IVF+PGD na GK LJ, za Kitty in ostale, ki o tem kaj veste
Pozdravljene Kitty in ostale,
upam, da bo katera, ki je na IVF+PGD že bila oz. nanj čaka, dodala kakšen komentar. Pozivam: ma3, anika87, Žabica, ac, genetika, Oblaček, piko-pikapolonica, petrap,…
Jeseni 2008 sem bila v 1. IVF+PGD postopku. Prišlo je do ET, do vgnezditve pa ne. Decembra sem šla na IVF, da vprašam za naprej. Dali so mi že novo zap. št. in rekli, da naj počakam 3 mesece. Nato sem šla še na inštitut za medicinsko genetiko, da se naročim za termin čez 3 mesece, vendar so mi dejali, da PGD do nadaljnjega ne bodo delali. Vzrok: tehnične težave – dotrajan mikroskop.
Neuradno pa mi je prišlo na uho, da bi naj genetiki želeli “na svoje”…
Je katere že naročena za leto 2009?
Ima katera kakšne koristne informacije?
Kdo je pristojen, da pacienti (beri javnost) zvemo resnico zakaj PGD do nadaljnjega ne bodo izvajali? Kdo sploh sme od njih zahtevati izjavo o tem?
Je smiselno v tem iskati kaj pravice?
Prosim za odziv!
Kitty, kaj svetuješ?
P.S. Tudi njihova stran medicinska-genetika.com je ukinjena, ne vem pa (še), kako je z e-mailom [email protected]
Lep pozdrav!
Pa še to:
vSAK DAN JE ČAS ZA SANJE,
ZA MALE IN VELIKE ŽELJE,
ZA RADOST, ZA VESELJE,
VSAK DAN POT NAPREJ NAS PELJE…
SREČNO 2009!
In čemveč uspešnih nosečnosti vam želim!
Grozna novica! Za mano sta dva neuspešna postopka, napotnico za 3. postopek že imam, so mi pa ta postopek jeseni odsvetovali, da ne bi bilo preveč hormonov v enem letu. Tako da se tudi v vrsto nisem postavila in ne vem nič novega. To sem odložila za po novoletni depresiji.
Kitty, super bi bilo, če lahko pišeš v imenu društva, da vidimo, pri čem smo.
Se strinjam, Kitty, prosim piši jim!
Maribor? Kaj pa vem… Iz MB sva namreč šla v LJ.
O tem sem že pisala (glej 6.12.2007):
http://med.over.net/forum5/read.php?67,4409687,4543981#msg-4543981
Več boš našla, če boš pogledala moje stare poste.
Preseneča me, da so jim blokirali sredstva, ko pa je uspešnost zanositve po PGD relativno visoka (30%) in primerljiva z uspešnostjo v svetu.
Kdo blokira? GK ali ministerstvo?
Pozdravljene
V novembru sem se hotela naročiti za postopek IVF+PGD in se nisem mogla. Nekako po ovinkih mi je sestra na genetiki povedala, da ni sredstev oz. baje ZZZS trenutno ne plačuje omenjenih postopkov. To je vse, kar vem jaz. Računala pa sem na to, da se bodo sedaj v tem letu začeli izvajati. Ampak glede na to, kar pišete, sem kar skeptična.
LP
Danes sem klicala na genetiko, da “vidim” kaj se dogaja. Ni še nič novega. Sestra je omenila, da trenutno ni sredstev in da se bodo v tem mesecu začeli pogajati za PGD postopke. Omenila pa je, da imajo težave z laboratorijem. Naj pokličem konec meseca, mogoče bodo takrat že kaj več vedeli. To je vse, kar sem zvedela. Ima še katera kakšne informacije?
LP
Tajči 1000
mislim, da ko je nekdo tako daleč (postavljena diagnoza o prisotnosti neke genet. napake, ki ti jo postavi genetik), da to preiskavo potrebuje oz. je zanj priporočljiva, jo priporočijo genetiki sami. Vsaj v najinem primeru je bilo tako: nepojasnjene težave z zanositvijo, posvet za OBMP, vmes 2 x nosečnost, obakrat SS (odmrtje), pri drugem SS so pri zarodku ugotovili genet. napako (neuravnotežena translokacija dveh kromosomov). Sledila je preiskava pri starših (torej pri nama). Pri meni so ugotovili, da prenašam to genet. napako (uravnotežena translokacija dveh kromosomov). Medtem sem, zaradi težav z zanositvijo,”postala” kandidatka za IVF, kar pa (glede na genet. napako) brez PGD ni smiselno. Torej, sledila je potrditev IVF, da sem ustrezna kandidatka za sam IVF, nato napotnica za PGD, nato pa le še zelena luč, kdaj je možna izvedba PGD. Seveda pa je vmes moral konzilij vse odobriti.
Oprosti, če sem nekoliko nerazumljivo opisala, ampak bolj razumljivo ne znam. Pojasnjeno mi je bilo, da je zadeva za genetike dokaj “enostavna”, saj poznajo postopek, imajo ga možnost izvest in je relativno dokaj uspešen. Za nekoga (vsaj zase oz. za naju s partnerjem lahko to trdim), ki pa ga to “doleti” (kot da že sam problem z zanositvijo ni dovolj), pa je težko sprejemljivo – predvsem če imaš poleg tega še težave z zanositvijo. Saj, če bi zlahka zanosila, se pač greš (grdo rečeno) loterijo, če pa zanosiš 1 x na leto oz. 1 x na dve oz. celo na tri leta, in to kljub “redni telovadbi”, pa… In sam IVF ti ne pomaga, niti ga pri takšni diagnozi brez PGD ne delajo.
Cene preiskave ne poznam, saj jo je do sedaj krilo dodatno zavarovanje. Kako pa bo za naprej, pa si še ne belim glave. Mogoče sam postopek niti ni tako zelo drag (to je spet relativno), kolikor vem, so drage sonde, s katerimi preiskavo izvedejo. Sonde lahko uporabijo celo več kot samo 1x, omejuje jih namreč rok trajanja. Torej bodo moje sonde pač raje vrgli proč, kot pa da PGD še 1 x naredijo…
Na genetiki sem dobila informacijo, da so takšne preiskave v porastu (predvsem zaradi napredka v sami znanosti). Torej je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo ZZZS ob to obregnil…
Lp.