Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Iz tujine nazaj v Slovenijo

Iz tujine nazaj v Slovenijo

Ravno je zacelo teci moje 10. leto bivanja v Avstraliji, v Sydneju. Zaposlena sem prakticno od samega zacetka in tezav s tem nisem imela. Tudi z jezikom ne, saj sem diplomirala iz anglescine dokler sem bila se v Sloveniji.
Moj moz je Avstralec. Pogosto sva na obisku v Sloveniji, saj imam tam se zmeraj druzino. Vlece me nazaj domov. Ne zato ker bi bilo tukaj ali tam komparativno boljse/slabse. To je pac vse relativno. Enostavno me pac vlece. Imam starejsega oceta, ki je sicer se pri moceh, vendar bi vseeno rada prezivela cas ki nam je se dan z njim.
V Avstraliji sem se kar dobro integrirala od zacetka. Kako bi rekla, da sem “kar not padla” in je slo. Interesantno je da mi gre zdaj vse tezje. Lifestyle je sicer v redu ce imas veliko casa in denarja, kajti za kakrsnakoli potovanja je treba preleteti veliko ur ali pa prevoziti velike razdalje. Pogresam tudi dolocene topografske znacilnosti Slovenije in pa Evrope. Npr. gore. Pogresam stiri letne case. Tukaj sta namrec samo dva – vroc in topel letni cas. Pescenih plaz je tukaj na pretek, vendar cez cas ratajo vse iste. Torej, ne bi nadaljevala, da ne bo izpadlo eno samo jamranje. Me pa zanima ce se kdo prestaja domotozje in ce namerava kaj storiti glede tega?
Odlocila sem se da se letos vrnem v Slovenijo, in se koncno po 15 letih prekladanja po svetu umirim. Moz je v Slovenijo zaljubljen in bi cez cas verjetno nasel zaposlitev kot ucitelj jezika – za zacetek. Je ze bil v stikih z nekaj jezikovnimi solami kjer je bil interes. Tudi jaz nameravam poiskati sluzbo spet v Sloveniji.
Srodne duse, ali pa samo tisti ki zelite podati mnenja – vse je dobrodoslo.
Lp.

Jaz se nisem dovolj dolgo v tujini, da bi to rekla. Sicer sem pa v Evropi in mi ni nic dalec. Kosem zivela v JAmeriki, je pa bilo domotozje. Sedaj to ni in se zaenkrat ne vracam.

Tudi jaz sem deset let v AUS in imam domotozje, vendar ne premisljujem, da bi se vrnila. Tukaj je veliko vec moznosti za vse zivo, glavna razlika pa so zame ljudje – Slovenci smo se vedno prevec nefleksibilni v razmisljanjih. Strinjam pa se z vsemi kritikami, ki si jih napisala, in imam se veliko svojih. Tudi jaz imam v SLO ostarelo mamo, ki zivi sama, in nekaj zelo dobrih prijateljev.

Nisi napisala, ali imas otroke? Jaz imam dva, soloobvezna, ki se sploh ne bi pogovarjala o tem, da bi zapustila AUS:)

Tudi jaz sem v tujini vec kot 10 let. Sla sem skupaj z najboljso prijateljico. Ona je po treh letih spoznala angleza in se porocila. Po enem letu je njen moz kupil hiso na gorenjskem. brez kredita.Nakar se je moja prijateljica skupaj z druzino po 5 letih vrnila za stalno v Slovenijo.
Tega koraka jim ni bilo nikoli zal. Kvaliteta njenega zivljenja in njene druzine je precej boljse kot moje. V sloveniji so si ustvarili prijetno druzinsko in zelo pestro druzabno zivljenje. Njihov pistop je bil da nikoli niso nicer komentirali vse so vzeli s pozitivne strani. Njen moz dela v soli zaradi anglescine in je naredil se v tujini nekaj dodatnega izobrazevanja.

Veliko srece.

Mi smo se vrnili v Slovenijo po 5 letih v tujini. Predvsem je bistveno, da dobro premislita/te, v kaj se spravljate. Ce bos vrnitev domov idealizirala, bos razocarana. Z mozem sva natanco vedela, v kaj se spuscava, pluse (vec casa za druzino, manj zahtevne sluzbe, moznost pomagati, starsem, ce se kaj zgodi, zelela sva tudi, da otrok pozna stare starse,…) in minuse (starsi blizu niso vedno plus :-), slovenska mentaliteta glede skoraj vsega je precej omejujoca, predvsem moti vtikanje v vse in vsakogar in totalna nestrpnost do vsega, kar je za milimeter drugacno od povprecja, tudi sama Slovenija je vcasih precej “zatohla” in vase zaverovana). Ampak to so bili najini pomisleki, tebi/vama bodo najverjetneje pomembne druge stvari.

Skratka, dobro premislita, kje bosta vsem minusom navkljub bolj srecna. Idealno ni pa nikjer.

Veliko srece!

Pozdravljena Moksha!

Tudi jaz imam izkušnje z življenjem v tujini, po sedmih letih smo se z družino vrnili domov.
Otroka, kot dijakinja in študent.
Moji občutki, so po dobrem letu še vedno zelo mešani. Ko smo odhajali v tujino, nam je marsikdo rekel, kako ste korajžni, da si upate narediti tak korak. Ampak, po svoje je bilo veliko laže priti v novo – nepoznano okolje, kot se vrniti domov.
Občutiš psihično raz-seljenost. Reintegracija v domače okolje je hujša izkušnja kot resocializacija v tujem okolju.
Medtem ko si živel drugje, so se spremenili ljudje in okolje, iz katerega si odšel.
Ljudje v okolju, v katero se vrneš, pa prav tako pričakujejo, da boš prišel nazaj takšen, kot si bil, a se tudi ti spremeniš.
Kljub redni komunikaciji in ohranjanju stikov, se ljudje odtujimo in spremenimo.
Moja izkušnja je: Tujina je prekletstvo in omama, omama in prekletstvo, privlači te in odbija.

Lep pozdrav in veliko sreče!

Pozdravljeni!

Po osmih letih sem se vrnila iz Nemčije, ker se mi je doma ponudila služba. Kasneje sem doma spoznala moža, to pa je po šestih letih tudi edina dobra stvar, ki sem jo našla v Sloveniji.

Družba, urejenost, ljudje, politična situacija … vse je bolj žalostno. Mož mi pravi, da sem po duši Nemka, ker me vsa ta naša neurejenost tako jezi, ampak tako pač je. Veliko stvari – od najemniških razmerij, plačevanja stroškov za stanovanje, odvoza smeti … do avtobusne kartice Urbana in obnašanja voznikov – moraš tukaj preprosto sprejeti, ker bi se v nasprotnem primeru z vsemi kar naprej prepiral in tožil po sodiščih. Kar se tiče slovenske družbe, s katero se boste morali soočiti, je po mojem mnenju bolje ostati kje drugje.

Razlog za vrnitev je lahko samo družina ali delo. Z možem imava otroka, ki lahko vzdržuje stike s starimi starši, jaz imam službo, ki je boljša, kot je bila v Nemčiji.

To je moje mnenje. Če bi se mi ponudila priložnost za (dobro) delo v tujini, bi jo sprejela in odšla. Ker pa na tem trenutno ne delam, se poskušam čim manj ukvarjati s stvarmi in ljudmi, ki me jezijo.

Zanimivo je brat razlicna razmisljanja:) Sama sem se po 12 letih zivljenja v ZDA vrnila nazaj v Slo. Tukaj sem dober teden dni in sem skoraj prepricana da, ravno zaradi sistema, odnosa,….ne bom zdrzala prav dolgo. Iscem delo nekje v Evropi saj bom se vedno blizje domu istocasno pa bi rekla v bolj posodobljenem sistemu 🙂 Ni mi zal da sem se vrnila…vsaj spoznala sem kaj sem imela tam in kaj lahko imam tukaj. Strinjam se z prejsnjimi komentarji…vse je odvisno od vzrokov zakaj se vracas, odhajas ali pa ostajas 🙂

Poznam jih veliko, ki so se uspesno re-integrirali, moja izkusnja (poskusila sem dvakrat) je bila tezka nocna mora, vsakih smo vzdrzali samo 2 leti. Slovenijo iz tujine idealiziramo, realnost je cisto nekaj drugega.

Se podpisem pod Dvakrat na led:

“Slovenijo iz tujine idealiziramo, realnost je cisto nekaj drugega. “

Po stirih letih sem se vrnila v Slovenijo in vztrajala eno leto. Lazje mi je bilo ziveti v smislu boljsi zasluzek, vec casa, bolj mirno vse skupaj, zelo mirno, prevec mirno. Nisem se mogla vec socializirati, v Sloveniji je tezko ce malo strlis iz povprecja. Vzela sem si cas za vse prijatelje vendar me je presenetilo, kako Slovenci nikoli nimajo casa, ceprav se dela dosti manj kot v tujini. Zdelo se mi je kot da se dobro slis ‘nimam cajta’, da izgleda, da imas veliko stvari za pocet.
Vrnila sem se nazaj, kjer imam slabso sluzbo, vec delam, ampak cudovite prijatelje. Sem pa v evropi in Slovenija ni dalec. ko sem bila v JA je bilo tezje.

Jaz sem pa iz tujine (evropske, tam rojena in odraščala) prišla v Slovenijo… eno leto živela tudi čez lužo… in ugotovila, da je povsod lahko lepo ali slabo… vsak kraj na tej zemlji ima dobre in slabe lastnosti, odvisno je le od posameznika, kaj pričakuje od kraja, kaj si želi, kaj potrebuje za njemu kvalitetno življenje in kaj iz svoje situacije (kjer in kako živi) naredi! torej, kje ima vsak posameznik svoje prioritete.

Sama sem si od malega želela, da bi nekoč ostala v Sloveniji in sem si to željo uresničila šele pred 6 leti.

Ni mi žal… se bolje počutim, ker način življenja tukaj bolje ustreza mojemu ‘life-stylu’, moji naravi… lepo je prebirati, da niste dajali denarju prednost za kvalitetno življenje (čeprav vem, da je to vendar dosti pomemben faktor)… ampak da so vam pomembni ljudje, okolje, naravni faktorji.

no, slovenska lega je definitivno ena najlepših in najbolj ugodnih, tudi prijetnejših na svetu. ljudje… to je pa druga zgodba… povsod po svetu imaš dobre in slabe ljudi… povsod imajo dobre in slabe lastnosti… spet odvisno od posameznika, kakšen značaj na drugih obožuje in kakšnega ne mara na drugih.

primer: v ameriki je znano, da so ljudje vedno prijazni, nasmejani, že skoraj pretirano pozitivno naravnani… ti pridejo vedno nasproti… vendar je to vse površno… in mnogokrat sem slišala, da ta umetna prijaznost ni fajna, ker ni iskrena… povabijo te pač k sebi domov, če boš kdaj v bližini, a ko res potrkaš na njihova vrata, te gledajo začudeno kot konja… sem pa tudi že slišala, da enim ta površna prijaznost zelo ugaja… te povsod pač veselo pozdravljajo, pristopijo k tebi, kot, da ste najboljši prijatelji, a v resnici te vendar pustijo pri miru in grejo po majhnem ‘chit-chatu’ spet svojo pot.

Torej… meni slovenska mentaliteta zelo ugaja… seveda sem imela tudi kdaj kakšno slabo izkušnjo z določenimi osebami… ampak sem se naučila, da me tiste moteče poteze ne mikajo več. izogibam se tistim, ki mi ne ugajajo, me ne briga, ali so v razmišljanju omejeni, nevoščljivi, opravljivi ali preveč radovedni za moj način življenja in se družim z vsemi pozitivnimi, inteligentnimi, preprostimi ljudmi, ki jih zares ni malo!!!

Danes ne bi šla več nikamor drugam :))).

Hey knedi, sta oba tvoja starsa Slovenca, ker zelo dobro “govoris”? Updam, da bo moj sin tudi kdaj takole obvladal, ker se samo jaz pogovarjam z njim slovensko “in Nodi” 🙂 LP

jap… oba slovenca, hehe… hvala…

sem slišala, če govori starš konstatno in brez izjem z otrokom v svojem jeziku in to od celega začetka, potem otrok kamot lahko odrašča dvo- ali celo trijezično (npr. poznam primere dveh družin, ko je oče slovenc, mamica poljakinja in sta oba v svojem jeziku vedno govorila, tako da so otroci od malega znali slovensko, poljsko in nemško, glede na to, da v nemčiji živijo).

tko, da je treba biti samo vztrajen ;).

Super vas je brat.Nikjer bila,nikamor šla,napajam se z vaših zgodb.Ugotovila sem,da vsak piše svojo zgodbo,kot jo doživi.

Zanimivo pri meni je,da me bolj sever privlači in vzhod,bolj hladna področja.
Sem pa v pokrajino naše Slovenije zagledana.Čudovita narava,tudi ljudje.Tisti manj čudoviti me ne ganejo,so takšni kot so.In takšnih je dovolj tudi drugje po svetu.

Imam prijateljico,ki je učiteljica na OŠ in ima drugo leto na šoli 3 albanske brate in sestice,ki niso znali ene besede slovensko.Danes imajo boljše ocene in znanje kot večina pravih slovencev.Se trudijo,izpopolnjujejo na dopolnilnih,hodijo v knjižnico in bliskovito napredujejo.Samo občuduješ jih lahko,tako pravi.

Pozdravljeni,
vem, da je tema že zelo stara vendar se mi poraje isto vprašanje in zato obujam temo. Zelo bi bila vesela vašega mnenja. Zanima me ali bi se vrnili v Slovenijo, če bi imeli dovolj privarčevanega denarja za nakup svoje nepremičnine a brez vnaprej urejene službe v Slo?
Živim v Avstraliji in razmišljam, da bi se vrnila saj se mi zdi da bi imela bolj kvalitetno življenje doma. Pod tem izrazom kvalitetno mislim poleg bližnjih, se na naravo, zabavo, kulturo in tradicionalne dogodke, izlete po Slo in Eu ipd. Tukaj je zelo lepo a zelo lepo mi je tudi v Slo. Res je, da je tukaj zaslužek veliko boljši kot v Slo vendar sem mnenja, da bi kljub manjši plači v Slo doživela in od življenja imela več… Svojcem, katerim omenim, da bi se vrnila mi vrnitev odsvetujejo, saj vsi odhajajo…
Prosim za mnenja. Hvala

Pozdravljena Frufru

Odgovor je NEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Zivim v tujini ze okoli 16 let in sem se enkrat vmes vrnil v Slo… po 6 mesecih sej jo popihal nazaj v tujino..
je res kot pravis ti ,je Slovenija cudovita delela,fenomenalna pokrajina in in …..Sorodniki,znanci prijatelji iz otrostva in najstniskih let…
A moras vedet da vsa ta leta katera si ti v tujini si se sama spremenila,in spremenili so se tudi prijatelji…
Ampak na tebi sami je odlocitev kaj in kako…
mogoce bi bilo dobro,da napises na list razloge zakaj se vrniti in zakaj ostati..in potem vsak razlog dobro premisliti kako in kaj

V Slovenijo se mi zdi smiselno vrniti le, če bi imel dovolj denarja, da mi več nikoli ne bi bilo treba delati. Pa še to le, če bi si žaželel zdravega samotarskega življenja v sožitju z naravo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close