Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo IZBIRA ZDRAVNIKA – ZOBOZDRAVNIKA …

IZBIRA ZDRAVNIKA – ZOBOZDRAVNIKA …

… Zanima me sledeče:
Imam sina starega 16 let. Ko sem ga hotela prijaviti za pregled zob pri šolski zobozdravnici kamor je do sedaj hodil, mi je odgovorila, da je prestar in da naj zamenja zobozdravnika. Klicala sem v isti ZD in pri zobodravniku, ki zdravi odrasle mi je prijazna sestra odgovorila, da ga tu ne vzamejo, naj gre tja, kjer se šola. Haloooo, ali ne plačujemo zdravstva tudi zato, da si lahko sami zbiramo (po svoji želji) zobozdravnika.
Ko sem še malo premišljevala sem ugotovila, da otroci (dijaki) od 15 do 18 let dobesedno nimajo pravice si zbrati svojega zobozdravnika po lastni želji, ker jih povsod, v vseh zdravstvenih domovih pošiljajo v ZD, ki je na območju šolanja.
Smo iz občine Bežigrad, sin pa hodi v šolo v Moste. Po vsem tem sem ugotovila, da je to obdobje v katerem otroci najmanjkrat obiščejo zobozdravnika, če ne drugače že zato, ker morajo “bogu za hrbet”.
Kje je tu logika?
Prosim za odgovor glede izbire zobozdravnika in kako je urejeno zobozdravstveno varstvo za dijake od 15 do 18 let.
Kaj bi bilo, če sin ne bi obiskoval nobeno šolo in ne bi hodil v službo, kam bi v tem primeru lahko šel k zobozdravniku?

lp
Sariko

Spoštovana Sariko,

kar v nekaj točkah se strinjam z vami. Odkar je z Zakonom o zdravstvenem varstvu uzakonjena pravico do proste ozbire osebnega zobozdravnika, je nastalo veliko težav ravno pri šolski mladini. Zaradi lažjega izvajanja preventivnih dejavnosti pa tudi kurative, je bilo dosti lažje, če so otroci hodili k zobozdravniku, ki je “organizacijsko” pokrival določeno področje (osnovno šolo, srednjo šolo). Ker pa imamo pravico do izbire in si lahko zobozdravnika izberemo tudi na drugem koncu Slovenije, postajajo zadeve nekoliko otežene. Nekateri zobozdravniki ali kar cele enote se še zmeraj držijo načela, da naj se otrok zdravi pri točno določenem zdravniku. Na to ste deloma naleteli tudi vi, ko so vas poslali nazaj k šolskemu zobozdravniku. Zakaj pa so vas poslali k zobozdravniku za odrasle, pa ne vem, ker zakonsko za to ni nobene podlage. Zobozdravnik, usposobljen za delo z mladimi, naj bi skrbel za otroke od 0. do 19l eta starosti oz. tudi v času študija. Če omenjena šolska zobozdravnica “pokriva” številčno močno osnovno šolo, potem je možno, da enostavno mora na tak način zmanjševati število opredeljenih pacientov. V tem primeru bi morali imeti zobozdravnika, ki “pokriva” srednjo šolo, ki jo sin obiskuje. Več vam o temu ne znam napisati.
Se pa ne strinjam z vami v dveh stvareh. Zdravstva ne plačujemo zato, da si imamo pravico izbrati svojega zdravnika. In ni res, da mladina med 15 -18 letom nima pravice izbire zobozdravnika. To je pa kar prehitro izrečeno.

Hvala za odgovor.
Včeraj sem govorila z go. V. na ministrstvu in mi je prav tako med vrsticami zatrdila, da je nekakšno zmedeno stanje pri mladostnikih, ki jih omenjam, zato jaz osebno opravičneo trdim (po izkušnjah), da si mladostniki trenutno ne morejo izbrati svojega zobozdravnika iz razlogov, ki jih navajam zgoraj (območje šolanja, …). Na noben način ne moreš priti do zobozdravnika, ki si ga želiš. Če mislite, da je drugače mi prosim svetujte kje je zobozdravnik (razen ZD Moste, kamor “pripada” moj sin) v območju Bežigrada, ki bi sprejel mojega sina in ne bi prvo vprašal kje se šola in ga nato napotil tja.

Res je tudi, da kaj prehitro izrečem, vendar me v to prisilijo dejstva.

lp

Spoštovana Sariko,

pravi naslov za pritožbo je ZZZS, kajti oni sklepajo z zobozdravniki koncesijske pogodbe in oni so tisti, ki kontrolirajo, kako se posamezni členi pogodbe spoštujejo. Na ZZZS imajo tudi podatke o dejanskem številu opredeljenih pacientov in tam boste dobili podatek, kateri zobozdravniki bi še morali sprejemati nove paciente.
Sama vam z imenom ne morem pomagati, ker nisem iz Ljubljane, vem pa to, da v našem kraju vsi mladinski zobozdravniki sprejemamo vse otroke (stare od 3 – 19 let in tudi študente).

New Report

Close