Najdi forum

Izbira psihoterapije

Pozdravljeni, rada bi začela hoditi na psihoterapijo, vendar ne vem kateri psihoterapevtski pristop bi mi najbolj ustrezal. Največ sem brala o psihoanaliticnem pristopu in o integrativni psihoterapiji, a se ne znam odločiti, mogoče bi mi ustrezal tudi kakšen drug pristop.

Stvar je taka, imam težave že od otroštva, imela sem težko, travmatično otroštvo, posledično težave z depresijo, anksioznostjo, prilagoditveno motnjo. V najstnistvu in tja do 21.leta sem kazala tudi simptome BPD, ki so z leti izzveneli, vendar določeni še ostajajo. Bila sem že 2x hospitalizirana, 1x zaradi poskusa samomora. Od takrat naprej sem že veliko napredovala in osebnostno zrasla, vendar se ne rešim določenih simptomov. Zdravila jemljem že 15 let (stara sem 32) in imam željo prenehati jemati in se pozdraviti s psihoterapijo. Naj omenim še, da se praktično polovice otroštva ne spomnim, veliko je bilo nasilja in potlacenih travm. Imam velike težave s samopodobo, uveljavljanjem sebe, sem zelo senzibilna, občutljiva oseba, imam nihanja razpoloženja in občasno občutke tesnobe za katere ne vem iz kje izvirajo, pridejo nenadno in nenapovedano. Imam zelo skrhan odnos s starši (pri 15h šla od doma).

Zanima me mnenje katera psihoterapija mislite, da bi mi najbolj ustrezala?

Najlepša hvala za odgovor, lepo bodite,

Effy

Pozdravljeni!

Najprej bi želel izraziti iskreno sočutje do vsega, kar ste doživeli in preživeli. Vaša zgodba kaže na vašo moč in odpornost. Zelo pogumno je, da ste se odločili raziskati svojo preteklost, še posebej, ker je bila ta nedvomno boleča in težka. Poglobljeno psihoterapevtsko delo, ki vključujejo predelavo travmatičnih dogodkov, je lahko zelo zahtevna in težavna, vendar so hkrati ključna za celovito zdravljenje in osebno rast.

Glede na vašo zgodbo in težave, ki ste jih opisali, bi za vaš primer vsekakor priporočal psihoanalitični pristop. Seveda sem tu pristranski, saj izvajam psihoanalitično psihoterapijo. Integrativna psihoterapija združuje različne terapevtske pristope in tehnike, da bi ustvarila prilagojen program zdravljenja, ki ustreza posameznikovim potrebam. Integrativni pristop lahko vključuje elemente kognitivno-vedenjske terapije, gestalt terapije, družinske terapije, umetnostne terapije in seveda tudi psihoanalitične terapije. Seveda pa je integrativnemu psihoterapevtu zaradi razpršenosti različnih znanj, težko osvojiti poglobljeno znanje psihoanalitične psihoterapije, ki je zelo kompleksno in obsežno.

Psihoanalitična psihoterapija se osredotoča na globoko raziskovanje notranjega sveta, nezavednih vzorcev in travm, ki so pogosto koren težav. Določeni simptomi, s katerimi se spopadate, kot so nihanja razpoloženja, občutki nenadne tesnobe in težave s spominom na otroštvo, lahko izvirajo iz potlačenih občutij in travm. Psihoanalitični pristop bi vam omogočil, da se poglobite v te globlje plasti svoje psihe, da bi razumeli in predelali travme, ki ste jih doživeli.

Pomembno je tudi vedeti, da je pot do celjenja lahko dolga in polna izzivov. Vendar pa je z odločenostjo, podporo psihoterapevta in pogumom za soočenje s preteklostjo mogoče doseči trajno izboljšanje in občutek celovitosti. Vaša želja po zdravljenju in razumevanju same sebe je vaše bogastvo. Verjamem, da s pravim pristopom in podporo lahko najdete pot do celjenja in obnovite svoj notranji mir.

Če se odločite za psihoanalitični pristop ali pa kateri koli drug pristop, je pomembno, da najdete psihoterapevta, ki vam ustreza, s katerim se počutite varno in razumljeno. Navsezadnje ste vi tisti, ki najbolje ve, kaj potrebujete.

S prijaznimi pozdravi,
Miha

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close