Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje IVF in ščitnica

IVF in ščitnica

Pozdravljeni,
Po prvem porodu sem imela poporodni tiroiditis. Zadeva se je uredila in ne rabim več jemati zdravil za ščitnico. S partnerjem bi želela imeti še enega otroka. Za prenos zmrznjenih zarodkov sem prejemala Estofem (estradiol) in Estimo (progesteron). Po 3 mesecih teh zdravil spet opažam da sem zelo utrujena in se redim, čeprav manj jem. Naslednji teden bom pri osebni zdravnici preverila hormone v krvi. Zanima me ali lahko ta zdravila vplivajo na delovanje ščitnice in mi spet sprožijo težave?

Žal, po neuspešnih poskusih s zmrznjenimi zarodki, zdaj razmišljamo tudi o novem poskusu s IVFom. To pomeni spet stimulacija jajčnikov. Ali lahko zdravila vključena v ta proces sprožijo ponovne težave s ščitnico?

Najlepša hvala vnaprej.

Spoštovani!

Estrogeni in progesteron ne vplivajo na delovanje ščitnice. Tudi drugi postopki IVF ne povzročajo težav s ščitnico. Glede na prebolel poporodni tiroiditis je pred postopkom IVF določiti TSH. Vsekakor pa je potrebno preveriti delovanje ščitnice 4 do 6 tednov po porodu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close