Najdi forum

Izbočeno črevo

Pozdravljeni!

Oktobra lani sem si na spodnji levi strani trebuha zatipala črevo. Čutim valjasto izboklino. Da je to črevo vem, ker, ko močneje pritisnem nanjo, čutim pretakanje tekočine. Izboklino je mogoče čutiti samo na levi strani in sicer, ko ležim in so mišice sproščene. Nisem pretirano suha (160cm/56kg), sicer pa ne vem, ali je ta izboklina tam že od nekdaj. Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok temu in ali je nevarno.
Včasih občutim rahlo bolečino v tem delu, ni pa zelo moteča, v bistvu nekakšen pritisk skozi cel dan.
Prebava je dokaj normalna. Včasih sem imela bolj leno prebavo, vendar odkar jemljem tablete za hipotirozo, je stvar boljša. Nimam sicer vsak dan trdega blata, ampak ne bi mogla reči, da imam težave s prebavo. Zadnje čase opažam, da imam proti žrelu suh jezik, z raznimi izrastki (kot nekakšni okrogli mozolčki, ki pa ne bolijo), ne vem, če je to pomemben podatek. Stara sem 26 let, očetu so pred 3 leti odstranili polip na črevu (pri 59 letih).
Menite, da bi se morala poslužiti kakšnih preiskav ali pa ne gre za nič posebnega? Jaz velikokrat pomislim na najhujše, zato me skrbi.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Najprej: kaj tipate. Verjetno je to res črevo in ni nič narobe.
Drugo: polipi se najverjetneje pojavijo kasneje, če so posamezni. Izjema je stanje, ki mu rečemo familiarna polipoza. Stanje je dedno in svetujemo endoskopije čimprej. Take polipe se sproti, kot nastajajo, odstranjuje.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za odgovor. Naj potem osebnega zdravnika prosim za napotnico za kolonoskopijo, če gre za familiarno polipozo? Očetu zdravnik ni svetoval, naj se preventivno pregledajo tudi njegovi potomci. Polip so mu odkrili naključno. Če prav razumem, polipi ne bolijo, oz. ne povzročajo težav?

Spoštovani!

Preventivno kolonoskopijo svetujemo svojcem, če je slučajno odkrita oseba s številnimi polipi in gre za familiarno polipozo, ne pa za slučajno odkrit 1 polip. V sorodstvu ljudi s familiarno polipozo so osebe z rakom debelega črevesa, ponavadi več, ne samo ena.
Se pravi, da vam ni treba na koloskopijo.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close