Najdi forum

Izbit mlečni zob

Sin si je pri padcu izbil enko s korenino vred.Zobke ima drugače zdrave.Vem,da stalni zobje ne bodo začeli rasti nič bolj zgodaj,vendar me je strah,da bi zaradi predčasne in nenaravne izgube začeli rasti nepravilno.Imam prav,ali ne?
Slisal sem,da se da polomljen mlečni zob pritrditi nazaj,če ga shraniš v mleku.Kaj pa izbit?
LP,Lovrenc.

Spoštovani Lovrenc,

lahko da imate prav ali pa tudi ne.Odgovora na to kaj se bo v prihodnje zgodilo s stalnim zobkom,vam ne morem dati.Vprašanje je,kaj se je v trenutku poškodbe zgodilo z zametkom za stalni zob.
Izbit zob pa res lahko v določenem času po poškodbi vstavimo nazaj v zobno alveolo.Najbolje je,če se tak zobek shrani kar v ustih – če seveda ni nevarnosti,da bi ga otrok pogoltnil.Če to ne gre,potem je tudi mleko primerno.To velja za mlečne in stalne zobe.
Odlomljenih zob ni potrebno shranjevati,ker jih ne “pritrjujemo” nazaj.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovani.
V prvem razredu OŠ (zdaj sem stara 22) mi je sošolka med igro po nesreči izbila obe mlečni enki. Ker sta bili izbiti do korenine, mi ju je zobozdravnik še isti dan izpulil. Eno leto sem bila brez prednjih zob (ker še ni bil čas). Stalna zoba sta prišla ven – žal precej ne-ravna (potisnjena “naprej”) To seveda ni noben problem, saj se z aparatom vse uredi. Kar pa me najbolj žalosti je pa dejstavo, da nista bela kot ostali, ampak za par odtenkov temnejša, rumenejša. Od daleč se ne opazi, sicer pa precej. Mislim ,da sta ta dva zoba tudi vplivala na strukturo dvojk (verjetno ob premiku korenin) in sta tudi na neki čudni poziciji zrastla. Sina – ko bo mu zob zrasel, pošljite takoj k zobozdravniku, zahtevajte najboljšo oskrbo in iskren nasvet. Upam pa, da bo vse v redu.

New Report

Close