izbira šole-panika
Zanima me v katero šolo ste vpisale svoje otroke: Tisto, ki je bližje domu, ali tisto, ki je bližje vaši službi, ali morda v neko tretjo, ki velja za dobro.
Kako ste se sploh odločile?
Ste pred vpisom obiskale šolo, govorile s svetovalno službo, primerjale šole med seboj, ali ste otroka enostavno vpisale in kar bo pa bo?
Sprašujem zato, ker poznam dve mami, ki (v Ljubljani) praktično že od jeseni, hodita od šole do šole, se pogovarjata s svetovalnimi delavkami, zbirata informacije od staršev, otrok, skratka cel projekt …
Sama se sicer bolj nagibam v smer, otroka vpišimo v šolo, ki mu je najbližja, če bo kriza, ga lahko še vedno prepišemo. Zdaj me pa prepričujejo, da tako pa res ne gre, da se je pa ja potrebno temeljito pozanimati, kam se daje otroka. In me začenja grabit panika, ker o nobeni šoli ne vem pravzaprav nič konketnega. Razen par govoric, rekla kazala, saj veste kako to gre.
Pri nas pridejo v poštev naslednje šole :
Vrhovci, meni izgleda na zunaj super, krasno igrišče, oziroma več igrišč, notri še nisem bila. Šola je ena manjših v LJ. Govorice so, da je učiteljski zbor precej ”razsut”, da je spoh na predmetni stopnji ”štala”, da ravnatelj oz. sedaj ravnateljica nima kontrole …
OŠ Vič, sploh ne poznam. Vsi pravijo bolje Vrhovci kot Vič
Majde Vrhovnik, naj bi bila preveč storilnostno naravnana, pa veliko otrok raznih političnih in dugih slovenskih veljakov.
Prežihov Voranc, sploh nima igrišča, res pa je Tivoli čez cesto, samo baje ne hodijo preveč tja.
A katera pozna naštete šole?
Kaj pa kašen nasvet, na kaj ste bile ve pri izbiri šole pozorne?
A me bodo čudno gledali, če pokličem na svetovalno službo in prosim za razgovor glede vpisa, ali je to nekaj normalnega?
Kaj naj svetovalko sploh vprašam?
Živjo!
Malo nižje je že podobna tema bila odprta, tam sem napisala:
Jaz bi rekla da upoštevaj predvsem prvi in glavni kriterij – da je “dobra”.
Seveda je udobno imeti šolo pred nosom in ne vozit otroka nevemkoliko časa ali pa ga imeti ob bivališču recimo babic, da gre potem tja ipd.
Ampak nekaj vedi – otroka bodo v dobršnji meri oblikovali vplivi sošolcev, sošolk, prišel bo čas ko bo tvoje mnenje na krepko drugem mestu, mnenje zadnjega od njegovih prijateljev pa merodajno. In kakšno bo to gledanje…….?
Iz uradnih logov mi je nekdo šaljivo rekel, naj grem na šolsko stranišče in dobim dobro sliko o šoli…. Veš, vsi zanikajo obstoj rang liste osn.šol, zagovarjajo lokalni princip, a razlike so velike, različnost v kadru (in ta je zelo pomemben – a so ravnatelj, večina učiteljev prizadevni in je vse skupaj urejeno, ali hodijo le v službo), otroci (bolj otroci iz ceste, prepuščeni sebi, iz bolj neurejenih okolij – saj to hitro vidiš, ko greš tja), imajo urejeno šolsko igrišče, varnostnika (vprašaj ga kako je kaj z drogami in kaj so osmošolci naredili ob koncu leta – demolirali šolo ali naredili le nedolžne nagajivosti, naš varnostnik mi pravi, da so šole, kamor njegovi kolegi skoraj strahoma hodijo…), otroci hodijo v copatih, vlada nekakšen red, a slovi po razpečevanju drog, nasilju, kakšen je kaj učni uspeh (koliko jih gre recimo na gimnazije)……….?
Ko boš govorila s starši, pa vedi, da marsikdo izbere najlažjo zase udobno varianto, potem pa seveda reče, “jaa, je kar v redu, ni problema”. Sej kaj naj pa drugega reče – ne da bi sam kaj ukrenil v pozitivno smer? Poznam mamo, ki je otroka dala na lokalno šolo, tamala je bila poleg še ene edina dobroslovensko govoreča, stalno so imeli težave z izgubljanjem predmetov, grobostjo, ..prosila je v 3.r da jo prepišejo – pa jo niso. Nekateri zagovarjajo teorijo “rožice na kupu gnoja” (če si dober, uspeš kjerkoli, če si pošten, dobrovzgojen, ..itn itn) a zakaj otroka izpostavljati takemu okolju, če imamo možnost izire in nudenja bolj stimulativnega, prijaznejšega?
Pri tvojem navajanju šol pa poznam le dober renome Majde Vrhovnik, ostale ne znam nič reči.
Lep pozdrav!
Predvsem bi ti rekla, da brez panike… V prvi triadi se mi zdi zelo pomembno, kakšne so učiteljice in vzgojiteljice, saj so otroci še tako majhni. Majhna šola se mi po eni strani zdi prednost, ker se vsi bolje poznajo med seboj in so potem tudi morebitne traparije hitreje odkrite… Se pa stanje lahko hitro spremeni – dokaz za to je OŠ Bežigrad, proti kateri so starši sprožili pravo gonjo in dosegli svoje.
Midva z možem nisva imela težkega dela, ker je “lokalna” šola solidna, zame so pomembni tudi socialni stiki in prijateljstva, ki pa se v rosnih letih sklepajo predvsem v šoli in tu bi prevelika oddaljenost morda bila ovira (za krajša srečanja popoldne, v primeru bolezni, in podobno). Smo zunaj LJ in mi je všeč tudi to, da so tu otroci bolj preprosti in skromni. Ni važenja z oblekami in igračami.
Vsekakor mislim, da imaš pravico do pogovora s svetovalno službo, ampak ne vem, kako bi si na tej podlagi ustvarila vtis o šoli, saj bodo tam zagotovo samo hvalili svoje osebje in šolo. Verjetno se je boljše pogovoriti s tistimi, ki jih precej dobro poznaš in imajo otroke v dotični šoli že kar nekaj let.
Torej res, da sama nisem mamica in se za to, v katero šolo bom dala svojega malčka še ne zanimam :)… vendar pa sem srednješolka ( gimnazija Vič- 3.letnik) in vem dosti o naštetih osnovnih šolah, saj sem ravno prišla iz OŠ, poleg tega pa imam še mlajše sestre. Upam, da ne pišem zastonj in, da vas bo moje mnejne zanimalo .
Torej, sama sem hodila na OŠ Majde Vrhovnik in lahko potrdim govorico, da odkar je odšla stara ravnateljica Angelca LIkovič so se stvari rahlo spremenile, vendar niakor ne na slabše; spremenile so se normalno; v mjem času ( ko je bila ravnateljica še ga. Likovič) še celo v 7. in 8. razredu nismo smeli biti naličeni, imeti nalakiranih nohtov, pobarvanih las, oblek, ki so razkazovale preveč… Če te je npr. slučajno videla z make-upom te je odpeljala v kopalnico in ti vse temljito očistila. Bila je zelo zelo stroga in učiteljski zbor je bil totalno pod kontrolo. Potem pa je odšla “v pokoj”- rekla, je, da želi skrbeti za svoje vnučke, tako kot je to počela moja babica ( bili sta namreč prijateljici).
In prišlo je obdobje menjave ravnateljev … Tu se je šola precej razpustila, saj sta so se zamenjali kar 3 ravnatelji. Sedaj je ravnatelj Oton Račečič, ki pa je po mojem mnenju zelo dober ravnatelj. Je že res, da so se vmes malo rzvile droge( smo v središču mesta), vendar jih je zdajšnji ravnatelj dobro zajezil; s tem trenutno ni večjih problemov. Vam pa lahko iz prve roke povem, da bo vse odvisno od družbe vašega otroka. To sem opazila pri svojih vrstnikih; ne glede na to iz katere šole so bili, poglejmo v resnici oči, otroci stari 14 že redno pijejo alkohol in kadijo marihuano: to ni nobena skrivnost !! Tako je in tako bo, še nekaj časa.
Iz mojih izkušenj pa vam lahko povem, da je bilo meni kar zoprno pelati se tako daleč, da sme hodila v to “dobro šolo”. Živim namreč na rudniku in imam pred OŠ majde vrhovnik vmes še vsaj 4 šole bližje, na katere bi lahko hodila. TAko pa ni bilo toliko vrstnikov iz mojega konca, česar sem si takrat želela. Želela sem si, da bi lahko hodili skupaj domov, tako pa smo bili iz popolnoma različnih koncev Ljubljane. Želela sem si, da bi bila domov čimhitreje, saj nisem imela časa na pretek, zaradi vseh dejavnosti !
upam, da sem vam malo razsvetlila pogled iz glave najstnika 🙂
Pa se nekaj…skrbi vas za prvo triado, ko so otroci se tako majhni…hahaha…otroci so nabriti, niso vec tisto kar so bili, ze sestletniki si upajo zelo veliko…da uciteljice vcasih samo gledamo, potrebujejo red, disciplino, vcasih tudi strogost.
Pa recite kar zelite, nikar pa svojih otrok ne cartajte tako zelo, bodite do njih fer in posteni, pa naucite jih spostovanja…verjemite poleg sole imate tudi vi veliko nalogo, kajti otroci bodo z vami celo zivljenje, ucitelj eno leto, ali kvecjemu 3.