Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje izbuljene oči

izbuljene oči

Pozdravljeni,

imam povečan TSH (druga dva hormona nista povečana) in sicer so izvidi sledeči: S-TSH: 6.12, S-T3 5.70 in ST4 16.07.

Kaj menite na ta izvid?

Imam tudi malo bolj izbuljene oči. Ali so lahko posledica stanja ščitnice? Ali lahko kako pomagam, da ne bodo takšne oziroma, da ne bodo še bolj izbuljene.

Hvala!

Spostovani!

Zvisan TSH ob normalnih T3 in T4 pomeni latentno hipotirozo (mejno premajhno delovanje scitnice).Najpogostejsi vzrok je kronicni limfocitni tiroiditis Hashimoto. Priporocam pregled pri tirologu. Izbuljene oci (eksoftalmus) se lahko pojavijo v sklopu endokrine oftalmopatije, ki pogosto spremlja bazedovko. Priporocam pregled pri oftalmologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Ali endokrina oftalmopatija pogosto spremlja tudi hashimoto ali se pogosteje pojavi pri bazedovki?

Pozdravljeni,

Občasno imam malo izbuljene oči, to so drugi opazili in, da imam malo
povečano ščitnico.Imam hiter srčni utrip in sem tudi shujšala. Ali je to
počasno delovanje ščitnice, premalo jada? Ali se te tablete dobijo tudi prez recepta.

Hvala

Spoštovani!

Glede na težave ki jih navajate (malo povečano ščitnico, hiter srčni utrip, hujšanje, izbuljenost oči…) je bolj verjetno, da gre za preveliko delovanje ščitnice (hipertirozo). Vsekakor ni problem v pomanjkanju joda. Tablete joda se pri nas dobijo le na zdravniški recept, vsekakor pa pri vas jemanja joda ne priporočam. Potreben je obisk pri izbranem zdravniku, ki bo opravil klinični pregled, določil TSH in vas, če bo potrebno, napotil k tirologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni.
Imam hipertirozo. Še vedno ne razumem zakaj imam včasih napisano, da imam bazedovko, drugič pa hipertirozo.
Predvsem pa me je strah izbuljenih oči. Svojega endokrinologa sem večkrat vprašala, če se mi to lahko pripeti, pa mi noče odgovoriti. Jaz pa se sekiram. Jemljem 2x athyrazol. Ali to preprečuje tudi pojav izbuljenih oči?
Hvala.

Spoštovani,

hipertiroza pomeni, da ščitnica preveč deluje, bazedovka pa je bolezen, ki je to povzročila. Imate torej bazedovko in zaradi nje hipertirozo, zato je oboje pravilno.
Izbuljene oči povzroča ščitnična orbitoptija, ki se lahko pojavi pri bazedovki – najpogosteje ob pojavu bolezni, lahko pa tudi prej ali kasneje. Athyrazol sam ne preprečuje te bolezni, pomembno pa je, da ste pozorni na morebitne spremembe, kot so bolečine, tiščanje ali otekanje okoli oči, in da na njih opozorite svojega tirologa.

lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

New Report

Close