasti v kožnih gubah pri debelih ljudeh, ki se veliko potijo, pri bolnikih s sladkorno boleznijo, pri otrocih pod plenico ter na rokah pri ljudeh, ki roke veliko močijo. Na odkritih, zračnih delih kože običajno ne delajo težav. Pri odraslih moških, ki imajo težave sicer neprimerno redkeje kot ženske, je najpogostejše vnetje na glavici spolovila, od koder se lahko razširi tudi na okolišnjo kožo, zlasti pri debelih osebah in pri sladkorni bolezni. Kvasovke, kadar so vzrok vnetja, za razliko od dermatofitov običajno delajo težave v smislu srbenja in pečenja, na vnetih mestih se lahko naredijo belkaste obloge. Veliko ljudi pa nosi glive kvasovke na sluznicah in v črevesju, a nimajo nikakršnih težav in jih ni potrebno zdraviti, razen če predstavljajo stalen vir okužbe za okolico. Zato se včasih pri ponavljajočih se glivičnih vnetjih nožnice pri ženskih odločimo tudi za zdravljenje njenega partnerja, ki sicer nima nobenih težav.
Vaš fant naj kožne spremembe vsekakor pokaže zdravniku, čeprav verjetno nimajo zveze z vašim izcedkom. Če sta kožne spremembe že mazala s katerim od antimikotikov (protiglivičnih zdravil), je treba s tem prenehati vsaj 5 dni pred obiskom pri zdravniku.
Lep pozdrav,
spoštovani ,
celo nosečnost se borim z izcedkom in kislostjo, sem dobila tudi canesten (kar nekajkrat) rečeno je bilo da se bo to umirilo po porodu , sedaj je že 7 mesecev od poroda pa še vedno izcedek in kar naprej težave… tudi sluznica se je spremenila oz. nožnica nikakor ni več normalno mokra kot prej , zelo zelo suho je in ko se pojavi izcedek zelo peče… na dan zamenjam 15 spodnjic , tuš, kreme, vse možno, celo kondome uporabljava z možem… prosim vas za nasvet in ali je možno da je to zaradi dojenja ker še vedno dojim in nimam menstruacije? hvala vam in lepo pozdravljeni
suzana
Spoštovani,
hormonska situacija med dojenjem je drugačna, tako da gotovo lahko vpliva na vaše težave. Če so težave tako hude, kot jih opisujete, jih na daljavo gotovo ne bova mogli rešiti. Morda ne gre za samo en vzrok, ampak za več dejavnikov, od katerih je treba najprej vsakega posebej prepoznati, nato pa ukrepati. Brez zdravniškega pregleda ne bo šlo. Najbolje bo, da se naročite na pregled pri vašem zdravniku, pred tem pa za tri do štiri tedne ukinete vso “terapijo” – nobenih svečk, mil, krem, gelov itd., tudi tistih brez recepta ne, tako da se lahko izrazi prava slika vaših težav. Uporabljajte le neobarvan toaletni papir, bombažno spodnje perilo in vložke. Tudi kondome za ta čas opustite, saj je sicer redek, a možen vzrok srbenja in pečenja tudi alergija na lateks v kondomih (ste imeli kdaj srbeč izpuščaj pod rokavicami?) Če bo koža v času do pregleda srbela in pekla, si lahko težave lajšate z obkladki: bombažen zloženec iz lekarne zmočite s fiziološko raztopino ali prekuhano in ohlajeno vodo, dobro ožmite (ne sme kapljati!) in dajte na prizadeto področje za 10-15 minut, lahko večkrat dnevno.
Lep pozdrav,
pozdravljeni!
spet se obračam na vas z vprašanjem 🙂 zdravljenje sem pozdravila uspešno,sicer sem pa opazila naslednje….sedaj ko je poletje ne nosim perila in se mi je nožnica nenormalno popravila.Nobenega izcedka,nobenega problema….moje vprašanje za vas pa je…ker namreč že več let vedno nosim tangice,je možno tudi da zaradi tega pride do vnetij ali to nima nobene veze s tem?tangice nimam takšne da tišijo,so bombažne,raztegljive,imam pa vedno dnevni vložek,ker namreč uporabljam mehčalec in gel za pranje oblačil,perila in glede na mojo zgodovino glivic ,ki se vleče že dobrih 6 let s presledki ,sem se rajši odločila za bombažne nedišeče dnevne vložke.
Spoštovani,
o povezavi spodnjega perila in izcedka oz. vnetja se boste lahko s poskušanjem prepričali le sami. Na splošno bi bili ženski intimni predeli najbolj “srečni” in “zadovoljni”, če jih ne bi skrivali pod nikakršnim perilom ali vložki, ampak to iz civilizacijskih vzrokov večinoma ni mogoče. Upam, da vam bo uspelo najti kompromis …
Lep pozdrav,
pozdravljeni!
že dalj časa imam iz nožnice nekje na sredi menstruacijskega ciklusa belo rjavkast izcedek. ta se je prav tako pojavil sedaj ko sva s fantom imela prvi spolni odnos.ker je bilo to moj prvič, in me je zelo bolelo, me zanima če je to lahko v kaki povezavi. spolnega odnosa nisva dokončala zaradi bolečine.
ko sem klicala ginekologinjo me je žlela naročiti novembra in mi priporočila cenesten. zanima me, če ga naj kar začnem uporobljati, čeprav nimam diagnoze, da gre za kakšno vnetje. srbečice namreč nimam.
zanima me tudi kaj to pomeni za moje spolno življenje?lahko s tem kar imam kakorkoli ogrozim fanta?
in pa še vprašanje. je mar to normalno da me naročijo sredi septembra za november čeprav omenim da je nujno oz. se meni zdi nujno? je to normalno obravnavanje pacijenta v današnjem času in se moram na to navaditi, ali naj zamenjam ginekologinjo?
najlepša vam hvala za odgovor.
lp
Spoštovani,
rjavkast izcedek pomeni, da je v njem primešana sled krvi. Sredi ciklusa je tovrstna minimalna krvavitev, ki nastane zaradi ovulacije in hormonskih sprememb, prisotna pri številnih ženskah in ne pomeni, da je kar koli narobe. Ob pregledu in pogovoru bo vaša ginekologinja lažje presodila, ali gre za tovrstno vmesno krvavitev ali obstaja možnost, da bi bil vzrok kje drugje. Prav tako je povsem normalno, da se krvavitev oz. rjavkast izcedek pojavi po prvem spolnem odnosu, ko se poškoduje himen oz. deviška kožica. Oboje med seboj nima povezave in ne ogroža partnerja.
Ne vem, kaj sta se z zdravnico pogovarjali (morda ste ji drugače opisali svoje težave?), da vam je priporočila Canesten, jaz potrebe po tej kremi ne vidim. Kakor ste mi opisali težave, ne gre za nikakršen nujen primer in lahko počakate na zdravniški pregled. Da, na to se bo treba navaditi, saj je zdravnikov v Sloveniji bistveno premalo, da bi lahko bolniki kamor koli prišli na pregled tisti hip, ko se jim to zahoče. Zdravstvo ni samopostrežna trgovina, kjer bi bilo vsakomur na voljo vse, kar si poželi srce, ampak moramo vsi skupaj skrbno ravnati s skupno vrečo denarja, ki je na voljo za zdravila, preiskave, posege itd., pa tudi marsikdaj malo potrpeti in počakati v vrsti. Žal tudi bolniki z neprimerno hujšimi težavami, kot so vaše, ali tudi tisti z rakom.
Lep pozdrav,