IVF in endometrioza
Spoštovani
Situacija je sledeča: na začetku leta sem imela laparoskopijo, na kateri je bila ugotovljena in tudi odstranjena endometrioza (3.st.). Že od operacije dalje se mi cca 5 dni pred M pojavljajo rjavi izcedki (zato jemljem dabroston), ki se mi prej niso nikoli. Poleg tega sem ta cikel imela nekje od 8.-10. dneva cikla posamezne rahle krvavitve/rjave izcedke (M je kot običajno trajala 3 dni), od 19. dne cikla naprej pa zopet rahle izcedke ter rahle krče do M. Na internetu sem brala, da so vmesne krvavitve tudi en izmed znakov endometrioze, čeprav sem prebirala vaše odgovore in ste večkrat napisal, da izcedki ne nakazujejo E. Vseeno me je strah, da se je E ponovila. Kolikšna je sploh verjetnost, da je do E zopet prišlo in če je prišlo, najbrž se ni mogla še toliko razrasti, kot je bila prej (3.st.) ali pač?
Ker v tem času nisem zanosila, me v kratkem čaka kratek IVF postopek, stara sem 31. Zanima me, če je moj strah utemeljen in da se je E zopet pojavila – ali to zmanjša uspešnost IVF v primerjavi z naravno oploditvijo, ker se zarodek že vstavi direktno v maternico?
Hvala za odgovor.
Lep dan
Spoštovani,
endometrioza je problem pojavljanja maternične sluznice izven maternice, torej to neposredno ne vpliva na zarodek, vstavljen v maternico, je pa endometrioza, pa ne le E, ampak tudi operacija, lahko problem, ki vpliva na delovanje jajčnikov, s tem hormonsko stanje in s tem seveda včasih tudi na možnost priprave maternične sluznice na zarodek. Endometrioza jajčnikov lahko uniči del jajčnika, operacija pa E sicer odstrani, ampak vendarle pri tem nujno žrtvujemo tudi vsaj del zdravega tkiva jajčnika. Žal ne vem, kaj vse so pri vas počeli na rodilih in njihovi okolici, ko so vam operirali E. Po mojem bi natančnejše informacije o tem bile dobra osnova za morebitno zvezo z motnjami v ciklusu, ki jih omenjate.
Spoštovani,
ne bi vedel, zakaj imate krče, ampak ni nujno, da velja katera od naštetih možnosti. Zakaj pa morate sploh vedeti, od česa so. Imate jih pač. Kar šteje in se zdaj še ne da ugotoviti je le, če se bo nosečnost prijela ali ne.