IVF MB JULIJ 2015
Pozdravljene.
Evo, jaz se vam pridružujem na vaši poti. Včeraj sem začela z femodenom. 22.10 pa imam prvi uz. Komaj čakam, da mine čas. Da začnem z gonalom. Za mano so 3 neuspešne insemenacije. Trudiva se že malo več kot 3 leta. Meni so odstranili pregrado. Preverili so tudi prehodnost jajcevodov. Levi je super, do desnega niso prišli. Verjetno sicer zaradi tekočine, ki bi lahko dvignila jacevod med preiskavo. Ne vedo zakaj ne uspe, saj je z obema načeloma vse ok. Upam na najboljše v prvem postopku. Držim pesti za vse, ki čakate pluske oz. čakate na transfer.
3. teden nosečnosti
Tukaj se vaša nosečnost dejansko začne. Vaše jajčece se sreča s semenčico in združena pričneta potovanje do maternice, kjer se embrio oz. zarodek ugnezdi v steno maternice.
4. teden nosečnosti
Zarodek je velik nekje 1 milimeter. Vaše telo se pričenja odzivati na spremenjeno stanje. Verjetno boste opazile, da vas pričenjajo boleti prsi, da vas pogosto tišči na vodo, da se vaše razpoloženje hitro menja… Vse to so lahko prvi znaki, da vam je uspelo.
Zarodek izloča hormon imenovan humani gonadotropin, zaradi česar vam je izostala tudi menstruacija.
Preko vaše krvi zarodek že dobiva hrano.
5. teden nosečnosti
Vaš otroček je videti kot drobcen mehurček prozorne barve. Celice zarodka se delijo na tri različne sloje iz katerih se bodo formirala pomembnejša tkiva (kosti, koža, živčni sistem, ter prebavila).
6. teden nosečnosti
Otroček v vas pridno raste. Velik je med dvema in štirimi milimetri. Velikost zarodka se meri od temena glavice do zadnjice. V tem tednu je že viden razvoj glavice, ločijo se že rokice in nogice (čeprav še niso razvite), vidijo se temne oči, vidi se tudi bitje srca. Glede na to, da so notranji organi v fazi razvoja je zarodek izredno občutljiv na razne viruse, bakterije, droge…, ki lahko preko posteljice pridejo do njega. Mnoge nepravilnosti se pojavijo ravno v fazi razvoja od šestega do desetega tedna.
7. teden nosečnosti
Konec sedmega tedna bo embrio velik nekje 11-13 mm in ga je lahko videti preko ultrazvoka. V tem obdobju zarodek hitro raste in vse bolj izrazito se vidijo oči, konec tedna se pojavijo stopala. Najpomembnejši organi kot so srce, jetra, ledvice, ščitnica in trebušna slinavka so na svojem mestu.
8. teden nosečnosti
Prstke še vedno povezuje tanka kožica. Zarodek se je pričel gibati, okostje je oblikovano in zarodek je čedalje bolj podoben človeškemu bitju. Jajčna vrečka je izginila, ker preko popkovnice prejema hranljive snovi in kisik. Maternica je v tem času enaka velikosti pomaranče.
9. teden nosečnosti
Zarodek je velik nekje 23 milimetrov. Preko ultrazvoka se še ne da ugotoviti ali pod srcem nosite deklico ali dečka. V primeru dečka se vidijo zametki penisa. V tem obdobju vam lahko postaja vse bolj slabo in jutranja slabost se lahko prelevi v celodnevno slabost. V tem primeru predlagamo da jeste velikokrat po malem.
10. teden nosečnosti
Zarodek je velik nekje 31 milimetrov in težek okoli 4 gramov. Premika že roke in noge. Preko hormonov, ki po krvi prihajajo do zarodka je sposoben zaznati vaše čustveno razpoloženje. Zato poskušaje pozabiti na vse tegobe, ki vas morebiti tarejo. Vsi deli telesa so na mestu in sedaj se le še razvijajo dalje. Verjetnost, da bi se razvile posamezne nepravilnosti so vse manjše, vendar to še ne pomeni, da niso več mogoče in, da lahko mirno uživate alkohol, cigarete, droge… Paziti se morate skozi celo nosečnost.
11. teden nosečnosti
V tem obdobju vašega otročka ne imenujemo več zarodek ampak plod, ki pa je čedalje bolj dejaven vendar njegovih gibov še ne morete občutiti.
12. teden
Največja nevarnost za spontani slav je mimo. Plod je velik med 5 – 6 centimetrov in težak 14 gramov. Velikost ročic bo počasi postala sorazmerna glede na ostale dela telesa, nogice pa bodo še nekoliko zaostajale v razvoju. Otroček bo začel proizvajati urin in ga tudi izločati v plodovnico. Počasi bodo vaše slabosti ponehale.
13. teden
Plod je že zelo dejaven, izteguje prstke in običajno ni pri miru dlje kot četrt ure. Velik je nekje od 65-78 milimetrov, tehta pa okoli 23 gramov.
neki malega � za prvih par tednov �
http://www.bambino.si/ punce na tej strani imate vse od a -ž od prvega dne do zadnjega nosečnost.
so slike in vse po tednih ;=) smo vse neučakane hehe
hehe � js sem mislila da bom zdrzala do krvnega pa nisem ��☺️ tezko je �
sej pomojem ze lahko lulas 9al pa 10 dan ��
kupi clear blue ko se tedne prikaze � js sem bla tk srecna ko je se zraven prikazalo 1-2 ����
dans sem pa navadni baby check probala pa tudi isto 2 crtici �
ooo tinkara hvala bom spet brala � pa nebi lih smela �
moj pravi da sem cist obsedena ze z vsem �
Punce zivijo. Imam eno vprasanje,mogoce katera pozna odgovor. Vceraj sem imela prvi pregled pri svojem ginekologu.. pa mi je rekla sestra,naj se narocim na nuhalno,da jo imam zastonj,ker imam rizicno nosecnost. Sedaj pa nevem,ali imamo vse,ki smo zanosile po umetni poti rizicno nosecnost ali je to zaradi mojih dvojckov?
zala tu ti pa js zal ne znam pomagat..
lacrima,
js prvih par dni nisem se mela takih krcev.
pri meni so se zaceli 5 dan po transferju �
dan transferja in potem naslednji dan sem bla tk napihnjena pa tezko sem hodla �
pol me je pa zacelo pikat po jajcnikih pol pa taki smesni krci ko jih prej nikol nisem mela �
se danes 11dan me spremljajo na trenutke ampak so blagi
Pozdrav, še ena sotrpinka….
1.10 začnem prve ultrazvoke, potem pa sredi meseca punkcija in transfer v MB.
1 postopek sploh.
Zanima me pa ali ste med vsemi temi ultrazvoki, pukcijo in transferjem poleg še v službi ali ste v bolniški?
Delam v pisarni in ne vem koliko dni bom odsotna. Tisti dan za ponkcijo že, kaj pa po transferju? 3 dni?
Kako je to pri vas?
lp
Pozdravljena agentka.. Jaz sem od punkcije naprej doma.. Po punkciji zna biti par dni bolečih, v primeru hiperce sploh, nato pa je itak ze transfer.. Sicer pravijo da počitek po ET ni nujen, ampak, jaz si mislim, po tolkih pikanjih, uz-jih, narkozi itd… Mi na kraj pamet ne pade da bi sla takoj po et v sluzbo. Jaz sem danes dan po et in sem cela razbolela in napihnjena ko zaba, sicer delam v pisarni, ampak nebi na stolu zdrzala 8 ur, najbolj mi pase lezat na hrbtu, z pokrčenimi nogami… Če jih iztegnem, mi trebuh kar zateguje. Boš pa sama videla kaj ti bo tvoje telo sporočalo in se boš ravnala po njem. Je pa priporočena bolniška od punkcije naprej. Pa srečno